Мощност на пералня Атлант

Мощност на пералня АтлантИнформационният стикер на всяка перална машина винаги показва мощността на машината. Това е много важен показател; ефективността на устройството зависи от това. Ако закупите твърде „ненаситно“ оборудване, тогава вашите месечни сметки за електроенергия ще отразяват „подредена“ сума.

За да не направите грешка, трябва незабавно да оцените консумацията на енергия на пералната машина Atlant заедно с нейната цена, допустимото натоварване и функционалното „пълнеж“. Това е единственият начин да изберете идеалната машина, която отговаря на всички изисквания. Нека да разгледаме нюансите и да ви разкажем за най-икономичните перални машини на беларуската марка.

Изчисляване на мощността

Изчисляването на консумацията на енергия на пералната машина се извършва от производителя. Всяка машина трябва да бъде тествана във фабриката, преди да бъде пусната за продажба. Как се изчислява колко kW "изяжда" машината?

По време на експеримента памучните дрехи се хвърлят в пералнята, като барабанът се зарежда до допустимия максимум. След това започва стандартният режим „Памук“ с температура на нагряване на водата до 60°C и максимална скорост на центрофугиране. След това пералнята се свързва със специално оборудване, което „открива“ колко киловата машината „изяжда“ на цикъл.

Получената стойност се разделя на теглото на изпраното пране и продължителността на програмата. По време на експеримента се изчислява колко kW/h изразходва една машина при пране на 1 килограм памучни дрехи.

Действителната консумация на енергия ще се различава от стандартната, тъй като условията на пране непрекъснато се променят.

Мощността, записана по време на експеримента, не е постоянна стойност. Така ще бъде, ако са изпълнени първоначално зададените условия: пране на памук при максимално натоварване на барабана и загряване на водата до 60°C.В ежедневието тази ситуация е рядка - обикновено домакините перат смесени тъкани в хладка или по-гореща вода, без да зареждат напълно машината, избирайки програма „Бързо пране“ и т.н.зареди пране в машината Атлант

Следните фактори влияят върху крайното потребление на електроенергия:

 • тип машина (например полуавтоматичните перални машини са по-икономични от автоматичните);
 • вид тъкан (смесените тъкани, коприна и синтетика имат различна структура от памука - това се отразява на изразходваните киловати);
 • избраният режим на пране (кратките и нискотемпературните програми не изискват продължителна работа на нагревателния елемент или двигателя, така че пералната машина ще консумира по-малко електроенергия);
 • теглото на прането, заредено в барабана. Колкото повече неща една машина пере наведнъж, колкото по-интензивно работят нейните компоненти, толкова повече киловати се изразходват.

Индикаторът за консумация на енергия, въпреки променливостта, се счита за много важен и демонстративен. Въз основа на стойността можете да сравните различни модели и да изберете най-икономичната пералня. В крайна сметка, ако машината „яде“ по-малко киловати при пране на памук, това означава, че в други режими няма да изисква толкова много електроенергия.

Информацията е криптирана в нотации

Информация за това колко киловата консумира пералнята винаги е посочена на фабричния стикер. Класът на енергийна ефективност на машината е посочен на етикета, обозначен с букви от А преди д. На съвременните устройства има символи „A+“, „A++“ и „A+++“, което показва още по-голяма ефективност на оборудването.

Нека да разберем каква консумация на енергия се обозначава от общоприетите класове на енергийна ефективност:

 • “A+++” е най-висок клас, показващ максимална ефективност на оборудването. В този случай машината изразходва до 0,13 kW/h за изпиране на 1 kg памучен плат.енергийни класове
 • “A++” – оборудването консумира до 0,15 kW/h на килограм памучен плат;
 • “A+” – машината “яде” до 0,17 kW;
 • "А" - такива машини консумират не повече от 0,19 киловата на час;
 • „B“ - всеки час такива машини „навиват“ до 0,23 kW;
 • “C” – в този случай допустимата консумация на енергия е 0,27 киловата на час;
 • “D” е най-ниският клас на енергийна ефективност; такива машини произвеждат приблизително 0,31 kW/h.

Въз основа на класа на енергийна ефективност можете да прецените колко електроенергия ще консумира пералнята по време на работа.

Например, пералнята Atlant, която харесвате, получава клас на енергийна ефективност „A+++“. Това означава, че на час "яде" около 0,13 киловата. За да изчислите общата консумация, трябва да умножите тази цифра по максимално допустимия обем на натоварване. Ако машината е предназначена за 6 кг пране, тогава мощността на „домашния асистент“ ще бъде 0,78 kW/h.

Не забравяйте, че машините често работят в условия, които далеч не са експериментални. Например, при половин товар на машината или „студено пране“, консумацията на енергия ще бъде по-ниска. Ако стартирате режим, който включва загряване на вода до 90°C, броят на „изядените“ киловати ще се увеличи.

Най-икономичните модели

Почти невъзможно е да се намери пералня Atlant в магазин, на която е присвоен клас на енергийна ефективност от B до D. Днес такова „лакомо“ оборудване не се произвежда - няма да издържи на конкуренцията. Дори бюджетните машини се характеризират с нива на консумация на енергия от "A" и по-високи.

Пералните машини Atlant са евтино оборудване; тяхната цена варира от 14 до 33 000 рубли. Производителят предлага няколко модела, които се различават един от друг по функционален „пълнеж“, капацитет и цена. Ще ви кажем кои перални машини от беларуската марка са най-икономичните по отношение на консумацията на електроенергия.

Автоматична машина Атлант 70С109. Свободностояща пералня с предно зареждане. Барабанът е изработен от неръждаема стомана и може да побере до 7 кг сухо пране наведнъж. Цената на модела е $170-180.Атлант 70С109

Основни характеристики на Атлант 70С109:

 • консумирана мощност – 0,9 kW*h/kg;
 • клас на енергийна ефективност – A+++;
 • ниво на шум – до 56 dB;
 • скорост на центрофугиране – до 1000 об./мин.

Този модел има функция за отложен старт, контрол на нивото на пяната, заключване на таблото и др. Машината има няколко програми за пране в паметта си, включително антиалергенна обработка, деликатен цикъл, опция "Отстраняване на петна", бърз режим и други.

Пералня Atlant SMA 75С1213-01 струва около 23 000 рубли. Този модел е с най-висок клас на енергийна ефективност “A+++” - машината консумира около 185 киловата годишно.

Машината е предназначена за 7,5 кг пране. Интелигентната памет съдържа 16 специални програми за измиване, като има и 14 допълнителни функции. Моделът е защитен от течове чрез системата Aqua-Protect. Машината е оборудвана с колекторен двигател.

Автоматична машина Atlant 60U109. Това е тясна пералня за 6 кг пране, монтирана стационарно. Оборудван с удобен дигитален дисплей. Консумирана мощност – 0.128 kW*h/kg. Този модел е с клас на енергийна ефективност “A++”.

Машината може да върти неща със скорост до 1000 оборота в минута. Машината е защитена от течове и пренапрежения в мрежата. Интелектът съдържа много режими на пране, започвайки със стандартни програми („Памук“, „Деликатен“, „Дънки“), завършвайки с функцията за отстраняване на петна и „Антиалергия“ .

Друг икономичен, тесен модел е Atlant 60U1010. Машината има 16 различни режима на пране в паметта си. Максимално допустимата скорост на центрофугиране е 1000 об./мин. Определеният клас на енергийна ефективност е “A++”.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня