Пералня Siemens не се включва

Пералня Siemens не се включваНеприятно е, когато Siemens, подготвен за измиване, не се включва. Оборудването е свързано към захранването, прахът се изсипва, прането се поставя, вратата е затворена, но бутонът "Старт" не е натиснат. Арматурното табло не свети и машината не реагира на потребителски команди. Можете да разберете защо пералня Siemens не се включва, без да се обадите на сервиз. Просто трябва да проверите няколко елемента, като използвате нашите инструкции.

Най-вероятни проблеми

Логично е, че затъмненото табло показва проблеми с електрозахранването. С прости думи, в пералнята не тече ток и системата не може да стартира. Няколко причини могат да доведат до това поведение на Siemens:

 • в стаята няма електричество;
 • електричеството, подадено към оборудването, е нестабилно, напрежението достига критично ниски или високи стойности;
 • електрическият контакт на Siemens е счупен или изключен;вероятни причини за повреда
 • захранващият кабел е повреден (щепселът се е разтопил, изолацията се е влошила);
 • филтърът за мрежови смущения (FPS) е повреден;
 • имаше проблеми с бутона "Старт" (изгорял или заседнал);
 • Контролната платка е повредена.

Ако вашата пералня Siemens не се включва, това означава, че има проблеми със захранването.

За да възстановите функционалността на оборудването, е необходимо да проверите електрониката и електричеството. Вероятно има отворена верига някъде вътре или извън Siemens. Инструкциите какво да направите са доста прости: последователно проверете всички възможни повреди. По-добре е да започнете с нещо просто - централно захранване.

Верига

По-често причината за липсата на мощност е тривиална - няма светлина в стаята или в целия апартамент.Особено ако пералнята се намира в селска къща или слабо населен район, където периодично възникват проблеми с електричеството. Затова първото нещо, което правим, е да завъртим ключа, за да проверим дали има захранване в стаята.

Ако няма светлина, обърнете внимание на панела: активирани ли са машините, изгорели ли са щепселите. Може би, поради претоварването, устройството за остатъчен ток (RCD) се е задействало, така че от съображения за безопасност линията автоматично е била изключена. По-добре е да преизчислите напрежението, консумирано от домакинските уреди, и да регулирате натоварването на мрежата, като временно изключите няколко устройства.Uzo за свързване на пералня

Следващата стъпка е да проверите изправността на изхода. Следните признаци ще показват проблеми с точката:

 • дим;
 • миризмата на изгоряло;
 • разтопена пластмаса;
 • тъмни петна около изхода.Буксата на пералнята е счупена

Ако гнездото е външно непокътнато, тогава преминаваме към вътрешната му проверка. Всичко, което трябва да направите, е да включите работещ уред, сешоар или зарядно за телефон. Имате ли контакт? Тогава повредата настъпи на друго място.

Ако забележите признаци на пожар, топене, миризма на изгоряло, тъмни петна, трябва незабавно да изключите захранването и да се обадите на електротехник!

Дефектният контакт изисква ремонт и регулиране на подавания към него товар. Необходимо е да се елиминира възможността за повторна верига, като вече не се включват твърде мощни устройства и се свързват надеждно клемите. Не е трудно да смените електрически контакт със собствените си ръце, но ако нямате опит, по-добре е да се свържете с специалист.

FPS

Ако няма проблеми със захранването извън Siemens, тогава ще трябва да направите вътрешна диагностика на пералнята. Говорим за три елемента: захранващ кабел, филтър за смущения и електронна платка. Нека първо проверим първите две. При пералните машини на Siemens FPS и кабелът са свързани заедно и следователно се проверяват незабавно.Продължаваме така:

 • изключете оборудването от комуникациите (канализация, водоснабдяване и захранване);FPS
 • разгънете Siemens със задния панел насочен напред;
 • развийте горния капак на машината;
 • на задната стена намираме кондензатор, разположен в долния ляв ъгъл;
 • разхлабете болтовете, държащи FPS;
 • Извадете филтъра от крепежните му елементи и го издърпайте от корпуса заедно със захранващия кабел.

Първо щепселът се проверява за топене и други признаци на пожар. След това тестваме кабела за повреда, като свързваме сондите на мултиметъра към него в режим на зумер. Основното нещо е първо да проверите самото устройство, като свържете сензорите заедно. Ако на дисплея се появи „0“, това означава, че работи.

Когато проверявате електрониката, помнете мерките за безопасност! Не докосвайте проводници под напрежение!

Повреденият кабел трябва да се смени с нов. Опитът да извършите сами ремонт с помощта на електрическа лента или усукване е неприемлив - не е безопасно. Има голяма вероятност от повторно изтичане на ток, последвано от пожар или късо съединение. След това тестваме филтъра за шум с мултицет в режим на зумер. Веднага измерваме съпротивлението. Ако стойността, показана на дисплея, е далеч от нормалната, това означава, че кондензаторът е изгорял. Процедурата за подмяна е проста: купуваме нов FPS, като се фокусираме върху серийния номер на Siemens и го инсталираме на мястото на стария.

Електронен "мозък"

Рядко, но се случва пералнята да не се включва поради счупена контролна платка. Електронният блок на Siemens е доста сложен механизъм, който има много микросхеми, писти, „крака“ и сензори. Само професионален техник може да определи точно къде е възникнала повредата. Въпреки това, някои проблеми могат лесно да бъдат забелязани у дома чрез внимателно изследване на модула.За да оцените състоянието на платката, трябва да я изключите от кутията. Инструкциите са както следва:

 • изключете пералнята от комуникациите;
 • извадете дозатора;
 • в „гнездото“, освободено от контейнера за прах, намерете и развийте два винта;
 • разхлабете още четири винта, държащи арматурното табло;премахнете контролния панел
 • хванете панела, повдигнете го, като щракнете пластмасовите ключалки и го разкачете от тялото;
 • с помощта на отвертка разглобете панела;
 • премахнете дъската.

По-добре е да не откачате кабелите! Повторното свързване на терминалите ще бъде проблематично. Живял много, маркировките са разбираеми само за професионалисти, а цената на грешка е твърде висока. Имате право само сами да инспектирате дъската. Ако всичко е наред външно, свържете се със сервиза. Вероятно има скрити повреди, с които само професионалист може да се справи.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня