Каква е мощността на нагревателния елемент на пералнята?

Каква е мощността на нагревателния елемент на пералнята?Само няколко могат да осигурят идеални условия за работа на пералня. По-често машината трябва да работи в потенциално опасна среда: с твърда вода, с „скачащо“ захранване и при прекомерно натоварване. В резултат на това страдат ключови компоненти на оборудването, включително нагревателни елементи. Нагревателят е един от най-уязвимите елементи на системата, той често се влошава и изисква подмяна. Не е трудно да демонтирате и инсталирате ново устройство - основното е да знаете мощността на нагревателния елемент на пералната машина, за да изберете правилния аналог.

Силата наистина ли е толкова важна?

Работната мощност е една от основните характеристики на нагревателния елемент. Някои перални машини са оборудвани с 2-2,2 kW нагреватели, докато други се нуждаят от 1,8-1,9 kW. Разликата е забележима: колкото по-висок е индикаторът, толкова по-бързо се загрява водата и толкова повече електроенергия използва оборудването.

Колкото по-висока е мощността на нагревателния елемент, толкова по-бързо и по-силно загрява пералнята!

Експертите препоръчват да изберете заместващ аналог, така че новият нагревателен елемент да съответства на стария по мощност. Но са възможни и колебания: много съвременни машини са готови да „приемат“ отличен модел нагревател. Основното нещо е да се поддържа разликата от 100-300 W - такъв „резерв“ първоначално е включен в стартовото реле. По този начин „родното“ устройство от 1,9 kW може лесно да бъде заменено с устройство от 1,6-1,8 kW, ако е подходящо за други параметри.проверка на нагревателния елемент с устройство

По-често потребителите се интересуват от въпроса дали е възможно да се инсталира нагревателен елемент с по-висока мощност. Много хора специално молят сервизните техници да „изпомпват“ отоплителната система с по-мощно устройство. Това искане обикновено се удовлетворява, стига новият елемент да не надвишава максимума от 300 W.Ако разликата е по-голяма, тогава подмяната ще бъде опасна: натоварването на контактите ще бъде непоносимо, устройството ще прегрее и ще се повреди преждевременно.

Познавайки мощността на нагревателния елемент, можете да проверите неговата работоспособност. Необходимо е само да се изчисли нормалното съпротивление на елемента по специалната формула R=U²/P, където:

 • “U” – напрежение в електрическата мрежа (обикновено 220 V);
 • "P" - мощност на нагревателя.

Данните за мощността на нагревателя са отпечатани върху корпуса му.

Запомняме получената стойност и измерваме реалното съпротивление. Настройте мултиметъра в режим на омметър, настройте го на "200 Ohm" и приложете сондите към контактите на нагревателя. Ако числото, изведено на дисплея, съответства на първото, това означава, че нагревателният елемент работи напълно. Не забравяйте, че е допустимо отклонение от плюс или минус 3 ома. Много по-голяма ли е разликата? След това елементът трябва да бъде сменен.

Какво друго има значение при избора на част?

За да може пералната машина да работи дълго време след смяна на нагревателния елемент, е необходимо правилно да изберете нов нагревател. Идеалното решение е да демонтирате старото устройство и да го занесете в магазина като проба. Консултантите внимателно ще проучат устройството, ще изяснят неговата мощност и други параметри и ще намерят подходящ аналог.

Друг е въпросът, ако не е възможно да вземете резервна част в магазина. След това ще трябва да поръчате нов нагревател чрез интернет, като независимо оцените модела на нагревателния елемент. Когато купувате, ще трябва да посочите няколко ключови параметъра наведнъж: седалка, наличие на яка, размери, форма и покритие. Нека разгледаме всяка точка поотделно.

 • Място за сядане. Важно е новият нагревателен елемент да „седи“ в предоставената „гнездо“. Почти всички съвременни нагреватели са фиксирани по същия начин.Ако шайбата е произведена преди 10-15 години, тогава е необходимо да се изясни вида на върха на елемента - той ще се различава от стандарта.параметри на нагревателния елемент
 • Наличие на яка. Това е подсилваща дюза, разположена до уплътнението. Ако инсталирате нагревателен елемент без яка, когато е необходимо, тогава по време на процеса на измиване нагревателят може да падне от гнездото си.
 • Има отвор за термистора. Ако пералнята включва свързване на нагревателен елемент към температурен сензор, тогава трябва да потърсите част с „дупка“. Опцията с дупка се счита за универсална, тъй като може лесно да се затвори със специална тапа, когато не е необходима.

Нагревателните елементи се различават по мощност, седалка, размер, форма, покритие, наличие на яка и отвор за свързване на термистор.

 • Размери. Всички нагревателни елементи са разделени на къси, средни и дълги - в зависимост от дължината на елемента. Ако преди това е бил инсталиран по-голям нагревател, по-малък може лесно да заеме неговото място. Не можете да поставите „макси“ вместо мини версия, тъй като няма да има достатъчно място.
 • Форма. Има прави и извити нагревателни елементи.
 • Покритие. Не е важно при избора на аналог, тъй като не влияе значително на дизайна и фиксирането на нагревателния елемент. Но устойчивостта на износване, здравината и надеждността на нагревателя зависят от това - по-добре е да не пестите пари, а да изберете модели, които са по-защитени от мащаб и прегряване.

Когато търсите нов нагревател, трябва да обърнете внимание и на производителя. Не се препоръчва да пестите пари и да купувате китайски фалшификати - важно е да изберете оригинални резервни части. По този начин компонентите на италианската компания Thermowatt се считат за висококачествени. Нагревателните елементи с предпазител от IRCA, друга компания от Италия, също показаха отлична производителност при работа.

Примери за характеристики на нагревателя

Съвременният пазар предлага широка гама от нагревателни елементи, които се различават по редица характеристики. Проблемно е да се разгледат всички опции за нагревателни елементи в една статия - има твърде много от тях. Но ако възникнат трудности при избора на нов нагревател, тогава трябва да обърнете внимание на няколко препоръки и примери:

 • класическа универсална опция е директен нагревател с мощност 1,9 kW, дължина 17,5 cm, яка и отвор за термистор;характеристики на нагревателя
 • „Класиката“ включва 1,9 kW, 173 mm нагревателен елемент с яка, но без отвор за температурен датчик;
 • Нагревателен елемент от 1600 W, който има дължина 180 mm и отвор за сензора, се счита за универсален за Samsung;

Прав нагревателен елемент с дължина 17,5 cm и мощност до 1,9 kW се счита за универсален.

 • сред дългите нагревателни елементи, 305 mm нагревател с мощност 2 kW, допълнен от термистор, уплътнителна гума и яка, се оказа отличен;
 • за LG е подходящ нагревател 305 mm с тънък маншет, яка и мощност 2 kW.

Преди да закупите нагревателен елемент, трябва отново да проверите основните му характеристики - той трябва напълно да съответства на стария. Допустимо е само леко отклонение в мощността, но не повече от 300W.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня