Как да затегнете колана на пералня Ariston?

Как да затегнете колана на пералня AristonСмяната на ремък на пералня се състои от два етапа: премахване на стария и поставяне на нов. С първата част няма да има затруднения, трябва само да завъртите шайбата с едната ръка и да издърпате колана с другата. Но вторият етап ще бъде много по-труден и за да ви улесним, ще ви кажем как да затегнете колана на перална машина Ariston без външна помощ.

Инструкция стъпка по стъпка

Първата стъпка е да закупите нов колан. Препоръчително е да се даде предпочитание на модели от същия тип и произведени от една и съща фирма. След като покупката е направена, подмяната може да започне. Монтажът на гумената лента със собствените си ръце се извършва съгласно следните инструкции.

 1. Изключваме оборудването от канализацията и водоснабдяването. Ще трябва да изключите входния и дренажния маркуч от корпуса.
 2. Инсталираме машината в удобна позиция, отдалечавайки я от стената, след което обръщаме задната част към нас.
 3. Развиваме винтовете, предназначени за фиксиране на задния панел, и след това го отстраняваме. Има модели, при които задната стена не може да бъде премахната поради горния капак. В такава ситуация ще трябва да развиете „горната част“.
 4. Търсим задвижващ ремък. Намира се зад задния панел между „колелото“ и шайбата на двигателя. Ако не е намерено тук, най-вероятно е излетяло и се намира в долната част на корпуса.инструкции за монтаж на колана
 5. Сваляме колана и го проверяваме. Първоначално търсим маркировка, където първите 4 цифри показват първоначалния диаметър в mm. След това измерваме обиколката и сравняваме показателите с фабричната дължина. Ако получената разлика надхвърли 2 см, тогава еластичната лента е станала неизползваема и не може да се използва в бъдеще.
 6. Започваме да монтираме нов колан, който ще трябва да бъде изтеглен върху шайбата на двигателя и след това постепенно завъртете „колелото“ на барабана обратно на часовниковата стрелка, така че „еластична лента“ да застане на мястото си. За да опростите процеса, можете да включите приятел. В крайна сметка ще бъде много по-лесно да го направите заедно.

внимание! Има модели перални машини Ariston, при които ремъците са направени от твърде стегнат материал, а опцията за регулиране не е предвидена от производителя.

 1. Уверете се, че коланът е поставен здраво във всеки жлеб. За да направите това, завъртете скрипеца 2-3 пъти. Ако въртенето е плътно, тогава всичко е направено правилно.

След проверка на свършената работа започваме повторното сглобяване на оборудването. Монтираме задната стена, като я закрепваме с отстранените болтове. След това връщаме пералнята в първоначалното й положение, свързваме я към водопровода и активираме тестовия режим на пране, за да осигурим нормалната работа на устройството.

Новият колан отново се свали

Ако инсталираната гумена лента отново излети от шайбата, най-вероятно периодично възникват проблеми в системата. Ако коланът падне повече от два пъти за половин година, тогава, за съжаление, няма да е възможно да се направи без диагностика. Сред основните причини за тази сложност са следните.

 • Износен задвижващ ремък. Естественото разтягане е една от най-честите причини коланът да падне. Ако върху еластичната лента се виждат следи от износване, някои клинове са източени и се наблюдава увеличение на дължината, тогава тя не може да се използва за по-нататъшна употреба и е необходима спешна подмяна.
 • Игра на скрипец. В този случай закрепването на колана към колелото не е сигурно и той ще се „обърне“ по време на въртенето на барабана. Проблемът се решава чрез затягане на монтажния болт повече или със смяна на ролката.ролката беше деформирана
 • Недостатъчно фиксиране на електродвигателя. По време на работа пералнята вибрира, което с течение на времето води до разхлабване на опорите на двигателя и просто започва да се разхлабва, което води до повреда на ремъчното задвижване. Тези трудности могат да бъдат отстранени чрез стабилно фиксиране на двигателя и затягане на всички крепежни елементи.
 • Валът или функционалното колело са с неправилна форма. Възможно е да се появят неравности поради ремонт, извършен от непрофесионални майстори. За да излезете от ситуацията, трябва внимателно да се отървете от дефекта, като го изравните или напълно сменете ролката.
 • Кръстен дефект. Понякога пералните машини Ariston разстройват собствениците, като повредят вала с кръста. Грешката може да е както на производителя (дефекти по време на монтажа), така и на вибрациите, генерирани по време на работа на устройството. Ако има дефект на напречната част, тя трябва да бъде заменена. В противен случай могат да възникнат по-сериозни проблеми, водещи до скъпи ремонти или пълен отказ на оборудването на Ariston.Виновни са счупените лагери
 • Счупени лагери. Понякога небрежното боравене води до „изкривяване“ на лагерите, а това от своя страна води до „излитане“ на ремъка. Неизправността може да бъде коригирана чрез инсталиране на нови лагери на барабана и подмяна на масленото уплътнение.

внимание! Редовното падане на колана може да бъде причинено и от грешки, допуснати при извършване на ремонт сами или от обръщане към домашни майстори, които работят на място с клиенти, които не са от компанията.

Както можете да видите, затягането на колана на пералня Ariston или инсталирането на нова резервна част не е толкова сложна процедура. Основното нещо е да закупите висококачествени компоненти, препоръчани от производителя. В този случай е най-добре да купувате в специализирани магазини, а не на обикновения пазар. Трябва да е същата марка и да отговаря на вашия модел оборудване. В противен случай, за съжаление, няма да е възможно да се избегнат постоянни повреди на колана и ремонтът на пералня ще се превърне в познат процес за вас.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня