Ключалката на пералня Indesit мига

Ключалката на пералня Indesit мигаПовечето перални машини от Indesit имат индикатор за заключване, който е отделен светодиод на таблото. Използвайки тази светлина, можете да наблюдавате състоянието на машината и незабавно да откриете всяка неизправност. Ако ключалката на пералната машина Indesit мига, но самото оборудване не стартира или работи с прекъсвания, е необходима спешна диагностика. Такава „диагноза“ може да доведе до сериозни последствия, така че е по-добре да реагирате правилно на мигащата крушка.

Първоначални потребителски действия

На първо място, трябва да отсеете баналните и несериозни причини. Вероятно елементарното невнимание на потребителя е довело до мигането на така наречения ключ. Затова забравяме за UBL, платката и нагревателния елемент и отговаряме един по един на следните въпроси.

 • Машината поема ли вода? Ако централизираното водоснабдяване е изключено или няма достатъчно налягане в тръбите, тогава машината от съображения за безопасност няма да стартира цикъла. Електронният блок ще получи сигнал, че набирането е невъзможно, на което "мозъкът" на пералната машина ще реагира, като включи индикатора за заключване на сигнала. Факт е, че стартирането на нагревателен елемент с празен резервоар бързо ще доведе до пожар на първия и повреда на втория.
 • Вратата затворена ли е плътно? Херметичността е едно от основните условия за безопасната работа на пералнята. Когато люкът не е напълно затворен, е възможен теч, застрашаващ както помещението, така и самото оборудване. Защитната система се задейства и светва съответната лампичка.Ситуацията може да се коригира просто: отворете вратата, проверете дали има предмети, залепени между нея и тялото, и натиснете, докато щракне.проверете дали люкът е отворен
 • Имаше ли прекъсвания на тока? Машините Indesit се характеризират със слаба електроника, а незначителните пренапрежения в захранването също могат да доведат до софтуерна повреда в платката. Най-често рестартирането на системата помага да се изчисти грешката. Изключваме пералнята от захранването, изчакваме 10-20 минути, стартираме я, избираме режима „Източване и центрофуга“ и оценяваме поведението на машината. Ако ситуацията се повтаря, тогава въпросът е по-сериозен от единичен „бъг“.

Най-често, за да изгасне светлината на ключалката, е достатъчно да се елиминира една от горните причини. Ако нищо от списъка не помогне, време е да включите „тежката артилерия“. Тактиката е същата – преминаваме от просто и бързо към сложно и трудоемко.

Ремонт на панти и УБЛ

Не е необходимо да променяте UBL веднага. Първо, препоръчително е да проверите ключалката на вратата или по-скоро езика върху нея. Ако резето се е преместило или счупило, трябва да се поправи. Пантите на вратата, които се огъват поради висящи деца на люка и мокри дрехи, висящи на него, също могат да се повредят. От тежестта вратата провисва, не се затваря плътно или задръства. В този случай само подмяната ще помогне. Примките се сменят по следния начин.

 1. Изключваме машината от комуникациите.
 2. Отворете вратата, използвайте клещи, за да разхлабите външната скоба и поставете маншета в барабана.
 3. Изключете окабеляването от UBL на вратата.
 4. Намираме техническия люк в долния десен ъгъл и развиваме болта, който държи предния панел на машината.
 5. Разхлабете двата винта, закрепващи горния капак на машината.
 6. Извадете тавата за перилен препарат от машината.
 7. В отвора, освободен след тавата, намираме два самонарезни винта и ги отстраняваме с отвертка.
 8. Отстраняваме още няколко винта по периметъра на таблото и внимателно откачаме последния от ключалките.
 9. Развийте болтовете, държащи края на машината, и свалете предния панел.
 10. Развиваме пластмасовата обвивка, зад която се „скриват“ пантите на вратата и след това премахваме самите панти.
 11. Закупуваме нови панти и ги поставяме на мястото на старите.
 12. Сглобяваме машината в обратен ред.

След като езикът и пантите са проверени, включете машината и вижте дали индикаторът за заключване мига или не. Ако ситуацията се повтори, обърнете внимание на устройството за заключване на люка. Подмяната на дефектен UBL е лесна: просто трябва да закупите оригинална част и да следвате простите инструкции.

Нов UBL се избира според серийния номер на машината Indesit, който е посочен в техническия лист на пералнята или от вътрешната страна на вратата на люка върху специална маркировка.

Когато вратата е блокирана и не се отваря, ще трябва да отключите системата ръчно. Свалете горния капак на машината, опипайте ключалката с ръка и плъзнете резето, за да отворите вратата. Веднага щом люкът се отвори, можете да започнете да сменяте UBL.

Пресостат или нагревател

Светещ индикатор за заключване често показва прекъсвания в работата на превключвателя за налягане. Ако сензорът за нивото на водата не сигнализира, че резервоарът е пълен, системата за самодиагностика открива повредата, спира всмукването и съобщава за грешката със съответната индикация. Намирането на водомера не е трудно: той се намира от дясната страна на шайбата под горния капак. Диагностиката се извършва по следния начин: първо устройството се проверява за целостта на тялото и тръбата, след това се проверява наличието на запушвания, качеството на настройка и надеждността на контактите.Ако се забележат неизправности, устройството се заменя с ново.проверете тръбата на пресостата

Индикаторът „Ключ“ също светва, когато нагревателят е счупен. Тук ситуацията е по-сложна, защото машината ще пере в студена вода, ако нагревателният елемент не работи, но има висок риск от пожар и изтичане на ток към тялото. В името на вашата собствена безопасност и безопасността на вашето имущество си струва да оцените работата на нагревателния елемент: свалете задния панел, проверете окабеляването и измерете показанията на съпротивлението с мултицет. Ако стойностите се отклоняват от нормата, закупуваме ново устройство и го инсталираме вместо старото.

Проблемът с електронния "мозък"

Проблемът може да се крие и в контролното табло. Поради попадане на влага върху контактите или електронния блок, внезапен спад на напрежението или повреда на софтуера, резисторите на модула изгарят и клемите се разхлабват. В резултат на това сигналът от UBL, превключвателя за налягане, нагревателния елемент или други елементи на пералната машина не достига до „мозъка“ и прането не започва.

Да диагностицирате или ремонтирате сами платката е твърде рисковано. По-добре е да не експериментирате, а да поверите този въпрос на специалистите от сервизния център.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Татяна Татяна:

  Благодаря, получи се. Бутонът заседна без промиване. Но след това все още нямаше да се включи. Изцеждането и центрофугирането помогнаха. Най-трудната част беше свалянето на капака.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня