Какъв е обемът на барабана на пералня в литри?

Какъв е обемът на барабана на пералня в литри?За да изчислите обема на барабана на пералнята в литри, ще трябва да запомните не само математиката, но и училищната геометрия. Заместването на стойности в аритметична формула не е толкова трудно; получаването на оригиналните числа е много по-трудно. Нека да разберем какво да измерваме в „центрофугата“, за да разберем обема на резервоара.

Как се правят измервания?

Ако трябва да разберете колко литра вода се побират в барабана на вашия „домашен помощник“, можете да опитате да намерите интересуващата ви информация в Интернет. Много производители, заедно с други технически характеристики, посочват този показател. Ако необходимата информация не е в описанието на модела или в инструкциите за оборудването, ще трябва да изчислите стойността сами.

За да изчислите обема на барабана на автоматична машина, трябва да знаете площта и радиуса на основата, както и височината на контейнера.

Барабанът на пералнята не е с идеална форма, но има вдлъбнати зони, така че ще бъде трудно да се постигнат изключително точни изчисления. Във всеки случай грешката ще остане. За да изчислите обема на цилиндър, трябва да замените първоначалните данни във формулата: V = 3,14*Р^2*з. Където:

 • V – обем на контейнера;
 • H – височина на цилиндъра;
 • R – радиус на основата на резервоара;
 • 3.14 е числото "Пи", познато на всички от училищната геометрия.направете измервания на барабана

Като пример ще посочим обема на барабаните на някои перални машини от различни марки и колко пране може да се постави в такава машина.

 • Kandy CS34 1052D1/2. Машината е предназначена за 5 кг пране. Реалното натоварване е 4,77 кг. Обем на барабана – 47,74 литра.
 • Weissgauff WM 4126 D. Модел оборудван с 6 кг барабан, който реално побира 5,62 кг пране. Обем на резервоара – 55,51 литра.
 • Hayer HW70-BP12969BS. Производителят обещава, че машината може да изпере 7 кг дрехи наведнъж, но всъщност максималното натоварване е 6,59 кг. Обемът на "центрофугата" е 62,22 литра.

Ето защо, ако спешно трябва да знаете обема на барабана на вашата пералня в литри, погледнете уебсайта на производителя. Често тази информация е включена в описанието на модела. Ако няма данни, измерете сами необходимите параметри на капацитета и заменете стойностите във формулата.

Защо трябва да знаем това?

Много домакини вярват, че за да изперете един килограм дрехи с най-високо качество, са ви необходими поне 10 литра вода. Тази истина се предава от баби на внучки, от майки на дъщери от съветско време. Разбира се, сега инженерите се опитват да използват различни трикове, за да пестят вода, но е трудно да се измами природата. Всъщност, в колкото повече течност се „изплакват“ предметите, толкова по-добре ще се отмие мръсотията от влакната на тъканта.

Следователно това, което е толкова важно за домакините, не е индикаторът за максимално допустимото тегло на товара, който винаги е посочен от производителя, а по-скоро обемът на барабана в литри. Например в машина Kandy CS34 1052D1/2 за 5 кг пране с обем „центрофуга“ 47,74 литра. По-добре е да перете не повече от 4 кг дрехи наведнъж.Качеството на измиване и изплакване зависи от количеството вода

Така е и с другите машини. Когато производителят твърди, че машината е предназначена за 8 кг пране, по-добре е веднага да извадите 1 кг от този индикатор. Ако хвърлите повече от 7 кг дрехи в барабана, дрехите няма да бъдат изпрани правилно.

Важно е да не бъркате обема на резервоара и барабана. Резервоарът е по-голям и събира повече вода. Още от пластмасовия контейнер сапуненият разтвор влиза в „центрофугата“ към прането през много малки дупки по стените на металния резервоар.

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Викуля Викуля:

  Благодаря ти. Всичко, което трябва да знаете

 2. Граватар Константин Константин:

  Жалко е, че за да разберете обема на центрофугата на пералнята, трябва да направите толкова трудни изчисления за мен. Трудно ли е за производителите да напишат това веднага или специално не искат да го рекламират?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня