Възможно ли е да отворите съдомиялната по време на работа?

отворете PMM по време на пранеМодерната съдомиялна машина, за разлика от своите предшественици, позволява на потребителя много. Например, според производителите, много съдомиялни машини могат да се презареждат дори след като измиването е започнало, като отворите вратата. Но все още е страшно да се направи това, в случай че водата започне да се излива направо на пода. Решихме да разберем дали е възможно да отворите съдомиялната машина, докато миете чинии или това е просто „рекламен улов“? Нека да го разберем.

Ако отвориш вратата?

В нормална ситуация, след като събере всички мръсни съдове и ги постави в кошниците, потребителят затваря вратата и активира програмата за измиване. След това започва дълъг процес, в резултат на който вместо планина от мръсни съдове получавате планина от чисти. Но нещата не винаги вървят гладко. Да предположим, че сме забравили няколко мръсни чаши, които са били „скрити“ някъде зад чайника или кафеварката. Можете, разбира се, да не си правите труда и да ги миете на ръка, но ако не търсите лесен начин, отворете вратата на съдомиялната.

 1. Ако просто дръпнете дръжката на вратата, тя може изобщо да не се отвори, тъй като някои модели са оборудвани със заключващо устройство. За да го отключите, първо трябва да спрете процеса на пране и след това да отворите вратата.
 2. Вратата може да се отвори, но благодарение на специален сензор, програмата незабавно ще бъде нулирана и прането ще спре.
 3. Моделът може да бъде оборудван със специален бутон за аварийно спиране на съдомиялната.

С натискането на този бутон потребителят може безопасно да отвори вратата в рамките на 3 секунди и да добави допълнителни мръсни предмети, но този „трик“ ще се случи през първите 35-40 минути след началото на прането.

 1. Машината може да позволи отваряне на вратата, но специалният сензор, който нулира програмата, няма да работи и тогава може да възникне наводнение. В този случай можем да говорим за неизправност, въпреки че това не се случва често.

Последната ситуация може да създаде проблеми за потребителя. Работещите спринклери ще изпръскат частично вода извън камерата за миене през отворената врата и ще наводнят пода пред съдомиялната машина. Това не може да се допусне. Нека се опитаме да разберем какво е какво.

Ако ключалката не работиPMM по време на работа

Какво се случва, ако работеща съдомиялна машина позволи на вратата да се отвори по време на работа, но специалният сензор не работи и не спира процеса? Горещите пръски ще летят директно върху потребителя и върху пода пред съдомиялната машина. Това не може да се допусне. В такъв момент ще съжалявате, че този модел съдомиялна машина няма устройство за заключване на вратата.

При тези несъмнено по-малко безопасни съдомиялни машини устройството за заключване на вратата замества сензора за аварийно изключване. Но дори ако машината има заключващо устройство, това не гарантира пълна безопасност, особено в случай на повреда и тогава ще е необходимо ремонт на заключване на съдомиялна машина. Така че, както и да го погледнете, дори в първия случай, поне във втория, ще трябва да извършите диагностика. По-добре е майсторът да свърши цялата работа, така че следващия път, когато се подготвите да отворите вратата по навик, машината няма да ви даде „горещ душ“.

Обикновено изключващият превключвател се поврежда по време на пренапрежение на тока или голяма вътрешна повреда.. Окабеляването или контактите, които захранват сензора, може да са повредени. В този случай в половината от случаите се задейства системата за самодиагностика. Той блокира своевременно работата на всички системи.

Така или иначе, не се страхувайте да опитате да отворите вратата на съдомиялната машина. В 99% от случаите няма да се случи нищо критично. Вие, като потребител, трябва да разберете напълно как работи вашият „домашен асистент“ и когато разберете това, ще можете да го използвате много по-уверено и ефективно. Късмет!

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Маша Маша:

  Пресилен „проблем“ за горещ „душ“ от съдомиялната, когато вратата се отвори, докато машината работи! Няма нужда да се „тревожите“ за клиентите си повече, отколкото те се тревожат за себе си :) Имам Electrolux PMM - отворете вратата по всяко време, ако внезапно откриете допълнителна такса. мръсни чинии. Или чрез бутона Старт (известен още като Пауза), или без него (добре, пръска малко) - невероятно удобно! Работи вече шеста година, (уф!) няма "миризми", няма други проблеми. Вратата BOSCH на сестра ми е заключена по време на пране. И вече два пъти бях на ремонт...

  • Граватар Витяи Витяи:

   Bosch работи за мен вече шест години. А съдовете могат да се презареждат по всяко време. Така че няма нужда да рошава баба.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня