Функция за почистване на барабана в пералня Beko

Почистване на барабана в пералня БекоКогато купувате нова пералня, не забравяйте да разберете нейния софтуер. В допълнение към основните алгоритми паметта на съвременните машини съдържа много полезни допълнителни функции. Например, потребителите често се подпомагат от опцията за самопочистване на барабана.

За какво служи опцията за почистване на барабана в пералня Beko? Как работи тази програма и колко време отнема? Как да активирам режима? Нека да разгледаме нюансите.

Как работи този алгоритъм?

Във всяка перална машина се натрупва боклук. Това могат да бъдат частици от перилен препарат, мъх, конци, пясък. За борба с плаката в модерните Beko има функция за почистване на барабана.

Режимът на самопочистване наподобява първото стартиране на автоматична машина. Пералнята трябва да е празна – без пране в барабана. По-добре е да използвате специални домакински химикали за измиване на SMA.

Този режим продължава малко под три часа. Средно 165 минути - времето може леко да варира в зависимост от модела Beko. Стъпки на самопочистване:Има вода в барабана на пералнята

 • Машината извършва предпране;
 • машината започва основното почистване, водата в резервоара се загрява до 90°C, барабанът се върти със скорост до 150 оборота в минута;
 • Пералнята започва двойно изплакване, отмивайки отлаганията от повърхността на барабана.

Препоръчително е да стартирате режима на самопочистване на Beko SMA веднъж на всеки две до три седмици.

Тази честота ще бъде достатъчна за предотвратяване на замърсяване на SMA. След такава обработка трябва да почистите и дренажния филтър на пералната машина. Той натрупва отломки, мъх, нишки и чужди предмети, случайно попаднал в барабана.

Как да активирам тази функция?

Стартирането на функцията за самопочистване е много лесно.За да активирате режима, трябва да използвате програмиста. Така че, за да включите машината за „самомияне“, трябва:

 • уверете се, че в барабана на пералнята няма неща (ако има, извадете ги);
 • затворете плътно вратата на люка на SMA;
 • включете пералнята към захранването;
 • отворете крана за подаване на вода (ако затворите вентила след всяко използване на SMA);
 • натиснете бутона за мрежа на таблото;изберете почистване на барабана
 • Използвайте програмния селектор, за да изберете опцията „Самопочистване на барабана“;
 • Кликнете върху "Старт".

След това всичко, което трябва да направите, е да изчакате машината да завърши цикъла. След това вратата на люка се отваря, за да изсуши барабана. Освен това в края на цикъла е по-добре да почистите филтъра за боклук на пералната машина.

Функцията за самопочистване не е налична за всички машини Beko. Това обаче не означава, че няма да можете да измиете шайбата отвътре. Можете да използвате подобен алгоритъм, който е наличен на всяка слот машина.

Как да изплакнете машината без режим „Самопочистване на барабана“?

Ясно е как работи пералнята в режим на самопочистване. Цикълът включва предпране, основно пране и двойно изплакване. В този случай температурата на нагряване на водата трябва да бъде максимална - 90 градуса. Не е трудно да се имитира такава програма, всяка машина Beko има подобен алгоритъм - "Памук".

Напълно възможно е да замените функцията „Самопочистване на барабана“ със стандартния алгоритъм „Памук 90°C“.

Какво да направите, ако няма функция за самопочистване:

 • включете машината;
 • използвайте програматора, за да изберете режим „Памук“;
 • Пералната машина стандартно ще настрои температурата на 60°C, но трябва да се увеличи до 90°C;изберете програма Памук 90
 • деактивирайте опцията за въртене;
 • свържете опцията „Накисване“ към основния цикъл;
 • започнете прането.

Машината ще работи на празен ход почти същите 3 часа, промивайки системата отвътре не по-лошо, отколкото по време на самопочистване. Препоръчително е да използвате специален препарат за борба с котления камък и неприятните миризми. Изсипва се в съда за прах или директно в барабана.

Не пускайте самопочистване повече от два пъти подред. Това ще създаде допълнително натоварване на нагревателния елемент - нагревателният елемент може да изгори. Тази препоръка се отнася за всеки високотемпературен режим.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня