Могат ли сребърните прибори да се мият в съдомиялна?

сребърни прибориСтруваше ни се, че малко хора биха се сетили да мият висококачествени сребърни прибори в съдомиялна машина, но сгрешихме. Има много читатели, които питат: могат ли сребърните прибори да се мият в съдомиялна? А има и такива, които дори не питат, но веднага го измиват и получават катастрофален резултат. В тази статия искаме да ви предупредим срещу необмислени действия, като ви кажем какво може да се случи със сребърните предмети след контакт със съдомиялната машина.

Защо не?

Защо сребърните прибори за хранене може да не издържат много часове на миене в съдомиялна машина. Основната причина е в детергентите за PMM. Таблетките и праховете съдържат компоненти, които реагират със среброто. В резултат на това сребърните лъжици, вилици и ножове стават подобни на алуминиевите. Лъжиците и вилиците се покриват с тъмен налеп, който се отстранява много трудно, почти невъзможно.

Още по-лошо е положението със сребърните прибори: съдове, купи, подноси и др. След като ги измиете веднъж в съдомиялната, може нищо да не им стане, но 2-3 измивания просто могат да убият съдовете. Тогава следите от оксид няма да могат да бъдат премахнати дори с помощта на специални средства, така че помислете хиляди пъти, преди да напъхате сребърен предмет в кошницата за съдове на PMM. „Опитните“ потребители дават десетки препоръки относно миенето на сребро в съдомиялна машина. Вместо специален прах и таблетки, те предлагат да използвате:

  • лимонена киселина;
  • оцет;
  • горчица;
  • боракс и други домакински химикали.

Подобни „полезни съвети“ не издържат на критика.Лимонът и оцетът ще провокират още по-бързо окислителните процеси по повърхността на сребърните предмети. Строго е забранено използването на такива химикали, когато се грижите за среброто. Горчицата изобщо не трябва да се излива в съдомиялната машина, тъй като тя ще набъбне и ще се запуши във филтъра и тръбите, което ще причини много проблеми на потребителя. Е, бораксът сам по себе си изобщо няма да измие съдовете, така че използването му в съдомиялна машина изобщо не е препоръчително.

Използването на сода за хляб се счита за относително безопасно за среброто. Но нейното сребро не се мие, а се почиства.

сребърни лъжичкиЗащо не трябва да миете сребърни прибори и съдове в съдомиялна? Отговорът е прост - ще се развали. Казваме това с пълна увереност, но ако наистина искате да опитате, не набутвайте цялото сребро, което имате, в PMM наведнъж. Поставете една чаена лъжичка и вижте какво ще се случи, но е по-добре да не правите това, послушайте добрия съвет!

Съвети за грижа за среброто

Сребърните предмети са напълно несъвместими с PMM. Между другото и порцеланови съдове в съдомиялна машина Вие също не можете да го измиете, но това е тема за отделна дискусия, тъй като в този въпрос има нюанси. Как тогава да се грижим правилно за сребърните предмети, как да измием остатъците от храна от тях, без да ги повредим?

Използвайте топла вода и сапун, за да измиете сребърните предмети. Топлата вода може да премахне повечето остатъци от храна, а сапунът ще помогне за отстраняването на мазнините. Изплакнете предметите под течаща вода, избършете със салфетка с малко количество сода за хляб и ги поставете в специален калъф. В никакъв случай не съхранявайте сребърни предмети на открито и дори на пряка слънчева светлина.

Дори при правилно измиване среброто потъмнява с времето и губи ненадминатия си блясък. Може ли да се върне? Разбира се, трябва да излеете 1 литър топла вода в съд, да добавите супена лъжица амоняк и капка течен сапун към водата. В този разтвор трябва да измиете добре сребърните предмети и след това да ги полирате със суха и чиста кадифена или филцова кърпа.

почистване на сребърни прибори

Паста, състояща се от прах за зъби, смесен с амоняк, също връща блясъка на среброто. Вземете една супена лъжица прах за зъби и капнете пет капки амоняк в нея. Разбъркайте и използвайте получената паста за почистване на зацапани предмети. След такова почистване те отново ще блестят.

Обобщете. Среброто не трябва да се мие в PMM, само на ръка и трябва да се грижи правилно, в противен случай ще загуби великолепния си вид след няколко години. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня