Чанта за пране на обувки

чанта за пране на обувкиДоста хора са се приспособили да перат мръсни обувки в пералнята. Тази тенденция е толкова силна, че производителите на ежедневни обувки (предимно спортни) дори започнаха да дават препоръки относно възможността за пране на техните продукти в автоматична пералня. Една такава препоръка е да използвате торба за пране на обувки. Какъв вид чанта е това, рекламен трик, който позволява на производителя да спечели допълнителни пари или необходимост? Трябва да го разберем.

Разновидности

Не всички обувки могат да се перат в пералня, поради което руският пазар предлага малко торби за пране. За да бъдем точни, има 4 основни вида такива чанти, нека направим кратък преглед и да видим техните характеристики.

  • Wrowas. Доста скъпа чанта за обувки, произведена в Европа, макар и много добра. Ако на някой може да се довери вашите маратонки или маратонки, това е той. Чантата предпазва обувките от механично износване по време на пране и не позволява преминаването на недобре разтворени частици прах, които могат да повредят материята на обувките. Освен това с тази чанта прането на обувки в машина няма да се различава от прането на всяко меко пране - без външен шум!чанта за пране на обувки
  • Металекс. По-проста мрежа, подобна на торба, предназначена за пране на обувки в пералня. На пръв поглед мрежата изглежда проста, но всъщност е изработена от материал, близък по характеристики до гумата. Благодарение на това мрежата перфектно абсорбира удари и вибрации, като идеално предпазва обувките от износване по време на пране.
  • Райен. Много качествена мрежа за пране на обувки в пералня, произведена в Испания.Иновативният материал пропуска добре сапунената вода, но не пропуска неразтворените частици препарат. С такава мрежа обувките са надеждно защитени от удари върху барабана на пералнята, тъй като са оформени от доста дебели гумени вени.
  • Ева. Руска мрежеста чанта предназначена за пране на обувки в пералня. Съдейки по прегледите на потребителите, той предпазва обувките от повреда много по-зле. Но тази чанта върши добра работа за защита на тъканта на обувките от ефектите на неразтворени прахообразни гранули и освен това е 3 пъти по-евтина от чуждестранните си колеги.

За ваша информация! Произведена в страната мрежеста чанта ще струва около $5,30; европейска чанта за обувки ще струва не по-малко от $14.

Инструкции за употреба

Без изключение, всички производители на чанти за обувки включват инструкции за употреба със своите продукти, като настоятелно препоръчват на потребителите да следват разпоредбите им. Как правилно да боравите с торбичка за пране на обувки?

Първо трябва внимателно да прегледате мръсните си обувки. Ако има етикети върху него, които ви позволяват да прецените пране на обувкидали може да се пере в машина или не - чудесно, ако няма етикети, тогава вижте в интернет. Много често на уебсайта на производителя на обувки можете да намерите препоръки относно прането на техните продукти. След като се уверим, че обувките могат да се перат, внимателно ги почистваме от полепнали листа, игли, парчета смола и обикновена улична мръсотия. За да ускорите работата, можете да използвате кърпа или четка.

Извадете стелките от обувките и издърпайте всички връзки. Не трябва да се мият с обувки.След това отворете торбата за пране, поставете обувките в нея, затворете торбата и я поставете в барабана на пералнята. Бъдете внимателни, когато перете специални обувки, като маратонки, тъй като те може да изискват специална торба. Прочетете повече за това в статията Избор и използване на торба за пране на маратонки.

важно! Не трябва да поставяте няколко чифта обувки в барабана, както и в чантата, за да постигнете най-добър ефект, трябва да перете по един чифт обувки, дори ако машината има натоварване от 12-15 кг.

Сега изсипете малко течен перилен препарат за обувки в кюветата за прах. Ако това не е налично, можете да използвате обикновен гел за пране на свой собствен риск. Не трябва да използвате сух прах за пране, неговите гранули се разтварят по-бавно, което означава, че могат да развалят обувките ви. Затворете кюветата, изберете програма за пране „Обувки“ или „Нежно пране“ или нещо подобно, изключете цикъла на центрофугиране и натиснете старт. Изчакваме програмата да приключи, след което изваждаме обувките и ги изсушаваме на добре проветриво място.

Купете или направете?

пране на обувкиЕкспертите са съгласни, че е по-добре да си купите специална чанта, отколкото да губите нещо, опитвайки се да намерите заместител. Но има ситуации в живота, когато изпитвате желание да изперете обувките си, но нямате чанта и нямате време да пазарувате специално, за да я търсите. В такава изключителна ситуация можете да направите следното:

  1. вземете стара калъфка за възглавници;
  2. поставете няколко малки чисти парцала в него;
  3. подгответе обувките за пране, както е описано по-горе;
  4. поставете го в калъфка за възглавница между парцали;
  5. зашиваме калъфката за възглавници с няколко метещи шева или я закопчаваме с копчета, ако има такива;

След това можете да поставите обувките в калъфка за възглавница в барабана на пералнята и да започнете прането, както е посочено по-горе. Да си признаем, резултатът от прането в такава импровизирана чанта ще е различен от обувките, изпрани в професионална чанта, но поради липса на по-добра, става. Поне няма да съсипеш обувките си.

Ами ако не го използвате?

Остава да повдигнем последния въпрос, който логично следва от горния разказ, а именно какво се случва, ако перете обувки в автоматична пералня без специална торба? Да кажем веднага - нищо добро. След първото пране обувките в 80% от случаите губят външния си вид: набръчкват се, появяват се ожулвания, остават следи от препарат.

С една дума, ако искате да убиете обувките си, сложете ги в пералнята без торбичка и ги изперете на 60 градуса с центрофуга. След това тя най-вероятно ще отиде на купчината за боклук. Ако обувките не са много мръсни, по-добре изобщо не ги перете в машината, а ги перете на ръка по традиционния начин. Не бъдете мързеливи и тогава обувките ви ще издържат много по-дълго и ще поддържат външния си вид.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня