Нова пералня - първо пране и пускане

Донесоха пералнятаПоздравления за закупуването на вашата нова пералня! Сега, след като сте собственик на този полезен домакински помощник, най-накрая можете да стартирате първото си автоматично пране. Но преди това вашата машина трябва да бъде инсталирана.

Ако вече е инсталиран и свързан и тези проблеми са били разрешени от специалисти, тогава можете да пропуснете следните съвети. Ако сте инсталирали машината сами или това е направено от хора, които не са професионални монтажници и сервизи на домакински уреди, тогава трябва да се уверите, че всичко е направено правилно.

Проверка на готовността на пералнята за работа

За да се подготвите, прочетете и изпълнете следните стъпки:

 • Проверете дали транспортните болтове са затегнати. Тези елементи са необходими за обезопасяване на барабана на пералнята по време на транспортирането му. Те се намират на гърба на пералнята. Ако ги намерите, това означава, че машината все още не може да бъде включена. Първо ще трябва да премахнете тези фиксиращи елементи. Отворите, които остават на мястото, където са били болтовете, трябва да бъдат затворени със специални тапи. Те са включени в новия ви уред и са включени в комплекта.
 • Препоръчително е да разберете каква е твърдостта на вашата чешмяна вода. Това ще ви помогне да изберете вида прах, необходим за правилното пране и да определите количеството му.
 • Трябва също така да проверите дали машината е свързана към мрежата, водопровода и канализацията.
 • Проверете дали кранът, който спира водата в маркуча за подаване на вода, е отворен.
 • Хвърлете мръсни дрехи във ваната на пералнята.
 • Изсипете необходимото количество прах в желаната тава за дозатор.
 • Задайте програмата за пране. При някои модели трябва да изберете и температурата на пране.
 • След това започнете да миете. За да направите това, трябва да натиснете бутона за стартиране.
 • Не се притеснявайте, ако след измиване машината не ви позволява веднага да отворите люка. Обикновено след пране трябва да изчакате до три минути, преди ключалката да се отвори и да ви позволи да извадите изпраните дрехи.

Много специалисти по ремонт на домакински уреди съветват да направите първото стартиране „на празен ход“. Тоест без пране в барабана. Извършва се по същия начин като обикновеното измиване. Само че те изобщо не слагат пране в машината. И използвайте по-малко препарат. Въпреки факта, че всички перални машини се тестват преди да бъдат пуснати в продажба, по-добре е да използвате сухо пране. Защото ще измие машината отвътре и ще предотврати евентуалната поява на неприятна миризма от прането от първото пране.

Прочети инструкциите!

Инструкции за семейно четенеПреди да започнете да използвате пералнята, прочетете внимателно включените инструкции. Да, много бутони и програми за пране са интуитивни. Но въпреки това е необходимо да се проучи информацията за правилното използване на този домакински уред още преди да започнете първото измиване.

Ако незабавно започнете да използвате машината в съответствие с правилата, посочени в инструкциите, ще избегнете много възможни повреди и проблеми с вашата пералня. В допълнение, правилното боравене ще увеличи експлоатационния му живот. Ето защо Не забравяйте да прочетете инструкциите и да следвате всички правила за използване на това устройство.

Дори ако вече сте запознати с един или два модела перални машини, все пак силно ви препоръчваме да се запознаете със съветите, които производителите дават относно използването на тази машина.

Съвети за правилно пране

И накрая, ще ви дадем няколко съвета как правилно да перете дрехите си:

 • Перете белите и цветните дрехи отделно. Това ще предотврати възможността за боядисване на светли предмети в други цветове.
 • Между измиванията оставяйте люка на машината леко отворен. Така цялата влага от барабана няма да се застоява, а ще се изпари. Това ще помогне да се избегне неприятната миризма.
 • Внимавайте много да не остане нищо в джобовете на вещите, които ще перете. Малки предмети, монети, пръстени и др., могат да повредят машината. И остри предмети, като карфица, могат да пробият маншета. Това ще доведе до течове.
 • Почиствайте редовно филтъра на дренажната помпа. Лесно е да се направи. При повечето модели се намира в долната дясна част на машината. Почистването му не само ще ви позволи да избегнете неприятните миризми, но и ще ви предпази от повреда.
 • За висококачествено пране трябва да използвате само прах, който е предназначен за SMA (автоматични перални машини). И не трябва да го пълните с повече от 100гр. за едно пране.

Поздравления отново за покупката на вашата пералня. Тази полезна техника ще улесни живота ви и ще ви освободи много време!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня