Ключалката на пералня Indesit не работи

Ключалката на пералня Indesit не работиКогато ключалката на пералната машина Indesit не работи, ще трябва да забравите за измиването за известно време. При полуотворен барабан без подходящо уплътнение, пералнята няма да стартира, в противен случай както стаята, така и самото оборудване ще пострадат. По-добре е да не губите време и да започнете да търсите причината, поради която вратата не се затваря. Както механичните повреди, така и фабричните дефекти с дефектен UBL могат да доведат до проблеми. Ще го разберем и ще оправим ситуацията.

Какво може да се е счупило?

Трудно е да се каже веднага и категорично какво е довело до дефектната ключалка. Пералните машини от Indesit може да не се затворят веднага по няколко причини. И така, следните проблеми пречат на заключващия механизъм да работи:

 • провиснали панти на вратите;
 • изместване на пластмасовия език върху ключалката;
 • повреда на устройството за заключване на люка;
 • износен водач на ключалката или гумено уплътнение.

Когато вратата на люка е отворена, пералната машина Indesit няма да стартира цикъла и няма да започне да тегли вода.

Системата за самодиагностика на машината често помага да се разбере естеството на проблема. Ако UBL не работи, пералната машина ще покаже грешка чрез съответните светлини на таблото. Някои съвременни модели Indesit също могат да показват код за грешка на дисплея.пантите може да са увиснали

По правило люкът не се затваря нито по механични, нито по електронни причини. Във всеки случай измиването няма да започне, докато проблемът не бъде открит и не бъдат извършени съответните ремонти. Нашият анализ на основните „симптоми“ и необходимото „лечение“ ще помогне при диагностицирането.

Механични повреди

На първо място, трябва да проверите ключалката за механични повреди.Това включва вътрешна повреда на заключващия механизъм, разместване и провисване на вратата. Този вид „естествено“ износване на машината може да бъде причинено от небрежно боравене с люка: прекалено силно затръшване, окачване на тежки неща или деца, които се „търкалят“ по вратата. Ако машината изобщо не се затваря и не се чува характерно щракване, тогава има проблем с „механиката“. Можете да разберете естеството на повредата чрез „симптомите“.

 • Ако вратата изобщо не се затваря, тогава проблемът е в неправилното центриране. С прости думи, пантите на вратата са хлътнали и езикът на ключалката не влиза в жлеба на корпуса. Ситуацията се коригира чрез затягане на пантите и регулиране на нивото на вратата.
 • Ако люкът се затваря, но не се заключва, тогава самият език е съмнителен. Вероятно металният прът, който го държи, е паднал или се е изкривил. Във всеки случай ще трябва да разглобите вратата и да върнете частите в правилната позиция. Когато последното е невъзможно, целият механизъм се променя.Езикът на вратата може да се счупи
 • Ако люкът се затвори и заключи, но няма щракване, тогава водачът не се справя с функцията си. Това е тънка плоча, която е предназначена за окончателно фиксиране на вратата. Когато се изтрие или промени определената позиция, ставата не работи и "куката" не работи.

За да разрешите механичните проблеми в ключалката, е необходимо да разглобите вратата и да оцените състоянието на всеки елемент. Ако частта не може да бъде регулирана или ремонтирана, тогава ще е необходима пълна подмяна. Основното нещо е да изберете правилния нов запек, като се съсредоточите върху стария модел и серийния номер на модела Indesit.

UBL не изпълнява функцията си

Когато се задейства механична ключалка, първото щракване е налице, но второто не е, тогава проблемът е UBL.Устройството за заключване на люка е отговорно за допълнително електронно заключване и също е задължителна стъпка при затваряне на машината. Без него потребителят лесно ще отвори вратата в средата на цикъла, което ще доведе до катастрофални последици. Следователно, дори при пълно запечатване без защита под формата на електроника, машината няма да започне измиването.

Ако UBL е дефектен, вратата няма да се заключи. Платката отказва електрическа фиксация поради следните причини.Необходим е ремонт на UBL

 • Износване. Дългосрочната работа също засяга биметалните плочи на UBL: те се износват и губят електрическа проводимост. Не е възможен ремонт на износено устройство - само смяна.
 • Блокада. Заключването не работи, ако отломки или други малки чужди предмети попаднат вътре в устройството. За да коригирате ситуацията, достатъчно е да разглобите UBL, да намерите „препятствието“ и да го премахнете.
 • Проблеми с таблото за управление. В най-лошия случай UBL губи контакт с електронния блок на пералнята. Причината се крие в изгорени песни, триаци, проблемен фърмуер или системен бъг. Първо се препоръчва да рестартирате пералната машина и ако грешката се повтори, извършете цялостна диагностика на контролния модул.

Диагностиката на таблото за управление на Indesit трябва да се извършва от професионалисти, в противен случай съществува висок риск от необратима повреда на частта.

Потребителят може да провери заключващото устройство за износване и блокиране самостоятелно и у дома. Диагностиката на контролното табло трябва да се извършва само от специалист от сервизния отдел. Факт е, че електрическият блок на пералнята е изключително крехка и чувствителна част, която изисква внимателно боравене и специално оборудване. За разлика от UBL, модулът е много скъп, така че експериментите няма да бъдат евтини.

Тестване на UBL и промяната му

Но врата, която не се затваря, не винаги изисква незабавна подмяна на UBL. Преди да смените блокера, трябва да се уверите, че той е дефектен. За да оцените производителността на устройството, ще трябва да го извадите, да го инспектирате и да го проверите с мултиметър. Ние действаме така.

 1. Изключваме пералнята Indesit от всички комуникации, включително канализация и водоснабдяване.
 2. Отваряме люка. По правило, ако механиката работи перфектно, вратата остава затворена. След това го отключваме ръчно: развийте горния капак, наклонете шайбата назад, прилепете ръката си към ключалката и опитайте да преместите ключалката настрани с показалеца си. Можете да процедирате по подобен начин отдолу, като първо махнете дъното.
 3. Разхлабете външната скоба на маншета и пъхнете ластика вътре в барабана.
 4. Намираме ключалката, разхлабваме задържащите винтове и я изваждаме.
 5. Изключете кабелите, свързани към UBL.

Преди да премахнете окабеляването, се препоръчва да маркирате проводниците и да запишете действията си на камерата, за да избегнете грешки при повторно свързване.

 1. Изваждаме UBL.

След като вземете блокера в ръцете си, можете да започнете проверката. На първо място, ние вземаме фабричните инструкции и изучаваме електронната схема на частта. Включваме мултиметъра, за да измерим съпротивлението, привеждаме сондите на устройството към „фаза“ и „нула“ и след това оценяваме резултата на дисплея. Ако на дисплея се появи трицифрено число, тогава UBL работи без прекъсване, в противен случай ще трябва да бъде заменен. Също така се препоръчва да продължите тестването, като преместите краищата към земята и общ контакт. Когато на екрана светне “0” или “1”, определено всичко е наред.нека проверим UBL

Няма нужда да се опитвате да поправите дефектен UBL. Първо, той е безполезен с блокери за еднократна употреба. Второ, новото устройство е евтино.За да не направите грешка с подмяната, трябва да кажете серийния номер на Indesit в магазина. Инсталирането няма да създаде никакви затруднения: просто действайте внимателно, не забравяйте за предпазните мерки и следвайте описаните инструкции.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня