Помпа за поливане на градина от пералня

помпа за поливане от пералняРаботеща помпа от стара пералня е отлична част, която може да служи дори след като самата пералня е престанала да изпълнява основната си функция.

Ако всичко е направено и свързано правилно, такава помпа може редовно да изпомпва вода, която след това може да се използва за водоснабдяване на дача или за поливане на личен парцел. Точно това използване на помпа от стара пералня ще ни интересува днес.

Защо е необходимо това?

Поливането на вашата градина или зеленчукова градина през летните горещини е необходимо, в противен случай няма да получите реколта. Но колкото и да е странно, за да се осигури напояване, изобщо не е необходимо да се купуват мощни и скъпи електрически помпи. В някои случаи можете да се справите с домашно направена помпа от части на перална машина; по-специално помпа от остаряла перална машина ще свърши работа.

Като цяло, същият електрически мотор от пералня може да се използва в много домашни продукти, например от такъв двигател можете да направите отличен мелачка. Други части на пералнята се използват по-рядко, но те също са полезни, понякога в най-неочаквания момент.

помпа за пералня

Съвременните автоматични перални машини са оборудвани с много слаби електрически помпи, които не могат да ни помогнат по никакъв начин в трудната задача за поливане на личен парцел, те просто не са адаптирани към големи натоварвания. Друго нещо е помпата от стара съветска пералня, например ENSM - 1u4. Уредът е това, което ти трябва - 50 Hz, 220V 30 l/min. Разбира се, характеристиките не са най-добрата мечта, но те са напълно достатъчни за малка градина или зеленчукова градина и най-важното е, че ще направите устройството сами, като харчите само стотинки.

Мощността на бъдещата помпа ще ви позволи да вземете вода от дълбочина не повече от 2 метра, така че можете да забравите за извличането на вода от подземен кладенец.

Домашна помпа, направена от части от пералня, ще ни помогне да изпомпваме вода от резервоар (резервоар или варел) директно към леглата през маркуч. В този случай няма да е възможно да се осигури силен натиск, но ще бъде достатъчен за успешно поливане. Можете да използвате домашно направена помпа като резервно копие, когато нещо се случи с основната, защото поливането е необходимо постоянно и не искате да имате мехури по ръцете, носейки кофи.

Какво е необходимо за това?

nasos-ot-stiralnoj-mashiny-rusalkaПърво трябва да намерите добра помпа. Имахме на разположение напълно работеща електрическа помпа ENSM-1u4 от съветска пералня Rusalka, би било жалко да не я използваме. Използването на други видове помпи също е теоретично възможно, но не сме го пробвали. Помпата на пералнята е основната част, но не единствената, освен нея се нуждаете от:

 • къс и дълъг маркуч, единият за събиране на вода, вторият за подаване от помпата към градинското легло;
 • пластмасов калъф за електричество, например, пластмасов буркан с капак ще свърши работа;
 • 24-волтово реле от някакъв използван електрически уред;
 • захранващ кабел от пералнята;
 • тънки медни проводници в цветна изолация;
 • ¾" през тройник;
 • гумени камбрици, пластмасови и метални скоби, електрическа лента и други малки предмети.

Инструменти, от които се нуждаете: клещи, резачки за тел, поялник, мултицет, нож, отвертка, гаечни ключове, регулируем гаечен ключ. След като извадите всичко по-горе от кутията с инструменти, можете да започнете да изпълнявате проекта.

Производствен процес

Със собствените си ръце свързваме проводниците последователно към контактите на релето и към контактите на помпата на пералната машина. Първо трябва да проверите целта на всеки контакт с помощта на мултицет.

Старите перални винаги идваха с подробни електрически схеми; ако намерите такава схема, ще улесните за себе си свързването на електричеството, въпреки че вече изглежда просто.

Пробиваме дупки в капака на буркана за жиците. Заграждаме нашия релеен буркан, свързваме проводниците и затваряме покрива. Така нашата релюшка беше затворена във водоустойчива пластмасова кутия. Включваме захранващия кабел в контакта и проверяваме работата на помпата. След това завинтваме проходния тройник към изхода на помпата и завиваме маркучите към останалите изходи на тройника със собствените си ръце, като не забравяме да ги затегнем с метални скоби.

правене на утайка за напояване

Можете да започнете да тествате. Потапяме късия маркуч във всеки надземен резервоар, например в железен варел, и вкарваме дългия маркуч в същия варел. След това свързваме помпата и гледаме как изпомпва вода. Ако всичко е наред, можете да започнете „тестване на терен“, и по-специално във вашата прекрасна градина.

В заключение отбелязваме, че използването на помпа от пералня за поливане на растения в градината е добър вариант за използване на отдавна забравена резервна част, която се намира в гаража ви. Не трябва да очаквате чудо от такова устройство, но такава помпа е напълно способна да изпомпва вода от резервоара към леглата. Успех с вашите DIY проекти и не забравяйте правилата за безопасност при работа с електричество!

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Николай Николай:

  120 W не е лоша мощност за поливане.
  Днес използвах дренажната помпа от машината ALTAI AUTOMAT за поливане. Мощността на помпата от същата марка е само 16 вата. Броят на оборотите и работният обем не са посочени на табелката. Дизайнът на помпата също е малко по-различен, което прави възможно свързването на помпата директно към резервоар с вода, като по този начин се получава принудително подаване на вода към помпата и щепселът се включва в контакт.
  Поливането ставаше чрез импровизирана пръскачка през 20-метров маркуч. На стойка, направена от обикновена кофа, диаметърът на пръскането се оказа около 3 метра.

  Хареса ми това поливане повече от поне същата Кама. Жалко, че такава готина джаджа е престояла почти 30 години!
  Между другото, 16 вата е повече мощност от обикновения човек, чиято мощност е само 10 вата.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня