Пералня Daewoo не се включва

Пералня Daewoo не се включваНеприятно е, ако нещата се зареждат в барабана, прахът се излива в дозатора, щепселът се поставя в контакта и прането се прекъсва - пералнята Daewoo не се включва. Светодиодите на таблото не светят, машината не издава звуци и не реагира на потребителски команди. Но няма нужда от паника - има всички шансове да възстановите функционалността на оборудването със собствените си ръце. Предлагаме ви да разберете защо пералнята не се включва и как да я поправите. Ето списък с типични повреди и инструкции стъпка по стъпка за ремонт.

Защо машината се провали?

Светлините на таблото, които не светят, показват ясно, че контролното табло е изключено от захранването. С прости думи, електричеството не достига до „мозъка“ на Daewoo: или изобщо го няма, или е възникнал проблем по време на „транспортирането“ по линията. За да възстановите функционалността на оборудването, ще трябва последователно да проверявате изправността както на електричеството, така и на електрониката.

На първо място, се препоръчва да се изключат така наречените очевидни причини за липса на хранене:

 • няма централно захранване (електричеството в апартамента или къщата е изключено от комуналните услуги);
 • имаше проблеми в общата електрическа мрежа (възникна теч, задейства се RCD и друга подобна повреда);
 • гнездото е изключено (електрическият контакт е изгорял или е „отрязан“ от общата мрежа);
 • Захранващият кабел или щепселът му са повредени.изключи тока

Най-често пералнята не е виновна, а причината за липсата на мощност се крие във външни проблеми. Но понякога повредите не са толкова очевидни - електронните елементи на пералната машина се провалят. И така, машината не се включва поради следните вътрешни проблеми:

Пералнята Daewoo не се включва, ако има проблем с електричеството или електрониката.

 • нокаутира филтъра за шум (FPS);
 • изгорял варистор;
 • мрежовият бутон е заседнал;
 • Електронният блок е повреден.

Невъзможно е веднага да се определи къде е възникнал проблемът и какво да направите, за да го поправите. За точна „диагноза“ ще трябва последователно да проверите всички изброени проблеми и повреди. По-добре е да започнете с честота, външни повреди и едва след това да преминете към вътрешна диагностика на електрониката.

Буксата наред ли е?

Ако Daewoo откаже да се измие, това не е причина за паника. По-често проблемът не е сериозна вътрешна повреда, а външна повреда. По-добре е първо да проверите наличието на централно захранване - завъртете ключа в стаята или отидете до таблото. Може би мрежата е била претоварена и прекъсвачът или RCD се е задействал.има проблеми с буксата

Втората стъпка е да проверите изправността на електрическия контакт. Това е лесно да се направи - свържете работещо устройство към него. Ако сешоарът бръмчи или лампата светне, значи няма проблеми с електрическата мрежа. Понякога можете да познаете, че контактът е дефектен от пръв поглед. Признаците на пожар директно ще покажат това:

 • дим;
 • миризмата на изгоряло;
 • разтопено тяло;
 • тъмни петна по стената.

Не можете да използвате дефектен контакт - трябва да изключите захранването и да се обадите на електротехник!

Ако контактът изгори или не премине теста за изправност при работещ електрически уред, ще трябва да го демонтирате, да разберете причините за проблема и да го замените с нов. По-добре е да избягвате да правите ремонт сами и да поверите диагностиката на квалифициран електротехник. Ако имате подходящ опит, можете сами да се справите с електрическата точка.Основното нещо е да спазвате правилата за безопасност и да изключите захранването на мрежата преди всякакви манипулации.

Филтър или тел?

Ако няма проблеми с контакта и общото захранване, тогава преминаваме към втория етап - проверка на захранващия кабел и филтъра за смущения. При пералните машини Daewoo тези елементи са свързани, така че тяхната диагностика се извършва заедно. Но първо, кабелът и FPS трябва да бъдат демонтирани. Продължаваме така:

 • изключете машината от комуникациите;
 • завъртете Daewoo назад напред;
 • свалете горния капак, като развиете болтовете, които го държат;
 • намираме FPS - кондензаторът се намира долу вляво, където захранващият кабел се свързва с машината;
 • разхлабете закрепването, което закрепва захранващия проводник;
 • издърпайте филтъра за смущения заедно с кабела и щепсела.виновен е изгореният FPS

След демонтажа започваме диагностика. На първо място е захранващият кабел. Изключваме FPS от него и внимателно проверяваме повърхността на проводника за признаци на пожар, повреда или притискане. Ако външно всичко е наред, включете мултиметъра в режим на зумер и приложете сондите към изолацията. След като установихме повредата, ние напълно сменяме кабела. Направи си сам местни ремонти с помощта на усукване или електрическа лента е забранено - не е безопасно!

Поправянето на проводник с електрическа лента, усукването му или смяната на отделен проводник е опасно и може да причини пожар!

Не забравяйте, че преди да използвате мултиметъра, трябва да се уверите, че работи правилно. Лесно е да проверите тестера - включете режима на омметър и съберете сондите заедно. Работното устройство ще покаже нули или стойност, близка до тях. След това проверяваме филтъра за смущения. Вземаме комплект мултицет към зумера, докосваме сондите му до контактите и оценяваме резултата.Ако устройството „звъни“, тогава настройваме тестера с омметър и измерваме съпротивлението. Неизправността ще бъде потвърдена от стойностите „0“ или „1“ - FPS е изгорял и трябва да бъде заменен.

Електронно табло

По-лошо е, ако пералнята Daewoo не стартира поради проблеми с контролната платка. По правило проблемът е във варистора - полупроводников резистор, който предпазва микросхемата от пренапрежения в електрическата мрежа. С рязък скок той поема „удара“ и изгаря. В резултат на това машината остава изключена от захранването.

Диагностиката и ремонта на платката са рисковани манипулации, които е най-добре да поверите на специалист от сервиз!

За щастие можете сами да проверите и поправите варистора на контролната платка. Основното нещо е да се придържате към следните инструкции:

 • изключете Daewoo от захранването и водоснабдяването;
 • отстранете контейнера за прах;тава за пералня
 • намерете и развийте два болта, „скрити“ зад кюветата;
 • отстранете горния капак от кутията;свалете горния капак
 • разхлабете трите винта, разположени на горната лента;
 • Внимателно извадете арматурното табло от тялото;
 • разглобете панела, като премахнете контролната платка;
 • намерете изгорял варистор (при изгаряне стават черни);
 • ако не е възможно визуално да се идентифицира изгорял варистор, тогава е необходимо да се измери съпротивлението на всеки от тях с мултицет;
 • Използвайте поялник, за да разпоите "краката" на изгорелия варистор и да го демонтирате;дъска за пералня
 • закупете подобен варистор и го запоете на мястото на стария;
 • сглобете машината и я свържете към комуникациите.

Ако действате внимателно и правилно, пералната машина ще стартира отново, когато е свързана към мрежата. Но понякога, в допълнение към варистора, други елементи на електронния блок изгарят: „писти“ и триаци. В този случай подмяната на една част няма да доведе до успех - ще трябва да извършите пълна диагностика на платката. Не се препоръчва сами да ремонтирате модула, това е твърде рисковано. По-добре е да поверите проверката и ремонта на „мозъка“ на специалисти. Струва си да се разбере, че по-голямата част от официалните услуги ще настояват за подмяна на целия контролен панел. За тях това е по-изгодно от локалните ремонти. По-добре е да се обадите на частни занаятчии, които често предприемат блокова реставрация.

"Виновен" мрежов бутон

Собствениците на Daewoo, произведени преди 15-20 години, също трябва да проверят бутона за захранване. При по-старите модели бутонът „Вкл./Изкл.“ често засяда и дава късо съединение, което води до загуба на захранване на цялата пералня. В резултат на това машината не реагира на свързване към електрическата мрежа. За да проверите изправността на бутона за захранване, трябва:мрежовият бутон е виновен

 • извадете арматурното табло и извадете контролното табло от него;
 • намерете мрежовия бутон и неговите контакти на дъската;
 • Използвайте мултицет, за да измерите съпротивлението на ключа.

Измерва се съпротивлението на включения бутон и след това се оценява резултатът. Ако стойността не е в нормалните граници, това означава, че ключът е изгорял и трябва да бъде сменен. Подобна част е избрана за подмяна. Можете сами да разберете защо пералнята не се включва - по-често проблемът може бързо да бъде разрешен чрез подмяна на контакта или филтъра за смущения. Ако няма достатъчно опит, повредата е твърде сериозна или причината не може да бъде установена, по-добре е да се свържете с сервиза.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня