Могат ли ножовете да се мият в съдомиялна?

Възможно ли е да се мият ножове в PMM?Днешните домакини са свикнали да мият всичко в съдомиялната машина. В резултат на това някои съдове и прибори се развалят преждевременно. Това се случва, защото домакините не вземат предвид ограниченията за използването на PMM, които отчасти ще засегнаме, когато разглеждаме тази тема. Този път се интересуваме от въпроса: могат ли да се мият ножовете в съдомиялна? Има ли някакви ограничения за ножовете или не? Нека разберем.

Защо не трябва да направите това?

Специалистите твърдят, че ножовете не трябва да се мият в съдомиялна машина. И защо не винаги е обяснено. Всъщност има доста причини. Основната причина се дължи на факта, че металните и керамичните остриета в машината се развалят. Дали ножовете се затъпяват в съдомиялната машина е спорен въпрос, но фактът, че остриетата им се деформират от високи температури е факт. Трябва също така да вземете предвид, че металните ножове след многократно измиване започват да корозират и да се повредят в много близко бъдеще.

Има проблеми и с дръжките на ножовете. Продуктите с дървени дръжки стават неизползваеми след 2-3 измивания, тъй като горещата вода и препаратите причиняват подуване и напукване на дървото. Китайските ножове с пластмасови дръжки също бързо се развалят. Достатъчни са 8-12 измивания и такъв нож може да се изхвърли.

Най-обидното нещо, което губите по този начин, са скъпите японски ножове, чийто комплект струва колкото съдомиялна машина.

Някои домакини твърдят, че керамичните ножове могат да се мият в съдомиялна машина, но металните не могат. Нашите експерти тестваха това твърдение и установиха, че керамичните ножове се повреждат дори по-бързо в съдомиялната машина от металните.

  1. Взети са три нови керамични ножа и са измити три пъти. Остриетата им са лазерно заточени, така че да са перфектно остри.
  2. След първото пране ножовете изобщо не са сменяни.
  3. Второто измиване показа известна деградация на режещия ръб, но въпреки това ножовете все още изпълняваха функцията си сносно.
  4. След третото измиване керамичните ножове вече не можеха да режат правилно мек хляб, те го настъргваха.

Керамични ножовеРазбира се, нашият експеримент не може да се нарече чист, тъй като в него участваха твърде малко продукти. Но ние си направихме извод за себе си, въпреки че няма да ви го натрапваме. Домакините също твърдят, че ножовете се развалят в съдомиялната машина поради контакт с други прибори. Това може да е отчасти вярно, но факт е, че ножът в машината определено ще се повреди с времето, дори ако е поставен отделно в тава за прибори, така че не трябва да правите това.

Има още едно интересно твърдение, което можете да чуете. Експертите казват, че обикновен метален кухненски нож може да се мие Съдомиялни Beko и всякакви други, ако разкървавите острието му веднъж в лимонена киселина. В този случай острието ще държи по-добре ръба, а антикорозионната му защита ще се увеличи приблизително три пъти. Как да премахнете метален нож от лимон?

  1. Вземете половин литрова метална чаша с гореща вода.
  2. Изсипете три супени лъжици лимонена киселина в него и разбъркайте добре.
  3. Накисваме памучен тампон в алкохол и обезмасляваме острието.
  4. Потопете острието в киселия разтвор и го дръжте там за около час и половина.

Острието трябва да бъде покрито със слой черно покритие. След приключване на процедурата, острието трябва да се избърше с тампон, напоен със слънчогледово масло и след това да се измие.Отсега нататък такъв нож може да се мие в съдомиялна машина, при условие че има дръжка, устойчива на агресивни среди.

Как правилно да мием ножовете

Измиването на нож е най-лесното нещо. За това нямате нужда от съдомиялна машина. Ако не оставите остатъците от храна да изсъхнат върху острието, измиването ще се сведе до изплакване на ножа под топла течаща вода и избърсване с чиста, суха кърпа. Друг е въпросът дали мръсотията е здраво залепнала за острието. В този случай ножът трябва да се постави в подходящ съд, да се напълни с гореща вода и препарат за миене на съдове и да се държи 2-3 минути. След това ножът може да се изплакне и цялата мръсотия ще се отлепи.

Поддържайте ножа си чист и сух и регулирайте заточването му навреме и тогава той ще ви служи добре дълги години.

Това, за което говорихме, се отнасяше до метални ножове. Керамиката е още по-малко причудлива, но също така е краткотрайна. Дори добър керамичен нож, с постоянна употреба, губи предишната си острота само след година. След две години такъв продукт може безопасно да бъде изхвърлен, тъй като вече няма да е възможно да го заточите отново. Керамичното острие не се страхува от ръжда, но трябва да бъде защитено от механични повреди. В допълнение, острието със светъл цвят може да загуби цвета си, ако ножът се държи мръсен дълго време. Трябва да се има предвид, че соковете от плодове и зеленчуци могат да оцветят керамичното острие, така че ще бъде проблематично да го измиете по-късно.

Обобщавайки, отбелязваме, че е по-добре да не миете евтини китайски или скъпи професионални кухненски ножове в съдомиялната машина. Под въздействието на агресивната среда, създадена в камерата за миене, всеки нож се разгражда доста бързо. По-добре е да го изплакнете на ръка, да го избършете с кърпа и да го приберете до следваща употреба. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня