Как да почистите тавата за прах в пералня

почистване на тавата на пералнятаАвтоматичната пералня е един от най-често използваните домакински уреди в дома. Наред с хладилника, печката и микровълновата фурна, тя е неизменна част от човешкия живот. Но проблемът е, че докато експлоатират безмилостно своята „домашна помощница“, хората често забравят, че трябва да се грижат за нея, по-специално, наред с други неща, да почистват тавата на машината от остатъци от прах и варовикови отлагания. Какво би изглеждало по-просто? Но точно тази проста материя често създава трудности за хората. Нека поговорим за това подробно!

Физическо почистване

Тавата на автоматична пералня е доста мръсно място, само резервоарът, дренажните тръби и дренажният маркуч са по-мръсни. За разлика от резервоара и дренажните тръби, които са по-трудни за достигане, тавата се почиства много по-лесно, защото се вижда. Всъщност се оказва, че много потребители на автоматична пералня дори не знаят как да извадят тавата и никога не са мислили да я почистят.

В някои случаи тавата се запушва с препарат, така че водата спира да тече в нея и да отмива праха. Собствениците викат техници да поправят пералнята, но когато пристигат, те не поправят нищо, а само измиват тавата и взимат много пари за ремонт.

тава за пералняНаистина, неопитен потребител на автоматична пералня може да се сблъска с факта, че няма да може да извади тавата за прах веднага, но това може да се направи с едно движение, основното е да разберете принципа. Повечето марки автоматични перални машини имат обикновена права тава със заключващо езиче. Това ухо частично покрива отделението за препарат за изплакване.Натиснете това ухо с пръст и след това дръпнете тавата към вас и тя ще излезе много лесно.

Контейнерът за прах за автоматична пералня може да има необичаен дизайн. Няма толкова много марки машини с нестандартни тави, но те са доста известни; премахването на тавите за прах на такива машини не е лесно за първи път, но след това нещата ще се подобрят, основното е да разберете принципа . Как да премахнете тавата за прах в пералня Indesit и Ariston, говорим за това подробно в едноименната статия, няма да се спираме подробно на този въпрос.

След като извадим тавата, започваме да я почистваме. Физическото почистване се свежда до просто триене и изстъргване на парченца засъхнал прах и варовик от вътрешните повърхности на тавата. По-добре е да направите тази процедура по този начин.

 1. Ако контейнерът за прах не е много замърсен, тогава можете да го почистите без да използвате специални продукти и още повече без накисване. За да започнете, просто изплакнете контейнера с гореща вода.
 2. Вземаме малка, не твърде твърда четка, трябва да почистим цялата мръсотия от тавата и след това отново да изплакнем контейнера с вода.
 3. Сега вземете парцал, трябва да почистите останалата мръсотия и след това отново да изплакнете тавата.
 4. Връщаме таблата на място и продължаваме да използваме пералнята.

Когато почиствате физически тавата за прах, не прекалявайте и не използвайте особено твърди четки с груби абразивни повърхности, тъй като в отделението за балсам има дозатор, чиито пластмасови следи могат лесно да бъдат изтрити с такива четки.

Химическо чистене

почистване на тавата на пералнятаМоже да се случи варовик и вкаменен прах да не могат да бъдат почистени с обичайния физически метод, тогава химическото чистене със специални средства ще дойде на помощ.За да бъде успешно химическото чистене, трябва да изберете правилните химикали, които ще почистят дори много упорити замърсявания. Ще говорим за това в следващия параграф, но засега нека преминем директно към процеса. Невъзможно е да почистите само тавата с „чист“ химически метод, ще трябва да почистите цялата вътрешност на пералнята, но това не е лошо, в крайна сметка не само тавата има нужда от почистване.

 • Взимаме дозатор за препарати или друг и измерваме необходимото количество почистващи препарати. Дозаторът е необходим, за да не се превишава дозата на химикалите и да не се наранят тези части на пералната машина.
 • Отворете тавата за прах, вземете дозатора с продукта и го изсипете в тавата, в отделението за основно пране.
 • Изваждаме всички мръсни дрехи от барабана на пералнята и започваме да перем при температура 90-950СЪС.
 • В края на програмата започваме отново изплакването - почистването на пералнята е завършено.

Недостатъкът на този метод за почистване на тавата на пералната машина е, че не може да се използва за почистване на силно замърсен контейнер, тъй като мръсотията пречи на водата да проникне в отделенията.

Ако водата не проникне в тавата, тогава препаратът няма да се измие от нея, което означава, че химическото чистене няма да работи - порочен кръг. Ако тавата е силно замърсена с остатъци от прах и варовик, тя се почиства по смесен метод - химичен и физичен. Прави се така

 1. Извадете тавата и я поставете в купа с гореща вода.
 2. Взимаме дозатора и отмерваме необходимото количество почистващ препарат.
 3. Изпразваме диспенсъра, като изсипваме продукта в леген с поднос.
 4. Разклатете продукта, така че да се разтвори във вода.
 5. Оставете тавата да се накисне във вода с продукта за няколко часа.
 6. Изваждаме тавата и я почистваме с четка и след това с парцал.
 7. Изплакваме тавата с чиста топла вода и я поставяме на място.

Почистващи препарати

И накрая, както обещахме, ще изброим почистващите продукти, които домакините най-често използват за почистване на тавата за прах на автоматична пералня. Да започнем с фабричните домакински химикали, които ви позволяват да почистите цялата пералня, а не само тавата.

 • Доктор TEN "Срещу бактериите." Този продукт е предназначен за химическо чистене на вътрешностите на пералната машина, включително коритото. Ще помогне, ако тавата за прах не е много замърсена.
 • Frisch Activ. Цялостен почистващ препарат за перални машини, който отстранява мухъл, варовик, остатъци от препарат и сапунена пяна. Ще почисти тавата само ако не е много мръсна.
 • Сандокаеби. Продукт произведен в Южна Корея. Перфектно почиства коритото на пералнята, тръбите и маркучите му. Той е сравнително евтин.

препарати за почистване на перални машини

Сега ще дадем примери за продукти, в които можете да накиснете тавата. Тъй като в този случай не изсипваме продукта в пералнята, можем да използваме по-агресивни химикали. Следните продукти са подходящи за накисване:

 1. Доместос;
 2. Тоалетно патенце;
 3. силит;
 4. Комета (течност) и др.

Ние не характеризирахме горните средства, тъй като те вече са добре познати на всички. Остава да говорим за домашни средства, които ви позволяват да почистите тавата с прах. В този случай оцетната есенция и лимонената киселина нямат конкуренция.

оцетна киселина

Оцетната есенция е по-подходяща за накисване на контейнера за прах преди физическо почистване, когато лимонената киселина може да бъде полезна за почистване на вътрешността на пералната машина като цяло.

В заключение отбелязваме, че почистването на тавата за прах на автоматична пералня не е никак трудно, основното е да не забравяте да правите това поне след всеки 10 измивания и тогава вашата пералня определено ще избегне някои повреди. Късмет!

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Светлана Светлана:

  Чудя се, можете ли да поставите тавата в съдомиялната?

  • Граватар Елена Елена:

   Измих го в съдомиялната машина, черните остатъци се отделят, но прахът не. За съдомиялна използвам “Finish”.

 2. Граватар Денис Денис:

  Трябва да погледнем по-дълбоко.
  1. Необходимо е да се разбере какъв вид химическо замърсяване е това. план.
  2. Изберете средства и механика на действие.

  Да започнем: 1. в тавата има два вида мръсотия.
  а) водни отлагания и отлагания на самия прах,
  б) това са мастни натрупвания от бельо.

  Въз основа на свойствата на химическата реакция мазнините разтварят алкали, калций и минерални отлагания разтварят киселини. Следователно е необходимо да се мият на два етапа, тъй като детергентите се основават главно на две основи: алкални и киселинни. Заедно те се неутрализират взаимно. Затова първо премахваме мазнините с помощта на алкални средства (прочетете състава на продукта при закупуване). Вторият етап е премахване на минерални отлагания с продукти, съдържащи киселина (прочетете съставките при покупка). Ако това трябва да стане чрез потапяне и за дълго време.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня