Могат ли листите за печене да се мият в съдомиялна?

Домакините, които наскоро са придобили „домашен помощник“, се интересуват дали тавата за печене може да се мие в съдомиялна машина. Всъщност тук няма проблеми. Ако размерът на камерата за миене ви позволява да поставите тавата за печене, тогава тя може да се измие без затруднения. Някои производители на съдомиялни дори включват специални приставки за измиване на тави за печене и големи тигани, така че не се страхувайте да ги миете в машината. Във всеки случай машинното пране трябва да се извършва правилно. как? Сега ще говорим за това.

Какво да сложим и как да измием?

Много домакини трябваше и все още трябва да мият мазни тави за печене с ръцете си. Това е много досадна задача. Първо, изгорялата мазнина не се отделя лесно и трябва да изстържете метала със специална пластмасова стъргалка, за да я премахнете. Второ, за ръчно измиване листът за печене трябва да се постави в мивката, така че мазните капки да не летят отстрани и е трудно да се побере там. Като цяло миенето на такива големи съдове е неприятна и досадна задача, така че съдомиялната машина в тази ситуация ще действа като „вълшебна пръчка“.

 1. Съдомиялната ще почисти тигана много по-щателно.
 2. Съдомиялната машина ще отнеме много време, за да измие тавите за печене, но няма да има ръчен труд.
 3. Съдомиялната почиства без механично въздействие, което означава, че специалното незалепващо покритие на тигана няма да се повреди.

Дори сравнително безопасна пластмасова стъргалка, която премахва загорялата мазнина, в крайна сметка ще повреди покритието на тавата за печене, да не говорим за абразивни препарати и четки.

Тавата за печене ще заеме много място в съдомиялната машина, но не е нужно да я миете сама.Поставете голям тиган, тенджера, филтър за капак, патешко месо, както и прибори за хранене. Ако комбинирате всичко правилно, резултатът ще бъде невероятен. Нека да започнем.

 1. Първо трябва да премахнете горната кошница. При машини с горна тава за прибори може да се наложи да я извадите, ако тавата за печене не се побира.
 2. В съдомиялните машини Bosch има специални жлебове на задната стена от вътрешната страна на камерата за миене, в които се поставят дюзи за измиване на тави за печене. Вмъкваме ги.
 3. Поставяме листовете за печене вертикално в долната кошница и ги опираме на страничната стена на камерата за миене.
 4. Поставете други съдове в средата на кошницата. Ако имате къде да поставите прибори за хранене, можете да заредите и тях.
 5. Добавете препарата и затворете вратата на съдомиялната.
 6. Изберете нормалната програма с „Предварително накисване“, ако има такава. Ако няма режим „Предварително накисване“, тогава няма значение, всичко трябва да се измие без него.
 7. Изчакваме измиването да приключи и оценяваме резултата.

Защо не се изми?

Има много домакини, които обвиняват съдомиялната машина, казвайки, че тя измива тавите и тиганите много лошо. Освен това те почти винаги подкрепят думите си със снимки, показващи лошо измити тави за печене. Когато започнете да задавате въпроси за това как са подредили тавите за печене, какви препарати са използвали, какви програми са включили, грешките от детството изскачат. Сега ще ги обсъдим.

 1. Никога не поставяйте лист за печене хоризонтално в кошницата на съдомиялната машина. Първо, в него ще се натрупа вода и машината може да замръзне по средата на прането. Второ, листът за печене просто няма да се измие добре.
 2. Не поставяйте тавата вертикално по диагонал от ъгъл до ъгъл на камерата за пране.По този начин блокирате пръскачките и предотвратявате достигането на вода, смесена с перилен препарат, до най-замърсените зони на предметите.
 3. Не включвайте режима за бързо измиване. По-добре е да активирате нормална или интензивна програма за пране, това ще подобри качеството на пране.
 4. Не пестете от перилни препарати. Използвайте цяла таблетка, а не половинка, или доза прах стриктно според нормата. Зависи какво ползваш.

Ако сте сигурни, че правите всичко според правилата, но машината все още не измива тавите задоволително, тогава трябва да се свържете с сервиз на съдомиялна машина. Явно има някаква неизправност.

Кой е най-добрият начин за измиване?

Отделно бих искал да отбележа факта, че много често съдомиялната машина не измива тави за печене и други съдове „с пълна сила“, защото собственикът е избрал грешен препарат. В интернет има много публикации по темата за приготвяне на домашни препарати за миене на съдове в машина. В опит да спестят стотици долари хората просто полудяха. Те изсипват сода, горчица и лимонена киселина в машината и след това се оплакват, че техните „домашни помощници“ не мият добре съдовете и понякога дори се чупят.

Що се отнася до домашните средства, експертите са категорични. Те основателно вярват, че само сертифицирани прахове, капсули и таблетки могат да се използват заедно със специална сол и препарат за изплакване. Само с такива продукти можете да постигнете приемлив резултат от прането на вашата машина. Най-добре е да купувате онези продукти, които се препоръчват от производителя на определени марки съдомиялни машини.. Това означава, че продуктите са тествани във взаимодействие с конкретни „домашни помощници“ и са дали отлични резултати. Отнасяйте се с уважение към вашето оборудване и то ще ви отговори с дълга и безупречна работа.

И така, успяхме да разберем как правилно да мием тави за печене и други подобни съдове в съдомиялната машина. Разгледахме конкретни грешки, които домакините правят при машинно миене на тави за печене и разгледахме с какво трябва да се мият съдовете в съдомиялната машина и с какво не трябва да се мият. Надяваме се, че предоставената от нас информация ще ви бъде от практическа полза. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня