Пералнята не пере след пълнене с вода

Пералнята не переАвтоматичната пералня е сложен домакински уред, който може да се повреди. И понякога това се случва в най-неподходящия момент. Какво да направите, ако машината тегли вода за измиване, но след това процесът не стартира, защо машината не измива? Този проблем не е рядкост и причините за него могат да бъдат различни.

Причини за неизправност

Ако пералнята се напълни с вода, но вече не работи, това не означава, че трябва да я изхвърлите. Някои причини за такива повреди могат да бъдат отстранени със собствените ви ръце. И така, какво може да се случи, поради което прането не започва?

 • Задвижващият ремък (ако има такъв) е паднал.
 • Има повреда в електродвигателя, така че барабанът не се върти.
 • Нагревателният елемент е изгорял, което означава, че водата не се загрява - измиването не започва.
 • Има повреда в таблото за управление (рядко).

Смяна на задвижващия ремък

Ако пералнята има директно задвижване, тогава незабавно отстраняваме тази неизправност, тъй като такава машина няма задвижващ ремък. Иначе най-добре е да започнеш диагностиката на пералнята с ремъка. Това е една от най-честите причини, поради които машината се пълни с вода, но прането не започва.

Какво може да се случи с колана? Може да излети поради неправилно транспортиране или монтаж или да се износи от продължителна употреба, което налага подмяната му. При всички перални машини с ремъчно задвижване и предно зареждане на прането, ремъкът се намира зад задния капак на корпуса. При машините с горно зареждане коланът се намира зад страничния капак. Не би трябвало да има проблеми с премахването на капака; просто трябва да развиете всички болтове, които държат капака на място.

Ако коланът се е отделил, той трябва да бъде изваден от корпуса и внимателно да се провери за дефекти; ако има такива, трябва да се смени с нов.За да поставите работещ колан, трябва:

 1. първо го сложи на двигателя.
 2. С лявата си ръка издърпайте колана нагоре, а с дясната започнете да го поставяте върху шайбата;
 3. след това внимателно завъртайки шайбата обратно на часовниковата стрелка, поставяме колана напълно.задвижващ ремък на пералня

След като смените дефектния ремък, стартирайте пробен цикъл на пране и се уверете, че машината изпълнява цикъла на пране според очакванията.

Проверка на нагревателния елемент и двигателя на машината

Втората причина, поради която пералнята може да спре да мие, е неизправност в електрическия мотор или по-скоро износване на четките вътре в него. Но двигателят в пералнята може да бъде асинхронен, тоест без четки. В този случай стартовият кондензатор се проваля.

За ваша информация! Двигателят може да не запали, ако прегрее, например след 2-3 часа и половина последователни измивания. В този случай просто трябва да оставите пералнята за известно време и да оставите двигателя да изстине.

За да смените четките в двигателя, той трябва да бъде свален. Обикновено се закрепва с няколко болта. Освен това трябва да премахнете съществуващите сензори и колан от двигателя. Сега вземаме двигателя и с помощта на отвертка изваждаме клемата от четката.
терминал на четките в двигателяСега вмъкваме малка плоча в слота, огъваме я и я издърпваме. Втората четка се отстранява по същия начин.смяна на четки в двигателя

След това поставете нова четка в държача на четката, компресирайте пружината на четката и я закрепете с плоча. Поставяме терминал на чинията. Монтираме втората четка по същия начин. Сглобяваме пералнята.

При някои модели перални машини, след като машината се напълни с вода, прането може да не започне поради счупен нагревателен елемент. В този случай няма нагряване на водата и температурният сензор не изпраща сигнал за продължаване на процеса на измиване. Но в същото време на дисплея трябва да се появи код за грешка относно повредата на нагревателния елемент. Задължително проверете работата на нагревателния елемент и при необходимост го сменете с нов.

Проблем с контролното табло

Ако проверката на двигателя, нагревателния елемент и задвижващия ремък не разкрие причината, поради която машината изтегля вода и не започва да мие, тогава има голяма вероятност от повреда на електричеството или контролния модул. Електрическото тестване е старателна работа, включваща проверка на всички клеми и проводници. Може би някакъв проводник е изгорял или терминалът е окислен; като го почистите, можете да възстановите работата на машината.

табло за управление на пералняСъвсем друг е въпросът, ако има повреда в електронната платка. Чрез него се превключват етапите на пране, по-специално, когато машината поеме вода и водата достигне определено ниво, към модула се изпраща сигнал от превключвателя за налягане, след което сигналът трябва да премине от модула към двигател, но поради неизправност това не се случва.

Ако контролната платка е счупена, по-добре е да се свържете с професионалист, който може да определи дали платката може да бъде ремонтирана или сменена напълно. Ако сте добри с електрониката, можете да опитате да тествате платката сами. Но не бихме препоръчали да поемате рискове - защо? Защото това може да доведе до още по-големи проблеми.

Някои потребители отбелязват, че ако машината се напълни с вода, но не започне да мие, причината може да е запушен дренажен филтър или маркуч. И след почистване на дренажната система, машината започва да работи според очакванията. Според нас потребителите в този случай не обясняват всички „симптоми“ на пералнята или ги описват неправилно, като под фразата „не изтрива“ разбират симптома „не източва“, „програмата замръзва“ и т.н. .

Много е важно за точната „диагноза“ да се опишат правилно симптомите при повреда на пералня.

Така че, отбелязваме, че пералната машина може да не започне да мие след пълнене с вода по няколко причини. Повечето от тези причини са сравнително лесни за определяне сами и след това да отстраните проблема.Ще има желание и търпение и всичко останало ще последва. Честит ремонт!

   

26 читателски коментара

 1. Gravatar Макс Макс:

  След включване на програмата машината изтегля вода и веднага я източва

  • Граватар Ира Ира:

   Машината се пълни с вода и веднага се източва

  • Граватар Владимир Владимир:

   Първо погледнете двигателя. Ако всичко останало е наред - резервоар, връзки, проводник се въртят лесно, тогава повредата е в релеен модул, триак и т.н.

 2. Граватар Максим Максим:

  Всички функции работят добре, центрофугиране, изплакване, но прането не се пере, каква е причината?

  • Граватар Анонимен Анонимен:

   Изхвърлете го и си купете нов. И всички проблеми са решени!

 3. Граватар Олга Олга:

  Машината изтегля вода и веднага показва грешка (всички светлини мигат).

 4. Граватар Владимир Владимир:

  Поема вода, известно време нищо не се случва, след това се източва и се изключва. Ардо машина.

 5. Граватар Анонимен Анонимен:

  Машината Indesit изтегля вода дори за изплакване и веднага се изключва...

 6. Граватар Татяна Татяна:

  Машината Indesit пое вода и започна да мие, след това спря, всички индикатори мигаха и помпата за източване работи. Опитах цикъла на центрофугиране, но помпата все още се включваше и всичко мигаше отново. Каква е причината? Помогне.

 7. Граватар Николай Николай:

  Машината се пълни с вода, след което се чува щракване и тишина.

 8. Граватар Светик Светик:

  Машината Samsung Diamond WF8500NHW поема вода, центрофугира я, източва я, но когато изберете режим на пране, тя просто пълни вода, барабанът е почти пълен и не пере. Какво би могло да бъде? Помогнете ми моля!

  • Ghoul Gravatar Гуля:

   Решихте ли проблема?

 9. Граватар Олга Олга:

  Машината започва да тегли вода; действието продължава 30-60 секунди и след това спира. Времето за пране минава, но тя просто стои там. Каква е възможната причина за повредата?

  • Граватар Олег Олег:

   Смени четките на мотора или просто висят. Двигателят може да е изгорял, но първо погледнете четките, те струват 200 рубли.

 10. Граватар Елена Елена:

  Сменихме лагерите. Всичко беше събрано. Машината тегли вода, но не мие. И въртенето работи.

 11. Граватар Луда Луда:

  Машината Daewoo се пълни с вода и тишина...

 12. Граватар Рита Рита:

  Машината BEKO черпи вода, но не пере. Четките са сменени.

  • Граватар Татяна Татяна:

   Същият проблем... какво направи?

 13. Граватар Ира Ира:

  Здравейте! Машината налива вода, бутоните работят, но не иска да пере. След това след 20-25 минути всички бутони светват. Каква е причината?

 14. Граватар Алексей Алексей:

  Всичко е добре написано и достъпно. браво благодаря

 15. Граватар Елена Елена:

  SM Zanussi Easyiron ZWP582. Започва да тече вода и спира след известно време, но ако зададете програма за изплакване, работи без проблеми. Какво би могло да бъде?

 16. Граватар Рома Рома:

  Машината прави половин оборот за 2 минути, но не изтрива. Какво би могло да бъде?

 17. Gravatar Sem сем:

  Благодаря много. При включване машината на Sharp работи няколко минути и спря. След като изтегли вода, барабанът не се върти. Почистих четките с шкурка и се получи!

 18. Граватар Таня Таня:

  Пералня Samsung.Изтегля вода, започва прането и след това спира. Какво е това?

 19. Граватар Анонимен Анонимен:

  Машина Indesit. Поема вода, но не измива; изплаква се и центрофугира. Защо водата се пълни при пране и барабанът не се върти?

 20. Граватар Николай Николай:

  Пералня Samsung. Изтегля вода, стартира прането и незабавно спира във всички режими на пране.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня