Грешка 03 на пералня LG

Грешка 03 на пералня LGБлагодарение на системата за самодиагностика, с която са оборудвани съвременните автоматични машини, е по-лесно за потребителите да разберат какво е причинило спирането на работата на оборудването. Какво означава грешка 03 на пералня LG, някои домакини може би се чудят. Всъщност такъв код не съществува, но има обозначение за грешка на OE, което поради невнимание се тълкува неправилно. Нека да разберем защо този код се показва на дисплея, как да върнете пералната машина към предишното си представяне?

Защо се появява този код?

Обозначението се показва на дисплея на устройството след края на работещата програма. Пералнята дава грешка OE, ако отпадъчната течност не е източена от резервоара пет минути след края на цикъла на измиване. Не е необходимо водата изобщо да не напуска; може би скоростта на нейното отстраняване от системата е просто много по-ниска от стандартната.

Резервоарът на автоматичната пералня трябва да бъде напълно изпразнен в рамките на 5 минути, определени от производителя след края на цикъла.

Какво да направите в такава ситуация? Експертите виждат няколко причини, които могат да доведат до този проблем:

 • запушен филтър за боклук и охлюв;
 • прегъване или пукнатина в дренажния маркуч;
 • повреда на помпата, отговорна за източване на водата;
 • запушване в канализационната тръба;
 • Неизправност на пресостата.

Списъкът с вероятните причини е доста дълъг. За да коригирате ситуацията, не остава нищо друго, освен да проверите всеки елемент от дренажната система на пералната машина, както и да се уверите, че канализационната мрежа не е запушена.

Почистване на филтърния елемент

По-добре е да започнете с най-простото нещо, а именно проверка на дренажния филтър.Елементът трябва да бъде изваден от тялото на пералнята LG. Развиването на филтъра е лесно - хванете го и направете половин оборот наляво. Издърпайте капака към вас. След като извадите филтъра за боклук от корпуса, ще видите как водата започва да изтича от отвора. Ето защо е много важно да поставите парцали под машината, преди да започнете работа.ние ще намерим и почистим филтъра за боклук

Можете да продължите с почистването на филтърния елемент. Отстранете полепналата коса, отлагания от мръсотия и други остатъци от частта. След това изплакнете частта под течаща вода. Ако се забелязват варовикови отлагания върху дренажния филтър, слаб разтвор на лимонена киселина ще помогне за отстраняването им. За да премахнете котления камък от повърхността на елемента, накиснете го за няколко часа в малко количество вода с добавка на 50 грама лимонов сок. Всички отлагания лесно ще се отлепят от повърхността на детайла.

Също толкова важно е да се изследва дупката, която се отвори след отстраняването на елемента. Точно това е филтърният охлюв. Вземете фенерче и осветете областта, която се изследва, отстранете парчета мръсотия, мъх и други отпадъци от вътрешността, които са се натрупали в кухината.

Вземете малка кърпа и допълнително избършете вътрешността на дупката, всички онези места, които можете да достигнете. След като почистването приключи, сменете филтърния елемент на първоначалното му място и стартирайте цикъла на измиване. Ако машината все още показва кода на OE, ще трябва да потърсите допълнително.

Оглеждаме маркуча, проверяваме канализацията

проверка на дренажния маркучЕдновременно с почистването на филтъра за отпадъци трябва да проверите и дренажния маркуч. Вероятно е огънат и това пречи на водата да излиза свободно от резервоара. Също така не забравяйте да погледнете как водата обикновено тече от апартамента към канализацията. Ако има проблем с източването на водата от банята, мивката или кухненската мивка, тогава канализационната тръба е запушена.Можете да опитате да премахнете запушването с помощта на специални химикали. Ако подобни опити са безполезни, трябва да се обадите на водопроводчик.

Уверете се, че когато монтирате пералнята, не я поставяте върху маркуча за източване. Тежка единица ще смаже тръбата, в резултат на което източването на отпадъчната течност от резервоара ще бъде трудно. Друга причина е запушване на дренажната тръба. Почистете кухината и проверете дали пералната машина е ремонтирана.

Работи ли помпата?

В модерните перални машини можете да получите достъп до дренажната помпа, без да разглобявате корпуса. Това е налично на повечето модели машини на LG. За да сте сигурни, че помпата е видима, трябва:

 • изключете захранването на пералнята;
 • изключете дренажния и маркуча за подаване на вода;
 • източете останалата течност от системата през филтър за боклук;
 • извадете дозатора за перилен препарат от корпуса;
 • покрийте пода с парцал;
 • Внимателно поставете уреда на дясната му страна.

Повечето модели перални не са оборудвани с дъно. Частите, разположени по-долу, са свободно достъпни. В случай на непредвиден ремонт, такава конструктивна характеристика ще бъде само от полза, няма да е трудно да стигнете до дренажната помпа. Сега трябва да проверим помпата.

Най-честата причина за повреда на дренажната помпа е нейното запушване с различни отпадъци, натрупани по време на работа на пералната машина.

Следователно не трябва незабавно да тествате помпата с мултицет. В повечето случаи ще бъде достатъчно да почистите помпата от косми, мръсотия и мъх. Дренажната система на автоматичните машини е проектирана по такъв начин, че по-голямата част от отломките, които попадат в резервоара, в крайна сметка се утаяват във филтъра. Въпреки това, дори малко количество мръсотия, докоснало работното колело на помпата, може да причини неизправност на шайбата.Ремонтът на дренажната помпа се извършва съгласно следния алгоритъм:

 • направете снимка как са разположени и свързани проводниците, водещи към помпата;
 • изключете окабеляването от частта;
 • с помощта на клещи разхлабете скобите, които закрепват маркуча и тръбата към помпата;
 • отстранете маркуча и тръбите;
 • хванете помпата с ръце и я завъртете на 180 градуса наляво;
 • извадете дренажната помпа от системата.

Проверете работното колело, ако откриете косми или други чужди остатъци по него и не забравяйте да почистите кухините. С помощта на шлицова отвертка повдигнете ключалките и разглобете корпуса на помпата. Когато проверявате дренажната помпа, проверете целостта на вътрешния механизъм, гумените уплътнения и отстранете остатъците, които са паднали в кухината на помпата.

Ако се открият видими дефекти в дренажната помпа, трябва да се монтира нова част.

Ако е счупен или работното колело излетя, тогава няма нужда да сменяте цялата помпа. Можете да намерите пластмасов грамофон в специализирани магазини и да го инсталирате на мястото на повредената част. След като ремонтът на дренажната помпа приключи, трябва да стартирате стандартен цикъл на пране и да проверите пералната машина за работа.

Пресостат

пресостат на пералня LGКакво да направите, ако предишните мерки не помогнаха? Сензорът за ниво на водата вероятно не функционира правилно. За да се уверите, че релето на превключвателя за налягане работи правилно, трябва да изключите маркуча за подаване на вода. Можете да получите достъп до сензора, както следва:

 • изключете пералнята от контакта;
 • свалете горния капак на корпуса на устройството (за да направите това, развийте двата болта, които го държат).

Превключвателят за налягане при моделите LG се намира на една от стените на пералната машина, много близо до горната част. След като намерите сензора за ниво на водата, изключете входния маркуч от него, който е закрепен със скоба.Към освободеното пространство свържете специална тръба с подходящ диаметър, която трябва да бъде предварително подготвена. Духайте леко в него. Ако контактите на пресостата работят, ще чуете ясен щракащ звук. Броят на кликванията директно зависи от модела на машината, колко нива на водоснабдяване са осигурени в системата за извършване на различни режими.

Също така е необходимо да проверите всички маркучи и тръби за цялост. Ако се открият дефекти, тръбите ще трябва да бъдат сменени. Трябва внимателно да проверите контактите на релето на превключвателя за налягане; ако са замърсени, не забравяйте да почистите съединителите. Ако контактите залепнат, ще трябва напълно да смените превключвателя за налягане.

След приключване на работата свържете маркуча за подаване на входа на място и го закрепете със скоба. След това сменете капака на корпуса и проверете машината. След всички предприети мерки определено ще бъде възможно да се коригира грешката на OE. За да предотвратите такъв проблем, е необходимо периодично да почиствате филтъра за боклук и внимателно да проверявате дрехите, преди да ги заредите в барабана за чужди предмети в джобовете.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня