Мощност на пералня Indesit

Мощност на пералня IndesitКогато изучавате характеристиките на автоматична машина, можете да се натъкнете на индикатор за нейната мощност. Не всички купувачи обръщат внимание на тази стойност. Ако искате да закупите машина, която осигурява висококачествено пране с минимална консумация на електроенергия, все пак препоръчваме да анализирате мощността на пералнята Indesit. Това ще помогне при избора на „домашен помощник“.

Колко консумира устройството?

Мощността на пералнята се определя в специални лаборатории. В барабана се поставя памучно пране (теглото му винаги е максимално допустимото за изпитваната машина), след което започва прането при 60°C. С тези работни параметри се измерва обемът на kW, необходим за обработка на 1 kg неща. Експериментално изчислената информация се отразява върху етикета на пералното оборудване.

Грешка е да се смята, че количеството електроенергия, консумирана от пералната машина, е постоянно. Мощността, консумирана от SMA, се влияе от няколко фактора: от натоварването на барабана до определения режим на пране. Нека разгледаме този въпрос по-подробно. При постоянна мощност на двигателя обемът на kW, „изяден“ от машината, зависи от:

 • принципът на работа на оборудването - машината е полуавтоматична или е пълноценна автоматична машина;
 • вид плат, който може да се пере. Например, синтетичното облекло, което се намокри, не винаги ще тежи същото като памучното. Следователно електроенергията, консумирана от устройството, ще се промени;
 • дадена програма. Ако режимът на работа включва например загряване на вода до 90°C, тогава машината ще „изяде“ повече kW;
 • натоварване на барабана. Пералнята не винаги е напълнена максимално. Ако машината е наполовина заредена, тогава ще се изтегли по-малко електричество.колко харчи машината Indesit?

Защо да посочвате мощност, ако тя е толкова променлива величина? Всъщност, сравнявайки индикатора на различни модели SMA, можете да изберете най-икономичното устройство. Колкото по-нисък е броят на kW, деклариран от производителя, толкова по-икономичен ще бъде уредът с най-малък брой параметри (тегло на натоварване, температура на нагряване на водата), при равни други условия.

Нека разберем нотацията

Консумацията на енергия на пералната машина е посочена на етикета и е обозначена с буквите „A“, „B“, „C“ и др. Също така към символа е прикрепен „+“, което показва, че моделът е по-икономичен. Днес се произвеждат перални машини, които имат един от следните класове на енергийна консумация.таблица за консумация на енергия

 • A++ - показва, че машината "изяжда" 0,15 kW за всеки кг памучно бельо. Освен това, точно по време на програмата за пране, когато водата се затопли до 60°C;
 • A+ – консумират се само 0,17 kW;
 • A – консумираната мощност, изчислена в лабораторията, нараства до 0,19 kW;
 • B – машина с този клас консумира 0,23 kW на час пране на килограм памучен плат;
 • C – брой киловати, необходими за пране – 0,27;
 • D – клас на енергийна консумация се присвоява на перални машини, които консумират до 0,31 kW на 1 kg пране, поставено в барабана.

Ако максимално допустимото тегло на товара е 5 kg, съответно стойността на мощността се умножава по 5 и по този начин се изчислява консумираната електроенергия за цикъл.

Струва си да припомним още веднъж, че този показател се изчислява при пране на памук с вода, загрята до 60 градуса. Ако синтетиката е заредена в барабана или е необходим повишен температурен режим, тогава машината ще „изяде“ повече ватове. Посочените стойности са дадени за автоматични машини, полуавтоматичните машини се характеризират с малко по-различни числа.

Класове популярни модели

Днес дори най-бюджетните перални машини Indesit отговарят на клас на енергопотребление „А“ и по-висок, те са доста икономични. Можете да проверите това, като разгледате няколко машини, предлагани за продажба. Нека представим кратък преглед на отделните модели.

 • Indesit IWUB 4085. Машината може да се монтира отделно или да се вгради в мебел. Тясната пералня може да побере до 4 кг пране наведнъж, центрофугирането е възможно при скорости до 800 оборота в минута. Висок клас на енергоспестяване, 0,15 kW/kg разход за час работа. Консумацията на вода на цикъл също е малка, 39 литра.
 • Indesit BWUA 51051 L B е свободностоящ „преден монтаж“ с максимално допустимо тегло на натоварване 5 кг. Способен да върти неща със скорост до 1000 оборота в минута. Използва 47 литра вода за едно пране. Индикаторът на мощността е 0,17 kW*h/kg, което съответства на клас “A+”.
 • Indesit IWSC 6105. Барабанът на пералнята ви позволява да заредите до 6 кг пране. Максималната скорост на центрофугиране е 1000 оборота в минута. Консумация на електроенергия – 0,19 kW. Консумира 48 литра вода на цикъл.Indesit BTW A61052 Indesit IWSC 6105
 • Indesite BTW A61052. Вместим "вертикален", побиращ до 6 кг неща наведнъж. Центрофуга до 1000 оборота в минута. Обемът на водата, необходима за измиване, е 60 литра. SMA „изяжда“ 0,16 kWh/kg.Indesit EWSD 51031 BK
 • Indesit EWSD 51031 BK е друга бюджетна пералня, с максимално натоварване до 5 кг. Скорост на центрофуга – до 1000 оборота в минута. Броят на „навитите“ kW за час изпиране на килограм плат е 0,17. Необходими са 44 литра вода за цикъл.

Класът на енергийна консумация на бюджетните модерни перални машини Indesit отговаря на европейските стандарти за енергийна ефективност.

Въпреки това, когато избирате кола, трябва да се съсредоточите върху други характеристики. Моделът трябва да се оцени комплексно, като се вземат предвид всички значими показатели.

Струва ли си да се стремят към спестявания?

Чудесно е, ако консумацията на енергия от пералната машина е минимална. Но освен това трябва да разберете, че SMA, който не се изплаква и не измива добре, няма да има голяма полза. Ето защо при избора на модел трябва да се поддържа определен баланс.

Консумацията на вода и индикаторите за ват са взаимосвързани. Ако SM събира малко вода за измиване, ще бъде по-лесно да загреете течността, следователно консумацията на електроенергия ще бъде намалена. Освен това резервоар, в който има малко вода, е по-лесен за въртене и това също намалява броя на „навитите“ kW. Когато избирате автоматична машина, трябва сами да решите дали са необходими такива спестявания. Струва ли си да купите супер икономична машина, която не може да изплакне добре дрехите?

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня