Мощност на пералня Bosch

Мощност на пералня BoschПри избора на ново перално оборудване купувачите обръщат внимание главно на неговата цена, капацитет и функционалност. Консумацията на енергия рядко се оценява, въпреки че е „отговорна“ за консумацията на енергия, помагайки да спестите пари или, напротив, принуждавайки ви да плащате повече.

За да не направите грешка при закупуване на пералня Bosch, по-добре е да погледнете този параметър. Предлагаме ви да разберете как и защо да анализирате консумацията на енергия на пералня Bosch. Ще предоставим всички изчисления, препоръки и преглед на най-икономичните машини.

Характеристики на определяне на мощността

Изчисляването на мощността, консумирана от машината, е задължителна и строго регламентирана процедура. Преди да постави този параметър върху етикета, производителят провежда тестове. Максимално допустимото тегло на памучното пране се поставя в барабана на пералнята, след което се стартира цикъл със загряване на водата до 60 градуса. „Изядената” от оборудването електроенергия се измерва и разделя на общ капацитет и време. В резултат на това ще разберете колко kW се изразходват на час за 1 kg неща.

Консумираната мощност от пералнята варира в зависимост от условията на пране.

потреблението зависи от избраната програмаПоказаната стойност не остава непроменена – остава такава само при пране на памук на 60 градуса при максимално натоварване. На практика условията често се различават от фабричните: зарежда се по-малко пране, избира се различна програма или се пере различен тип тъкан. Всичко това се отразява на крайната консумация на енергия. И така, броят на киловатите, „изядени“ от оборудването, зависи от:

 • принципът на работа на устройството (полуавтоматичните перални машини консумират по-малко, а пълноценните машини консумират повече);
 • вид тъкан за пране (мокра синтетика, вълна, коприна се различават от памука по тегло, така че енергията, изразходвана за измиването им, ще варира);
 • избраната програма (като правило всичко зависи от определената продължителност и нагряване на водата: нискотемпературните и бързите режими се считат за по-икономични от цикли от 90 градуса и 1,5-2 часа);
 • пълнота на барабана (колкото повече неща се зареждат, толкова повече електричеството „навива“).

Променливостта на мощността не го прави безполезен параметър. Благодарение на посочената стойност можете да сравните различни модели, като изберете най-изгодната опция. Факт е, че ниската консумация на kW при пране на памук показва, че в други режими машината ще работи по-икономично.

Цялата информация е в икони

Лесно е да разберете мощността на пералня Bosch - този параметър винаги е посочен на етикета и етикета с цената. По правило параметърът се обозначава с латинска буква, на всяка от които е присвоен определен диапазон от „консумирани“ киловати. Понякога се добавя „+“, което показва повишена ефективност на устройството. Понастоящем на пералните машини се присвоява един от следните класове на енергийна консумация:Клас на енергийна консумация на машина Bosch

 • A+++ - с този клас машината изпира един килограм памучно пране при 0,13 киловата на час;
 • A++ – консумирана до 0,15 kW;
 • A+ – консумацията нараства до 0,17 kW;
 • А - виси около 0,19 киловата;
 • B – в този случай пералнята изразходва минимум 0,23 kW за изпиране на 1 kg памук за един час;
 • C – тук консумацията достига 0,27;
 • D е най-ниският клас на консумация на енергия, който изразходва до 0,31 kW за всеки килограм неща.

Най-икономичният клас на енергопотребление е A+++.

Можете да оцените разходите за енергия, като умножите този показател по капацитета на машината. Например, 4 kg пералня с клас A++ консумира средно около 0,6 киловата на цикъл.

Не бива да забравяме, че тези изчисления са приблизителни, тъй като отразяват разхода на пералнята при „идеални” условия – напълно заредена с памук и загрята до 60 градуса. При пране на синтетика и повишаване на температурата до 80-90, машината ще харчи повече, а при кратки и нискотемпературни цикли - по-малко. За полуавтоматичните машини декодирането на класовете е различно, тъй като за тях е предвидена отделна степен на мощност.

Параметри на съвременни машини Bosch

Вече не се произвеждат класове на енергийна консумация под ниво „D“, тъй като те са твърде скъпи за работа и напълно са загубили популярност. В днешно време рядко виждате дори машини с „C“ и „B“, особено сред Bosch - дори най-бюджетните перални на Bosch имат стикер „A“ или „A+“. Нека да разгледаме колко печеливши са такива модели в мини преглед.

 1. Bosch WAN 28290 е свободно стоящ „преден” с товароносимост 8 кг, директно задвижване, дисплей и електронно управление. Въпреки високите си експлоатационни характеристики - скорост на центрофугиране до 1400 оборота в минута, 15 програми, пълна защита срещу течове - пералнята консумира само 0,13 kW на кг пране. Факт е, че на машината е определен най-икономичният клас на енергопотребление „A+++“. Консумацията на вода ще бъде 55 литра на цикъл. Моделът ще ви зарадва и със своята функционалност: заключване за деца, таймер за отложен старт, звук, автоматичен контрол на дисбаланса и образуването на пяна. Цената на пералнята варира между 45-46 хиляди рубли.
 2. Bosch Серия 4 WLL2416M. Още един свободностоящ преден модел с икономична консумация на енергия. Тук класът на консумация на енергия е „A++“ и се консумират около 41 литра вода на цикъл. Ефективността на пране и центрофугиране е оценена съответно с „A“ и „B“, което се счита за доста добро. Що се отнася до безопасността, има частична защита срещу течове, блокиране на панела от случайно натискане и автоматичен контрол на дисбаланса и нивото на пяната. Има 15 основни програми, включително рядко срещаните „Директно впръскване“, „Нощ“, „Смесена“ и „Предварителна“. Нивото на шум варира от 51-75 dB, има отложен старт до 24 часа и уникални технологии на Bosch EcoSilence Drive и VarioSoft. Цена - около 29 хиляди рубли.
  икономични перални Bosch
 3. Bosch WLL 24241. Още една пералня с най-икономичен клас на консумация на енергия - A+++. Интересното е, че оборудването е предназначено за едновременно пране на до 7 кг пране, има цифров дисплей, 17 различни програми и скорост на центрофугиране от 1200 оборота в минута. Една от причините за бавното натрупване на киловати е ниската консумация на вода от 42 литра на цикъл. Помага за оптимизиране на работата на машината и уникалните технологии на марката: EcoSilence Drive, VarioSoft и VarioPerfect. На пералнята не липсват допълнителни опции, отложен старт, пълна защита на корпуса от течове, дигитален дисплей и сензорно управление. Машината струва около 29 хиляди рубли.
 4. Bosch WLG 20261 OE. Тясна предна камера с клас на консумация “А”. Представлява бюджетен вариант: цената е около 24 хиляди рубли. с натоварване до 5 кг, дисплей, скорост на центрофугиране до 1000 оборота в минута и разход на вода 40 литра на цикъл. Има и частична защита срещу протичане, повече от 10 програми, отложен старт за 24 часа, отделение за течен прах и звук при пране.

Почти всички съвременни Bosch имат клас на енергопотребление от "A" до "A+++".

Модерните машини на Bosch предлагат както намалена консумация на енергия, така и усъвършенствана функционалност. Не трябва да забравяме за качеството на изработката - „германците“ са се доказали отлично, наслаждавайки се с високо качество и дълъг експлоатационен живот. Основното нещо е да вземете сериозно избора на модел, сравнявайки всички технически показатели.

Разумно ли е да се вманиачавате в консумацията на енергия?

При избора на техника за измиване е нерационално да се обръща внимание само на един параметър. В идеалния случай машината трябва да отговаря на всички характеристики: да има удобен капацитет, да е икономична, да има разширена функционалност и да е евтина.Но „златните“ модели не са толкова чести.

Все пак трябва да се намери баланс. Минималната консумация е добра, но мощността на двигателя също има значение: ако пералнята не се изплаква добре, няма да можете да спестите пари. Консумацията на вода и ватовете са взаимосвързани - барабан с малко количество течност е по-лесен за нагряване и въртене, което ще повлияе на крайния kW. Няма да има полза от супер печеливши машини, които трябва да се стартират няколко пъти за по-добро изплакване.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня