Как да поставите колан на пералня Samsung?

Как да поставите колан на пералня SamsungПералните машини на корейската компания Samsung са много популярни сред руските потребители. Всичко е свързано с приемливия ценови диапазон на марката, висококачествените продукти и използването на иновативни технологии. Въпреки това, дори и най-надеждното оборудване може да се провали, например, ще трябва да се смени колан. По-долу ще ви кажем как сами да премахнете и след това да поставите колана на пералня Samsung. Този вид ремонт е работа със средна сложност, така че може да се извърши у дома.

Имате ли нужда от заместител?

Струва си да се спомене веднага, че коланът в пералната машина е много податлив на амортизация, така че дори при абсолютно правилна работа, след няколко години той ще изисква подмяна. Средният експлоатационен живот на ремъците е 6 години.

Но неправилната употреба на машината, особено редовната и продължителна употреба, неизбежно ще доведе до преждевременно износване на продукта. Например, липсата на баланс в барабана при зареждане на пране има отрицателно въздействие върху колана.Светлините на машината Samsung мигат

Как можете да разберете дали задвижващият ремък е повреден? Проблем от този вид се обозначава с пълно спиране на машината и появата на кодове за грешка E4, UE, UB на дисплея. Ако машината няма дисплей, всички светлини на режима ще мигат и лампата на втория температурен режим отгоре ще свети.

важно! Проблемите със задвижващия ремък не винаги са придружени от код за грешка.

Фактът, че има нещо нередно с ремъка, може да бъде показан от нехарактерното поведение на вашата пералня. Например, обърнете внимание на следните ситуации:

 • Водата изпълва барабана, двигателят работи, но барабанът не се върти;
 • двигателят периодично спира да работи и работи с прекъсвания;
 • след стартиране на цикъла на пране замръзва, докато двигателят работи;
 • барабанът се върти произволно, но двигателят не работи в този момент;
 • Пералнята издава странни звуци по време на работа.

Ремъкът определено се нуждае от подмяна, ако повърхността му е станала "груба", по нея или върху контактните елементи са се появили пелети или се наблюдава разслояване. Всичко това обаче може да се разкрие само с директен достъп до частта.

Ако трябва често да сменяте ремъка, машината все още действа и всички възможни причини за това поведение са изключени, необходима е професионална диагностика.

Подготвя се за ремонт

За да смените задвижващия ремък, ще трябва частично да демонтирате пералнята. Преди това е необходимо да се извърши правилно подготвителната работа.

 1. Ако в барабана има вода и пране, прането трябва да се извади и водата да се източи.
 2. Изключете пералнята с бутона, изключете уреда от захранването и от водопровода.
 3. Осигурете си достъп до задния панел на CM.свалете задния капак на кутията
 4. Подгответе комплект отвертки за работа.

Ако за първи път се сблъсквате с факта, че коланът се отделя и самата част изглежда непокътната при проверка, можете да я затегнете обратно, без да я сменяте.

Как да стигна до задвижващия механизъм?

Както споменахме по-горе, най-лесният начин за достъп до колана е през задния панел на пералната машина. Не всички модели обаче го премахват. Например, пералните машини Samsung не дават на потребителите тази възможност, което значително усложнява процеса на смяна на колана.

Първо ще опишем как ще се процедира при перални машини от други марки, при които задният панел все още е свален:

 • отстранете винтовете, държащи задната стена;
 • свалете самия капак, това ще ви осигури удобен достъп до частите и добър преглед на работната зона.свалете задвижващия ремък

Какво трябва да направят собствениците на машини на този етап, които им позволяват само да се „изкачат“ на колана отгоре? Процедурата ще бъде както следва:

 • развийте винтовете, държащи горния панел;
 • внимателно плъзнете капака към гърба, така че капакът да излезе от жлебовете;
 • „нулирайте“ капака.

Дори и да не можете да стигнете до колана отзад, пак трябва да го смените, няма как да го заобиколите. „Пълзенето“ до задвижващия механизъм отгоре е много по-малко удобно, така че бъдете търпеливи.

Монтаж на нова част

Така че, преди да инсталирате нов задвижващ ремък, трябва да премахнете стария. Трябва да е на шайбата на барабана. Ако не е там, вероятно частта се е разкъсала напълно и е паднала, падайки на дъното.

Ако сте собственик на машина Samsung и не можете да премахнете задната стена на устройството, смяната на задвижващия ремък ще изглежда така за вас:

 • наклонете машината напред и я поставете така, че резервоарът да се движи към предната стена на пералната машина, като по този начин разширява пространството между резервоара и задната стена;как да опънете нов ремък
 • повдигнете ремъка с отвертка, плъзнете го и го извадете от ролката. Необходимо е да държите колана и да завъртите шайбата, това ще помогне за по-лесното освобождаване на частта.

На този етап не забравяйте да проверите дали сте свалили всички части на колана, като осветите работната зона с фенерче; ако останат някои фрагменти, трябва да ги премахнете всички, така че да не пречат на по-нататъшния ремонт.

Сега трябва да поставите новата част на вала на двигателя. Ако трябва да работите през горната част на SM, помолете някой да ви помогне да хванете колана през дъното. Можете да използвате телена примка без помощ.

Когато частта е драпирана върху двигателя, трябва да я поставите върху жлебовете на шайбата. Трябва да затегнете ремъка и да го държите така, като същевременно завъртите ролката по посока на часовниковата стрелка. Завъртете шайбата, за да се уверите, че задвижващият ремък е позициониран правилно. След това инсталирайте отново машината и изпълнете тестов цикъл, за да проверите.

Можем ли да намерим правилната част?

Най-доброто, което можете да направите, е да закупите колан специално за вашата пералня, като вземете предвид всички параметри, номер на модел и т.н.Новата част ще пасне на мястото на старата като ръкавица и този подход значително ще опрости търсенето на правилния колан.

Експертите се изказват добре за поликлиновите ремъци. Тяхната особеност е, че вътрешната им повърхност не е гладка, а текстурирана, състояща се от няколко клина.

Когато избирате поликлинов ремък, е изключително важно да вземете предвид разстоянието между клиновете. За Samsung параметърът е 2,34 mm, което съответства на поликлинови ремъци тип J. Този параметър е посочен на самата част.колан подходящ за машини Samsung

Числото, отпечатано до буквата на повърхността на продукта, показва броя на клиновете. Максималният брой е 5. За тесни машини Samsung са подходящи ремъци с 3 клина, а за по-широки машини - с 5. Търсете J3 или J5.

Забележка! Също така, в никакъв случай не трябва да пренебрегвате дължината на продукта. В противен случай няма да можете да затегнете ремъка върху шайбата.

Собствениците на перални Samsung трябва да търсят колан с дължина 1270. Тази информация също е изписана на колана. Така че трябва да потърсите колан с надпис 1270 J3 или 1270 J5.

Коланите са изработени от гума и полиуретан. Обикновеният човек може да различи един материал от друг по цвят. Гумените продукти са черни, а полиуретановите са светли. Гумените издържат по-дълго. Можете да си купите колан само за $2. По-висококачествените и по-издръжливи проби (например Megadyne) струват от $4.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня