Какъв стабилизатор на мощността е необходим за пералня?

Какъв стабилизатор на мощността е необходим за пералня?Препоръките за използване на перална машина винаги съдържат клауза за стабилизатор. Това устройство "изравнява" подавания ток към машината, предпазвайки електрониката, която е чувствителна към промени, от повреди и изгаряния. Ако напрежението в апартамента постоянно „скача“, заплашвайки оборудването, тогава е по-добре да се застраховате с надежден компенсатор. За да се осигури безопасно свързване на машината, е необходимо да изберете правилно защитното оборудване. Нека да разгледаме колко мощност на стабилизатора на напрежението е необходима за пералня и на какво друго да обърнете внимание.

Наистина ли е необходимо?

Стабилизаторът със сигурност е полезна единица, но не всеки може да си го позволи поради високата цена и липсата на свободно пространство. В някои помещения обаче е необходимо да го инсталирате, тъй като постоянните пренапрежения на тока заплашват да изгорят оборудването, дори да доведат до пожар. Можете да определите дали е необходим компенсатор в апартамент, като тествате:

 • вземете мултицет;
 • включете тестера в режим на волтметър (на внесените мултиметри тази функция е маркирана като „True RMS“);
 • измервайте напрежението в електрическата мрежа 3-4 пъти на ден (задължително сутрин и вечер, когато повечето домашни уреди са свързани към линията);
 • продължете измерванията за 3-5 дни;
 • оценете записаните стойности.измерване на напрежението в електрическата мрежа

Ако по време на експеримента се оказа, че напрежението в електрическата мрежа варира в рамките на 205-235V, тогава няма нужда да се притеснявате. В този случай вероятността от скок е минимална, така че стабилизаторът се закупува само за личното спокойствие на жителите.Друг е въпросът, когато къщата използва скъпо оборудване или оборудване, което е изключително чувствително към токови удари - тогава „застраховката“ няма да навреди.

Ако в домашната електрическа мрежа се регистрират скокове на напрежение от 187-242V, тогава свързването на оборудване без стабилизатор е опасно!

Когато колебанията на напрежението са -10% или +7% от нормата от 220V, тоест в рамките на 198-235V, по-добре е да играете на сигурно. Препоръчително е да закупите стабилизатор за цялото оборудване, включително пералнята. При отклонения от -15% и +10%, което съответства на 187-242V, е опасно да работите с домакински уреди без стабилизатор. Такова захранване се счита за критично и рисковано - има голяма вероятност устройствата без защита да изгорят. По-добре е да се погрижите за компенсатора възможно най-скоро.

Как да определите мощността на устройството?

Не е необходимо да купувате стабилизатор само за пералнята. По-надеждно е да защитите всички домакински уреди в къщата с това устройство, включително телевизор, бойлер и хладилник. Основното нещо е да изберете разумно компенсатор и да закупите устройство с достатъчна мощност. Мощността на стабилизатора е основният технически параметър на устройството. От това зависи дали устройството ще "издърпа" цялото оборудване, свързано към електрическата мрежа или не. Но не е необходимо да купувате най-скъпото устройство: просто изчислете съществуващото натоварване у дома.

Полезната мощност на стабилизатора трябва да бъде равна или да надвишава общата мощност на всички устройства и оборудване, свързани едновременно към електрическата мрежа!

Необходимата мощност на стабилизатора се изчислява, както следва:

 • ние определяме колко устройства са свързани едновременно към мрежата и следователно към стабилизатора;
 • вземаме инструкциите за всяко устройство и намираме мощността, която консумира в kW;
 • сумирайте всички индикатори за мощност;
 • пребройте 20-25% от полученото число (например 6,77 * 20%);
 • Обобщаваме общата мощност и процента „резерв“ (например 6,77 + 6,77 * 20%).изчислете мощността на стабилизатора

Крайното число е необходимата мощност. Под получената стойност няма смисъл да купувате стабилизатор, тъй като устройството няма да може да издържи общото натоварване и да компенсира падането на напрежението. За безпроблемна работа на домакинските уреди е необходимо да изберете единица с индикатор, закръглен или по-висок.

В допълнение към мощността си струва да се оценят и други характеристики на стабилизатора. Един от тях е броят на фазите. Тази стойност трябва да съответства на вида на домашната електрическа мрежа, посочен на електромера. Повечето панели изискват еднофазно окабеляване, но понякога има и трифазни линии. В последния случай ще трябва да закупите трифазен компенсатор.

При избора на стабилизатор за пералня се вземат предвид и скоростта на реагиране на падане на напрежението и точността на неговото изравняване. Трябва да се оцени ефективността на устройството и неговата защита срещу късо съединение, прегряване и претоварване. Не забравяйте за размерите, вида на инсталацията и наличието на охлаждане.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня