Новата пералня прескача по време на центрофугиране

Новата пералня прескача по време на центрофугиранеЧесто се случва нова пералня да прескача по време на центрофугиране. Купувачите смятат, че са получили дефектен модел и искат да върнат оборудването в магазина. Причината за това поведение на „домашния асистент“ може да бъде или банална потребителска грешка, или производствен дефект. Нека да разберем какво да правим, ако пералнята се разклаща много.

Защо проблемът възниква по време на фазата на центрофугиране?

Обикновено автоматичната машина издава шум точно на етапа на предене. Барабанът на пералнята се върти на максимална скорост (1000-1600 в минута, в зависимост от модела SMA). Това е много по-висока от скоростта по време на основното пране. Ето защо разклащането започва точно когато прането се центрофугира.

Често причината, поради която работещата пералня „скача“, се дължи на дисбаланс. Нещата в барабана се слепват и натоварването се усеща в една част на резервоара. Поради това автоматичната машина се тресе силно по време на фазата на центрофугиране.

За да предотвратите дисбаланс на барабана, разпределете прането равномерно в машината и когато перете голямо пране, добавете няколко малки пране в машината.

Например, трябва да изперете одеяло. Ако той е сам в машината, тогава дисбалансът не може да бъде избегнат. За да балансирате барабана, не забравяйте да заредите няколко малки предмета в пералнята. Тогава може да се предотврати силното разклащане по време на цикъла на центрофугиране.оптимална скорост на центрофугиране

Освен това не използвайте торби за пране, освен ако не е абсолютно необходимо. Те създават точково натоварване на барабана и провокират неговия дисбаланс. Но защо машината „скача“ дори когато върти обикновени неща? Нека да разгледаме възможните причини.

Резервоарът остана неподвижен

Най-голямата потребителска грешка е стартирането на пералнята с транспортни болтове. Мнозина, изпитвайки голямо желание бързо да пуснат пералнята в експлоатация, напълно забравят за необходимостта от премахване на крепежните елементи, закрепващи резервоара. В този случай машината ще започне да бръмчи и да скача както по време на фазата на пране, така и по време на цикъла на центрофугиране.Проверете дали транспортните болтове са затегнати точно на 1 точка

Това е много опасна ситуация. Ако машината работи с несвалени болтове дълго време, тя ще се повреди. Лагерите и други вътрешни елементи на SMA могат да бъдат повредени. Такава повреда ще се счита за негаранционна и връщането на неработещо устройство в магазина няма да бъде възможно. Ремонтът ще трябва да се извърши за ваша сметка.

Транспортните винтове се намират във всяка перална машина. Те осигуряват движещите се части на SMA, като ги предпазват от разхлабване по време на транспортиране. Преди да пуснете автомата в експлоатация, трябва да отстраните транспортните болтове.

Крепежните елементи се отстраняват с помощта на гаечен ключ или клещи. По-добре е да запазите транспортните болтове, те може да са необходими, ако пералната машина трябва да бъде транспортирана на друго място.

Корпусът на машината не е поставен хоризонтално

Друга често срещана причина за силно разклащане на машината по време на центрофугиране е неправилното инсталиране на новия SMA. Важно е тялото на шайбата да бъде подравнено строго хоризонтално. На практика се случва устройството да бъде извадено от опаковката и просто поставено на място, без дори да се регулират краката.

Регулирайте позицията на тялото на SMA с помощта на ниво на сградата.

Поставете новата машина на място и поставете ниво на сграда върху нея. След това регулирайте позицията на тялото, като затегнете краката на шайбата с гаечен ключ. Устройството трябва да е хоризонтално и хоризонтално.нивелирайте машината

Разклащането може да бъде причинено и от лоша подова настилка под машината.Подът, на който е монтирана пералнята, трябва да е твърд и равен. В идеалния случай - бетон.

Нищо от това не помогна

Ако проблемът не е дисбаланс или грешки при инсталиране, по-добре е да се обадите на техник от сервизен център. Новата машина е в гаранция, поради което производителят е длъжен да извърши безплатна диагностика и да установи причината за неправилната работа на устройството. Не трябва да се изключва възможността за производствен дефект, той може да се дължи на счупени лагери.

В никакъв случай не се опитвайте сами да ремонтирате нова машина. След неуспешен ремонт на дома вие ще загубите гаранцията си. Затова не забравяйте да се обадите на специалист от сервизен център.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня