Заслужава ли си да купите съдомиялна?

имаш ли нужда от съдомиялна машинаПазарът на домакински уреди е наситен с всякакви устройства. Вече не можем да си представим живота си без някои от тях, било то чайник, печка или пералня. Някои устройства купуваме под въздействието на добра реклама, след като сме видели нещо ново и интересно, а други просто за да ги имаме, в случай че „ами ако ни попадне“.

В резултат на това в кухнята се появяват много ненужни предмети, без които бихте могли да се справите добре. Възниква въпросът: струва ли си да купите съдомиялна машина, ще стане ли още едно безполезно и ненужно нещо в кухнята, където вече има малко място? Нека да претеглим плюсовете и минусите на такава покупка.

Имате ли нужда от съдомиялна?

Съдомиялната машина е домакински уред, без който много семейства могат лесно и не се чувстват по-малко от тези, които имат такава машина. Съдомиялната машина е по-скоро свързана със заведения за обществено хранене, например ресторанти, кафенета, хотели, където през деня има много мръсни съдове. Въпреки това, както показва статистиката, хората все повече започват да купуват този елемент от домакински уреди за дома, за да опростят живота за себе си и своите близки.

Имате ли нужда от съдомиялна? Вярваме, че е необходимо, но не принуждаваме никого да мисли по същия начин, а само искаме да обосновем нашата гледна точка с реални факти. Имате право да мислите, че съдомиялната машина е ненужен битов артикул, защо е нужно един или двама души да мият една чиния и да хабят водата върху нея? Но не бързайте със заключенията. Представете си обикновена вечеря за двама: картофено пюре с котлет, салата от прясно зеле с краставица, чаша чай.

СъдомиялнаИзглежда, че няма много съдове, само няколко чинии, купа за салата, две чаши и две вилици, които ще отнеме максимум 10 минути за измиване.Защо да зареждате голяма съдомиялна машина и да чакате 2-3 часа довърши миенето? Всичко е съвсем различно, защото не забравяйте, че все още има неизмита тенджера или тиган, в който сте готвили, и ако приготвите соса за котлетите отделно, тогава това ще бъде друга малка тенджера. Сега си представете колко място ще заеме това в съдомиялната машина, доста малко, а това са само съдове за двама след вечеря.

Разгледахме само един пример от многото; хората мислят за такива нюанси едва след закупуването на съдомиялна машина. Оказва се, че някои от съдовете трябва да се мият на ръка, тъй като не влизат в машината, която продавачът ви е препоръчал. Ако се вгледате в него, ще стане ясно, че това изобщо не е въпрос на технология, а прибързан избор.

Само тези, които изпитват истинско удоволствие от миенето на чинии в мивката, могат да кажат, че съдомиялна машина не е нужна, но ние смятаме, че такива хора са малко.

Анализиране на характеристиките

Несъмнено съдомиялната машина улеснява работата в кухнята и закупуването на такава е работа на всеки. Но такова удоволствие не е евтино, почти същото като автоматична пералня. Ето защо, за да отговорите на въпроса дали си струва да купите, трябва да разберете характеристиките, за да оцените всички плюсове и минуси на съдомиялната машина.

 • Една от най-важните характеристики е капацитетът на съдомиялната машина и нейните размери. Колкото по-голям е модулът, толкова повече съдове могат да се измият наведнъж. Най-малките модели машини са предназначени за 4 комплекта ястия, най-големите могат да поберат до 17 комплекта. Но най-вече на пазара има модели със зареждане от 9 до 14 комплекта.И тук всичко е много просто - колкото по-голямо е семейството ви, толкова по-голяма трябва да бъде съдомиялната машина, в противен случай се пригответе да пускате съдомиялната след всяко хранене.
  Не се надявайте, като си мислите, че една малка машина ще побере много съдове, това е мит. Тези съдомиялни машини не включват тави за печене, големи тигани или големи тенджери. Но това не означава, че изобщо не се справя с функцията за пране. Много добре ще измие всички малки съдове и чинии.Съдомиялна
 • Размерите на съдомиялната в повечето случаи са стандартни. Ширината на повечето модели е 45 см (тесни машини) или 60. Напълно напразно е да се мисли, че за кухня с площ от около 6 квадратни метра. м. Съдомиялната изобщо не е подходяща, дори не си струва да я купувате. Има решение на проблема - оптимизирайте съхранението на съдове и храна в кухнята и ще разберете, че ще имате място за съдомиялна машина. В краен случай можете да си купите настолен модел или малка машина и да я вградите под мивката.
 • Време е за миене на чинии. Средно продължителността на един цикъл на измиване е 120-160 минути, което не е в полза на закупуването на съдомиялна машина. Но наистина ли е важно колко бързо вашите чинии се озовават в шкафа? И можете да започнете измиването през нощта, без да чакате да приключи. Ще отделите около 10 минути за целия процес, за да заредите съдовете и след това да ги извадите.
 • Качество на измиване - тази характеристика на съдомиялната машина се нарича клас на измиване, който във всички съвременни машини е най-високият А. Това е плюс на съдомиялната машина, защото не можете да миете съдовете с ръцете си, както машината може, и най-важното, защото ръцете ви не могат да издържат температура на водата 50-700C. При тази температура бактериите ще умрат, което е важно.Качеството на измиване ще зависи и от качеството на препарата, както и от това как са подредени съдовете.

  Някои модели съдомиялни имат възможност за предварително изплакване и накисване на съдовете, което им позволява да се натрупват в съдомиялната през целия ден без проблем.

 • Всяка съдомиялна машина е оборудвана със сушене, което може да бъде кондензационно или принудително (турбо сушене). Не е нужно да губите време за избърсване на съдове, особено след като е просто невъзможно или много трудно да избършете стъкло или кристал без ивици. След съдомиялната машина прозрачните предмети, чашите и чашите за вино просто блестят.
 • Наличието на допълнителни функции дава възможност не само за миене на съдове, но и, например, за стерилизиране на буркани за препарати. В допълнение, с тази функция можете да миете детски съдове без страх.

Колко икономична е съдомиялната?

Едно общоприето вярване е, че съдомиялната машина пести вода. Можем да се съгласим с това; спестяванията са особено забележими, ако машината е свързана към студена вода. Когато миете съдове под течаща вода, консумацията е много по-голяма, отколкото при автоматично миене. Благодарение на системата за пръскане се консумира малко вода, поради скоростта на потока и нагряването до висока температура, измива съдовете по-ефективно.

За ваша информация! Повечето модели съдомиялни машини консумират 12-13 литра вода, при премиум моделите консумацията на вода може да бъде около 7-8 литра, докато при ръчно миене се изразходват до 60 литра вода на ден.

Но не си мислете, че колкото по-малка е съдомиялната, толкова по-малка е консумацията на вода – това е вторият мит. Консумацията на вода зависи от дизайна на машината, а не от размерите. В крайна сметка дори пълноразмерните машини имат функция за половин товар, която ви позволява да пестите вода и електричество.

Но спестяването на топла и студена вода няма да покрие разходите за електроенергия. Средно една съдомиялна машина консумира около 0,8 kW/h, което води до около 70 kW на месец, но това се основава на минимални изчисления. За да платите за електричество, струва си да добавите разходите за перилни препарати, които включват прах, специална сол и препарат за изплакване. Има както евтини, така и скъпи средства, но това не променя същността на въпроса. Разходите за поддръжка и експлоатация на съдомиялна машина ще надвишат разходите за ръчно измиване, но от друга страна това ще бъде плащане за свободно време и спокойни нерви.

Мнения на потребителите

Предимствата на съдомиялната машина пред ръчното миене са очевидни, но решихме да се уверим в това и да прочетем потребителските отзиви. Ето какво казват посетителите на сайта Babyblog и други форуми за това дали си струва да си купите съдомиялна машина или не. Почти единодушно всички бяха за покупката, а не против. Дори тези, които са открили недостатъци в избрания модел, не са против покупката и все пак казват, че машината помага много в кухнята, особено когато идват гости.

Аурика, Москва

Съдомиялната машина ви позволява да спестите време; с течение на времето, когато се научите как да поставяте съдовете правилно, процесът на зареждане ще отнеме не повече от три минути. Що се отнася до ефективността на съдомиялната машина, бих казал, че разходите са приблизително еднакви, но ръцете и ноктите ви винаги ще изглеждат добре поддържани. И също така е невъзможно да се измият чиниите чисто, както прави технологията. И я остави да прави това 2 часа, какъв е проблемът? Не ми пука, стига да има резултат. Доволен съм от моя Бош.

Инна, Москва

Хора, покажете ми човека, който би казал след като си купи съдомиялна, че не става за нищо, не съм срещал такъв.С външния й вид сега не мога да си представя как можете да правите без нея. Разбира се, има неща, които не могат да се мият в него, например кухненски ножове с дървени дръжки, дървени дъски и тигани с тефлоново покритие. И не трябва да спестявате ненужно и да купувате тесен модел, все още няма спестяване, но ще има проблеми с поставянето на някои големи кухненски елементи.

Александра, Москва

С две ръце за закупуване на съдомиялна. Забелязах тези предимства за себе си. Първо, качеството на пране е несравнимо с ръчното пране, много по-добро и за поне 40 минути. Второ, спестяването на топла вода е значително, тъй като съм свикнал да мия съдове под течаща гореща вода, прекарвайки много време в това, съдомиялната машина е свързана със студена вода, което вече е плюс. Трето, агресивните препарати не влизат в контакт с кожата на ръцете ми, не мога да мия с ръкавици. Четвърто, спестява време, обичам да готвя, така че има много ястия, трябва да зареждам съдомиялната няколко пъти. И накрая, големите петлитрови тенджери се измиват с гръм и трясък, миенето им на ръка е истински проблем, трябваше да ги изтръскате и да ги накиснете за много дълго време. Но дори не вземам предвид недостатъците, предимствата ги надвишават, мисля, че такава покупка е печеливша и ще се изплати много скоро.

За ваша информация! Има потребители, които са толкова доволни от покупката си, че просто не разбират как биха могли да живеят без нея и предлагат да издигнат паметник на този, който е изобретил такъв необходим домакински уред - съдомиялна машина.

За да обобщим: всички плюсове и минуси

За да обобщим горното, нека накратко да отбележим всички предимства на съдомиялната машина, които „принуждават“ хората да направят покупка:Съдомиялна

 • спестяване на лично време, което може да се изразходва за релаксация;
 • висококачествено измиване на съдове без много усилия;
 • борба с микроби;
 • няма отрицателни ефекти върху кожата на ръцете;
 • няма нужда да сушите съдове;
 • и най-важното, не е нужно да разберете кой ще мие чиниите днес, технологията ще го направи вместо вас.

Нека отбележим и недостатъците, идентифицирахме само два:

 • добра съдомиялна машина от известна марка няма да бъде евтина, ще трябва да платите добре за нея, но надеждността на такава машина ще бъде много по-висока;
 • проблеми с избора на място в малък апартамент за пълноценна голяма съдомиялна машина, има компромисно решение, но ще трябва да пожертвате нещо.

Така че съдомиялната машина е необходимо нещо в ежедневието, но не всеки, поради финансовите си възможности, може да си позволи такава покупка. Ако решите да закупите съдомиялна машина, прочетете как да го направите правилно в статията Как да изберем съдомиялна машина за вашия дом.

   

11 читателски коментара

 1. Граватар Татяна Татяна:

  Това е някакво чудо! Преди се смеех, как съдомиялната машина може да мие чинии със струя вода? И сега виждам, може би! Това е нереално! Всичко е чисто и лъскаво. Ползвам го почти година. Все още не мога да му се наситя!

 2. Граватар Виктория Виктория:

  Напълно съм съгласен с теб, съдомиялната е нещо прекрасно! Моят Hotpoint ми служи вече 3 години! Радвам се като котка. Разбира се, това изобретение има повече предимства, отколкото недостатъци :)

 3. Gravatar Mark Марк:

  Знам също, че хората, които са си купили прахосмукачка Kirby също никога не признават, че са купили нещо добро за луди пари.Макар че дълбоко в себе си разбират, че са направили глупост. Нито едно изчисление на изплащането на съдомиялна машина, с изключение на общи фрази за ноктите и кожата.

 4. Граватар Лена Лена:

  Купихме съдомиялна Indesit за вкъщи и най-накрая спрях редовно да виждам тази планина от съдове в мивката! Всичко се измива незабелязано и без мое участие. Пускаме го през нощта, когато токът е по-евтин.

  • Граватар Сергей Сергей:

   Ако сте мързелив човек, тогава да, съдомиялната машина ще ви помогне.

   • Граватар Марго Марго:

    Най-вероятно във вашето семейство съпругата може да мие чиниите.

 5. Граватарът на Александър Александра:

  Живея в частен сектор. Получавам топла вода през бойлер, който като правило използва много енергия. За да измия съдовете, натрупани през деня, например, използвам 50-литров бойлер. Съдомиялната приема само студена вода и загрява общо 10 литра вода на цикъл. Ползите изглеждат очевидни... и разбира се има много повече свободно време. Но нека не забравяме, че миейки чинии на ръка харчим $1-2 за бутилка препарат на месец. А поддръжката на съдомиялната е много по-скъпа. Така че единствената полза е, че не губим ценното си време и енергия в тази рутина.

 6. Граватар Наташа Наташа:

  Толкова си заслужава! Моят Hotpoint ми спестява много време. Особено след като научих, че съдомиялната може повече от просто миене на съдове!

 7. Граватар Сергей Сергей:

  Живяхме без съдомиялна машина и продължаваме да живеем без нея.
  Наехме апартамент и никога не сме използвали това устройство, защото измиването на няколко чинии отнема 2 минути, а не 1-3 часа, което изисква електричество и специални средства за измиване и след това почистване.
  Дори не се изплаща за 10 години. Но разходите за консумативи са големи.
  За какво изобщо говориш?

 8. Граватар Аля Аля:

  И това е правилно, не го купувайте и не използвайте пералнята! И гответе на огъня! Явно ядеш само пелмени и готови храни...

 9. Gravatar Sweet Сладка:

  Явно ядеш от кафене или полуфабрикати

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня