Каква е мощността на двигателя на пералнята?

мотор на пералняДвигателят е „сърцето“ на пералната машина, един от основните й компоненти, от които зависи работата на оборудването. Основните характеристики на тази част са мощност и брой обороти в минута. Когато купувате автоматична машина, рядко обръщаме внимание на тези параметри. Или може би напразно? Ето защо решихме да поговорим за това колко мощност има двигателят в пералнята и какво влияе.

Видове двигатели

Преобразуването на електрическата енергия в механична енергия (въртене на барабана) в пералната машина се дължи на двигателя. Инженерите са разработили три вида двигатели, които се използват в автоматични перални машини:

 • асинхронен двигател;
 • колекторен двигател;
 • безчетков мотор.

Двигателите от асинхронен тип могат да бъдат двуфазни и трифазни. Съвременните перални машини, произведени след 2000 г., не използват двуфазни двигатели. Мощността на такива двигатели е 180-360 W, броят на оборотите не е висок и не надвишава 2800 оборота в минута по време на предене; при пране оборотите са около 300. При машини с такъв двигател центрофугирането е само 400-600 оборота в минута, в редки случаи 800-1000.

Асинхронните двигатели на практика са заменени от двигатели с четки, които могат да работят както на променлив, така и на постоянен ток. Те са с по-малък размер и плавен електронен контрол на скоростта. Основният недостатък е неговият дизайн, който включва наличието на четки; те се износват и стават неизползваеми. За да се възстанови работата на двигателя, те трябва периодично да се сменят. Мощността на колекторните двигатели е 380 - 800 W, докато скоростта на въртене на арматурата варира от 11 500 до 15 000 об / мин.

За ваша информация! Консумацията на мощност на двигателя за пране и центрофугиране е различна.Производителят на двигателя изписва този индикатор само върху самия двигател; няма да намерите тези номера в инструкциите за пералнята.

видове двигатели

Безчетковият или инверторен двигател се появява за първи път в пералните машини през 2005 г., а LG е първият, който го използва. Разликата му е, че той е директно свързан към барабана без ремъчно задвижване. Той е по-компактен от другите два вида двигатели, опростен по конструкция и има най-висок коефициент на полезно действие (КПД). По отношение на мощността си, инверторният двигател не отстъпва на предишните и може да върти барабана по време на центрофугиране до 1600-2000 оборота в минута.

Зависимост на потреблението на енергия от мощността

Консумацията на енергия като цяло зависи от мощността на електродвигателя на пералнята; с други думи, колко киловата енергия генерира машината на час. Това най-често интересува потребителя, а не мощността на двигателя на автоматичната машина. Консумацията на енергия на машината се състои от:двигател на автоматична пералня

 • консумация на мощност на двигателя, по време на цялото пране се променя, по време на центрофугиране повече, по време на пране и изплакване по-малко;
 • мощност на нагревателния елемент, която е средно от 1,7 до 2,9 kW. Освен това, колкото по-висока е температурата на нагряване на водата, толкова по-голяма е консумацията на енергия;
 • мощността на помпата, която е 24-40 W, е напълно достатъчна за изпомпване на вода;
 • общата мощност, консумирана от електрическите крушки, контролния модул, сензорите и т.н. е приблизително 5-10 W.

Консумацията на енергия на пералнята е изчислена за режим „Памук“, при който водата се загрява до 600С, а машината е натоварена максимално. Според този индикатор се определя пералнята клас на енергийна ефективност, обозначени с латинска буква.

Максималният брой обороти по време на един цикъл на центрофугиране зависи от мощността на двигателя на пералната машина.

Колкото по-мощен е двигателят, толкова повече обороти ще направи барабанът при центрофугиране на прането. Този показател се отразява в клас центрофуга на пералната машина. Автоматичните машини, въртящи се със скорост 1600 об / мин, се класифицират като клас А. Но изобщо не е необходимо да купувате такава машина, тъй като дори при центрофуга от 800-1000 оборота, прането ще бъде добре изцедено, без риск от разкъсване.

Мощност на двигателя на различни модели перални машини

Пералните от различни марки имат различни двигатели, поради което имат различни технически характеристики и различни цени. Нека дадем няколко примера.

 • МОТОР CESET MCA 52/64-148/AD9 – двигател монтиран на перални Hotpoin-Ariston и Indesit, мощността му е 430 W и 11500 оборота в минута;
 • МОТОР CESET MCA38/64-148/CY15 – мотор за пералня Candy, Hoover, Zerovatt, мощност 360 W и 13000 оборота в минута;
 • МОТОР CESET CIM2/55-132/WHE1 – електродвигател за перални Whirlpool, Bauknecht, мощност 800 W и 17000 об/мин;
 • WELLING HXGP2I.05 WASHING – мотор за пералня Indesit или Vestel, мощност на центрофуга 300 W, мощност на пране 30 W;
 • Electronic Control Motor Haier HCD63/39 – мотор за машини Candy и Haier, мощност 220 W и 13 000 об/мин;
 • HXGP2I Welling Electronic Control Motor – мотор за пералня Samsung, мощност 300 W.

И така, автоматичните перални машини, произведени през 2000-те години, имат двигател с четка или без четка. Тяхната консумация на енергия може да варира, но за потребителя това няма голямо значение. По-важно е да се знае колко е енергийно ефективна една машина, а това може да се определи от класа на енергопотребление, който съвременните машини имат А или А+.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня