Пералня LG не върти барабан

Пералня LG не върти барабанПералните машини на LG, оборудвани с двигател с директно задвижване, все още могат внезапно да добавят проблеми на потребителите. Случва се след стартиране избраната програма да започне да работи, но барабанът на пералнята да не се върти и в крайна сметка устройството замръзва. Какво да направите в такава ситуация? Наистина ли трябва да смените прехваления инверторен двигател, който трябва да работи без прекъсване поне 10 години? Нека разгледаме този въпрос.

Претоварване на системата

Може би вината е, че системата е претоварена. Понякога на перални машини Барабанът на LG не се върти поради проблеми със захранването, например след пренапрежение. Няма да можете да се справите с причината за повредата, като просто изключите/включите оборудването; трябва да рестартирате цялото устройство чрез сервизен тест.

! За да стартирате тестовия режим на пералнята LG, задръжте едновременно три клавиша на контролния панел: мрежа, „Температура“ и „Центрофуга“.

Ако всичко е направено правилно, индикацията на контролния панел на пералната машина ще светне. След това трябва да натиснете бутона "Старт/Пауза", за да стартирате тестовия режим. В повечето случаи по време на теста системата самостоятелно идентифицира и отстранява неизправностите, след което SMA започва да работи.активиране на сервизен тест

Ако сервизният тест не помогне

Ако след като сте стартирали тестовия режим на автоматичната пералня, барабанът все още не иска да се движи, ще трябва да помислите за други възможни причини за проблема. Най-типичните повреди, водещи до блокиране на барабана на пералните машини LG са:

  • дисбаланс;
  • повреда на сензора на Хол;
  • неизправност на нагревателния елемент;
  • повреда на главния контролен модул;
  • прекъсване или дефект в захранващото окабеляване.

Възможно е барабанът на вашата пералня да не се върти, защото във ваната е попаднало чуждо тяло, което блокира движението й. Има много причини, поради които машината не работи. Ще трябва да диагностицирате всеки компонент на автоматичната пералня.

Барабанът спира само по време на цикъла на центрофугиране

Какво да направите, ако машината изми нормално, но барабанът спря да се върти по време на цикъла на центрофугиране? Може просто да сте избрали режим без въртене или да сте деактивирали тази функция, преди да стартирате програмата. Тогава няма да има нужда от ремонт - ще бъде достатъчно да зададете нови параметри на измиване.

Възможно е барабанът да не започне да се върти по време на цикъла на центрофугиране поради запушена система за източване. След измиване водата просто няма да напусне резервоара и следователно цикълът на центрофугиране няма да започне и барабанът няма да се върти. Възможно е системата да е открила дисбаланс в барабана и да е блокирала работата на пералнята LG. Можете да изправите дрехите върху повърхността на барабана със собствените си ръце и да продължите да перете.натрупано пране

Ако превключвателят за налягане не работи, центрофугата на прането също няма да започне. Сензорът за ниво на водата предава информация за количеството течност в резервоара към контролния модул. Ако „мозъкът“ на пералнята не даде команда за „Центрофуга“, процесът няма да започне и барабанът ще остане на място.

Също така, барабан, който не се движи, може да показва повреда на контролната платка, прекъсване на захранващото окабеляване и т.н. След като внимателно проверите машината, определено ще разберете причината за „замръзване“ на прането.

Как да го оправя?

Ако машината се повреди и не искате да се обадите на техник, можете да опитате да поправите машината сами. Напредъкът на предстоящия ремонт ще зависи от причината за неизправността.

Когато има дисбаланс, трябва да спрете текущата програма за пране. Ако в барабана има вода, източете я. След това трябва да изчакате, докато люкът се отключи, да го отворите и да изправите прането равномерно в барабана.

Ако пералнята не работи поради запушване, ще трябва да почистите елементите на дренажната система. Първо изплакнете филтъра за боклук, разположен в долната част на пералната машина зад специален фалшив панел или врата. Извадете филтърния елемент от корпуса и го почистете от отломки и мръсотия. Светнете с фенерче в дупката. Избършете стените и отстранете остатъците от тях, отстранете всяка коса, увита около работното колело.почистете филтъра LG CM от остатъци

Ако нагревателният елемент се повреди или в резервоара попадне чуждо тяло, ще трябва частично да разглобите пералнята LG. Отстранете задната стена на тялото на пералната машина, като развиете фиксиращите болтове. Намерете нагревателния елемент и го проверете с мултицет. Поставете сондите на тестера срещу контактите на нагревателя и измерете съпротивлението на елемента. Ако е повреден, отстранете частта от корпуса, като първо изключите захранването и развиете фиксиращата гайка. След като нагревателният елемент бъде изваден, можете да проверите дали има чуждо тяло в резервоара; за да направите това, пъхнете ръката си в образувания отвор. Работен нагревателен елемент се монтира в обратен ред.

! Ако причината за повредата е повредата на основния електронен модул, по-добре е да откажете независим ремонт, за да не влошите ситуацията.

Разрешено е да се извърши визуална проверка на дъската. За да направите това, трябва да премахнете горния капак на SMA, контролния панел и да премахнете дозатора. Ако върху платката ясно се виждат изгорели елементи, ще трябва да се обадите на специалист за ремонт или пълна подмяна на частта.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня