Обороти на двигателя на пералня?

Обороти на двигателя на пералната машинаКогато избират нова автоматична машина, хората обикновено обръщат внимание на нейния капацитет, вида на прането, размерите, броя на специалните програми за пране и нивото на шума. Малко хора мислят за по-тесни технически характеристики, например мощност на двигателя. Нека да разберем с какви двигатели е оборудвано модерното перално оборудване.

Видове двигатели и тяхната скорост

Колко оборота има двигателят на пералнята трябва да се изясни при покупката. Ефективността на прането и центрофугирането зависи от това. Ако максималният мотор може да "ускори" барабана до 1400-1800 об / мин, нещата ще бъдат почти сухи.

Двигателят на автоматична машина преобразува електрическата енергия в механична енергия, като по този начин върти барабана. Има 3 вида: асинхронни, колекторни и инверторни електродвигатели. Дизайнът и принципът на работа на всеки двигател е различен.

 • Асинхронният двигател може да бъде двуфазен или трифазен. Ако говорим за мощността на двигателите от този тип, тя варира от 180 до 360 вата. Скоростта на тези електродвигатели не надвишава 2800 при центрофугиране и 300 при основно пране. Съответно барабанът се върти още по-бавно.
 • Колекторните двигатели могат да работят, като приемат не само постоянен, но и променлив ток. Тяхната отличителна черта е компактният им размер. Оборотите на двигателя се контролират електронно. Основният недостатък на колекторите са четките, които трябва да се сменят на няколко години. Мощността на електродвигателите от този тип достига 800 W, а арматурата на двигателя може да се върти с честота до 17 хиляди оборота в минута.видове двигатели на перални машини
 • Инверторни двигатели.За първи път през 2005 г. бяха пуснати SMA, оборудвани с ултратехнологични двигатели, въз основа на иновативното развитие на инженерите от южнокорейската марка LG. Основната разлика е, че не е необходим задвижващ ремък за свързване на барабана и двигателя заедно. Инверторът е малък по размер и има относително прост дизайн. Мощността на такива електродвигатели не е по-ниска от колекторите, освен това те могат да ускорят "центрофугата" до 1600-2000 оборота в минута.

Пералните машини, оборудвани с инверторни двигатели, се считат за най-надеждни и икономични.

Инверторните двигатели консумират значително по-малко електроенергия и не изискват периодична поддръжка (смяна на четки или задвижващи ремъци). Недостатъците включват по-високата цена на пералните машини с директно задвижване.

Мощност на двигателя и консумация на енергия

Хората често се притесняват колко киловата машината ще „изяде“ средно на цикъл на пране. Много хора искат машината да бъде възможно най-икономична. Като цяло консумацията на енергия на пералното оборудване зависи от много фактори:

 • мощност на двигателя - и количеството електроенергия, консумирана от двигателя, ще се промени в зависимост от текущата програма за пране;
 • технически характеристики на нагревателния елемент. Количеството "консумирани" киловати също се влияе от мощността на тръбния нагревател (варира от 1700 до 2900 W) и зададената температура на пране;Консумирана мощност на двигателя на SM
 • мощност на дренажната помпа, тази цифра може да варира от 24 до 40 W;
 • обща мощност на индикатори, сензори, електронен модул и други елементи. Като цяло цифрата достига 5-10 вата.

Консумацията на енергия на пералната машина зависи от мощността на нейния двигател, помпата, нагревателния елемент и сензорите на системата.

И така, върху какъв показател трябва да се съсредоточи купувачът? На какво основание се определя клас на енергийна ефективност на пералня? Производителят посочва в техническите спецификации консумацията на енергия на автоматичната машина, когато е активирана програмата „Памук“. Този режим предполага пълно зареждане на варела и „средно“ загряване на водата – до 60 °C

Мощността на двигателя определя колко добре може да центрофугира пералнята. Максималният възможен брой обороти, до които електрическият мотор може да завърти барабана, винаги се отразява в инструкциите за оборудването. За някои модели тази цифра не надвишава 800-100 об / мин, за други може да достигне 1600-2000 об / мин.

Модели на двигатели и тяхната мощност

Ако искате да разберете възможно най-подробно техническите характеристики на пералнята, която закупувате, можете да изясните с какъв двигател е оборудвана. Има достатъчно вариации на двигатели, различни производители избират, според тях, оптималните двигатели за своето оборудване. Нека поговорим за някои модели.

 1. Двигател CESET MCA52/64-148/AD Можете да намерите този двигател на автоматични машини Indesit и Hotpoint-Ariston. Мощността на двигателя е 430 вата, което съответства на 11,5 хиляди оборота.
 2. Електродвигателите CESET MCA38/64-148/CY15 са оборудвани с миещо оборудване от марките Candy, Zerovat и Hoover. Характеризирайки се с мощност от 360 вата, те са способни да ускоряват до 13 000 оборота в минута.CESET MCA5264-148AD9
 3. Двигателят от серията CESET CIM2/55-132/WHE1 е инсталиран на автоматични машини, произведени от Whirlpool и Bauknecht. Мощността на двигателя достига 800 вата, скоростта на оборотите е до 17 хиляди.
 4. Двигателят WELLING HXGP2I.05 WASHING също е оборудван с оборудване Indesit. В допълнение, такива двигатели могат да бъдат намерени на някои модели Vestel.Максималната мощност на двигателите не надвишава 300 вата.
 5. HXGP2I Welling Electronic Control. Този електродвигател може да се намери на автоматични машини Samsung и Ardo. Мощността им е 300 вата.

Някои съвременни двигатели могат да се регулират чрез регулиране на скоростта. За това е свързан тахогенератор. Сензорът ще следи броя на завъртанията и ще предава цялата информация на главния контролен модул.

Днес по-голямата част от пералните машини са оборудвани с колекторни или инверторни двигатели. Асинхронните двуфазни двигатели са нещо от миналото, сега те могат да бъдат намерени само на по-стари полуавтоматични машини от компаниите Malyutka, Feya или Vyatka.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня