Възвратен клапан за пералня - преглед

възвратен клапанКогато инсталирате пералня, трябва да се погрижите за цялостната й защита от различни рискове, включително така наречения „сифонен ефект“. Възвратният клапан е предназначен да предпази пералнята от такъв неприятен ефект. В тази статия ще обсъдим какво представлява възвратният клапан, какви са неговите функции и какъв е принципът на действие. Освен това ще разгледаме различните видове такива устройства и техните производители.

Преглед на устройството и неговите функции

Възвратен клапан или антисифон е предназначен да предпазва дренажната система от връщане на отпадъчни води от канализацията обратно в резервоара на пералната машина. Това може и често се случва, ако машината не е свързана правилно към канализацията. В този случай мръсната вода, заедно с отпадъчните води, влиза в резервоара, разваля прането в барабана на пералнята и също така значително увеличава консумацията на енергия.

възвратен клапан

Възвратният (антисифонен) клапан не пречи на отпадъчните води да напуснат резервоара автоматична пералня LG, Samsung, Siemens и всякакви други. Освен това, ако водата тече от канализацията обратно в резервоара, специален амортисьор веднага ще блокира пътя й. За да закупите висококачествен дренаж с клапан, трябва да вземете решение за видовете такива устройства и техните производители. Има пет вида антисифонни вентили:

 • твърдо вещество;
 • сегментен;
 • стена;
 • вдлъбнатина;
 • под мивката.

Няма фундаментална разлика между тези устройства, всички те изпълняват една и съща функция - осигуряват нормално оттичане на водата.Има обаче нюанси при свързването на конкретна пералня (например LG) към канализационната система. Ако качеството на чешмяната вода оставя много да се желае, се монтира сегментен вентил, така че да може периодично да се разглобява и почиства от водни камъни и отломки.

Ако водата във водопровода е нормална, можете да инсталирате еднокомпонентен антисифонен клапан, но той все пак ще трябва да се сменя на всеки 2-3 години.

възвратен клапанСтенните вентили са доста скъпи и се използват, ако дренажните комуникации трябва да бъдат разположени в тясно пространство между стената и задната стена на пералната машина. Те ви позволяват значително да спестите място, като поставите устройството по протежение на стената, освен това вентилът с този дизайн изглежда много естетически приятен.

Вдлъбнатите вентили са полезни, ако планирате да източите директно в канализационната тръба. В този случай в канализационната тръба се прави кран и в този кран е монтиран антисифонен клапан. Вентилът под мивката е с дизайн, който е идеален за вграждане в сифон на мивка, докато подобен вентил може да се монтира в сифон с почти всякакъв дизайн.възвратен клапан

Монтажниците на перални машини препоръчват няколко модела възвратни клапани. Нека да ги разгледаме.

 1. Стенен полипропиленов противосифонен вентил на чешката фирма Alcaplast. Просто, надеждно и сравнително евтино устройство, което пасва на дренажните маркучи на всеки модел пералня. Предназначен за крайна връзка с канализационна тръба. Възвратният клапан е пружинен, хромиран, има рефлектор, украсяващ точката на свързване. Осигурява перфектно отвеждане на отпадъчните води. Приблизителна цена 8 USD
 2. Полипропиленов вдлъбнат антисифонен вентил на италианската фирма Siroflex. Този възвратен клапан може да се монтира чрез поставяне в канализационна тръба или като свързващ елемент на дренажен маркуч. Механизмът се състои от пружина (неръждаема стомана) и гумена мембрана. Осигурява висококачествено отвеждане на водата. Приблизителна цена 7 USD
 3. Полипропиленов сегментен антисифонен вентил на италианската фирма Merloni. Този вентил е монтиран в сифон под мивката и при необходимост може да бъде разглобен и почистен от отпадъци. Самият клапан е представен от пружина и гумена мембрана. Осигурява висококачествено отвеждане на водата. Приблизителна цена 8,5 USD

Как работи устройството?

Възвратният клапан е проектиран доста просто и принципът на работа е както следва. Специално оформена тръба съдържа пружинен или сферичен кран; тръбата се монтира на дренажен маркуч, сифон или канализационна тръба. Когато пералня LG (или друга) започне да източва вода, тя преминава през клапана под налягане, отваря го и отива в канализацията. Ако се създаде „сифонен ефект“, тоест водата от канализацията се опитва да се върне в резервоара на машината, тогава тя ще удари клапана, който няма да се отвори навътре.

възвратен клапан на пералня

Оказва се, че водата от резервоара се излива през канализационната тръба и преминава през клапана сравнително спокойно, но няма да се върне обратно от канализацията. При пружинните клапани подобен ефект се постига благодарение на пружина и гумена мембрана, която уплътнява отвора на тръбата от отпадъчни води. А в сферичните кранове отворът се затваря със специална топка, изработена от мека гума.

Как да инсталирате и как да смените устройството?

Инсталирането на възвратен клапан сами трябва да се извърши, като се вземат предвид характеристиките на неговия дизайн, но общият принцип на инсталиране ще бъде идентичен във всички случаи.

Антисифонното устройство е сложна тръба, чиито изходи имат различни диаметри от двете страни. Изрязваме едната страна в канализационна тръба или я свързваме към сифон, а другата страна свързваме към дренажния маркуч на пералня LG (или всяка друга). Всички връзки трябва да бъдат внимателно запечатани със собствените си ръце. и там работата свършва.възвратен клапан на пералня

Трябва да се отбележи, че работата по инсталирането на антисифонно устройство не винаги е оправдана. Според експерти трябва да се монтира възвратен клапан, когато:

 • свързвате пералнята директно към канализационната тръба и е технически невъзможно да вдигнете такава тръба. В този случай вложката е твърде ниска близо до пода;
 • свързвате маркуча за източване на пералнята към сифона, който се намира под мивката.

Ако дренажният маркуч на пералната машина е свързан според всички правила към канализационна тръба, повдигната на необходимата височина, тогава няма нужда да свързвате устройство против сифон. Прочетете повече за правилното свързване на пералня към канализацията в статията за Направи си сам монтаж и свързване на пералня.

Но ако от барабана на вашата пералня LG (или друга) се носи неприятна миризма и прането остава мръсно след изпиране, тогава трябва сами да закупите и инсталирате антисифон. В този случай този уред няма заместител!

В заключение отбелязваме, че е необходимо да се организира правилно отводняването на отпадъчните води от резервоара на пералната машина. Ако възникнат проблеми с връщането на вода от канализацията в резервоара, тогава трябва да се монтира възвратен клапан.Това устройство има най-прост принцип на работа, но носи огромни предимства.

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Анонимен Анонимен:

  Възвратният клапан и антисифонният клапан са различни устройства, не се подвеждайте.

 2. Граватар Павел Пол:

  Съгласен съм с анонимен

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня