Къде слагате праха в пералнята?

къде да изсипете праха в автоматичната машинаНа пръв поглед изглежда, че въпросът къде да се налива прах в автоматична пералня може да бъде зададен само от човек с ограничен интелект. Това изобщо не е вярно. Всъщност същността на въпроса е много по-дълбока, отколкото изглежда и се свежда до обективни икономии на препарати и по-добро изпиране. Като част от статията ще се опитаме да обхванем всички основни аспекти на този проблем и да ви просветим относно правилното поставяне на праха в автоматична пералня.

Разбиране на кюветата за прах

Ако отговорите на въпроса, формулиран в темата на статията, едносрично, тогава отговорът е очевиден - трябва да излеете праха в специален дозатор. Дозаторът се нарича още кювета за прах или приемник за прах. Намирането на дозатор в автоматична пералня не е трудно. Всичко ще зависи главно от вида на машината и вида й на натоварване.

В перална машина с горно зареждане, тоест такава, в която люкът за пране е отгоре. Дозаторът за прах е специална кутия, която е прикрепена към вътрешната страна на капака на люка. Това чекмедже е доста голямо, обикновено дори по-голямо от машините с предно зареждане. В редки случаи по-старите модели вертикални перални машини имат дозатори за прах, разположени отляво на люка. Това се оказа неудобно, така че по-късно производителите се отказаха от тази възможност за поставяне на прахоприемника.къде да поставите праха в машината

Дозаторът за прах в пералната машина с предно зареждане може да се намери в горния ляв ъгъл на корпуса. Това е малко чекмедже с няколко секции вътре.За какво са тези раздели? Като начало отбелязваме, че във всяка перална машина има символ в дозатора срещу всяка от неговите секции; би било хубаво да дешифрирате тези символи.

 • Аз или "А". Такива символи могат да се видят срещу тясната клетка на дозатора на пералната машина. И двата символа представляват едно и също нещо, а именно отделението за предмиене. Тоест, ако сте избрали програмата „Предпране“, това означава, че изсипвате малко количество прах в тази клетка. За тази клетка е подходящ само сух прах.
 • * или изображение на омекотител или цвете. Тези символи могат да се видят срещу малка клетка, която често е направена от пластмаса с различен цвят. В тази клетка се излива балсам, в никакъв случай не трябва да се излива прах в нея.
 • II или "Б". Те обозначават най-голямото отделение на дозатора на пералната машина. Това отделение е най-важното и служи за зареждане на прах по време на основното пране. Когато избирате повечето програми за пране, трябва да използвате това отделение.къде да поставите праха в машината

Забележка! Съвременното разнообразие от програми за пране изисква и разнообразно използване на клетките в дозатора за прах. За да бъде прането ефективно, трябва да знаете не само колко прах да изсипете, но къде и при какви условия.

Това ще трябва да се решава във всеки конкретен случай, в зависимост от модела на пералната машина. Например, при предна пералня, когато избирате програма, която включва накисване за 30 минути и след това изпиране, трябва да използвате поне две клетки: I и II, както и, ако е необходимо, клетка за балсам.

Характеристики на отделенията за прах на различни машини - преглед

Пералните машини използват различни кювети за прах.Нека прегледаме няколко модела на такива машини и, използвайки техния пример, да ви разкажем за характеристиките на отделенията за прах.

 1. Whirlpool AWE 6516/1. Отделението за перилен препарат на тази машина с горно зареждане се състои от отделение за предварително пране, отделение за основно пране, отделение за омекотител и отделение за нишесте. Освен това в контейнера за нишесте не може да се излива сухо вещество, а само смес от вода и нишесте.
 2. Hotpoint Ariston AQS1D Перална среден клас с хоризонтално зареждане. Неговото чекмедже за прах има няколко отделения: отделение за предварително пране, отделение за основно пране, отделение за балсам и отделение за белина. освен това Отделението за белина може да се сваля; ако го инсталирате, няма да можете да включите функцията „предпране“.
 3. Bosch WAW32540OE. Отлична немска скъпа пералня. Има сравнително прост дозатор за прах, състоящ се от: отделение за предварително пране, отделение за основно пране, отделение за течно нишесте или балсам и отделение за течни перилни препарати. Производителят предупреждава: за по-добро изплакване на гъст препарат от кюветата, той трябва да се разрежда с вода.
 4. Indesit EWD 71052 CIS. Евтина, но доста добра пералня от известен производител. Разполага с четирисекционен дозатор за прах. Съдържа: отделение за предварително пране, отделение за основно пране (прах или течност), отделение за течни омекотители и аромати и подвижно отделение за белина. Особеността е, че отделението за белина е разделено на още две секции - клетка за гъста белина и клетка за нежно избелване.перални машини

Както може да се види от този преглед, като цяло кюветите за прах на различни перални машини са подобни една на друга. Има обаче нюанси, чието незнание може да повлияе на качеството на измиване, така че експертите силно препоръчват внимателно да прочетете инструкциите, преди да стартирате програмата.

Ами ако не използвате кювета за прах?

Експертите подхождат предпазливо към този въпрос, предпочитайки да се съгласят с мнението на производителите на перални машини, които твърдят: не можете да изсипвате прах в барабана директно върху нещата, трябва да използвате дозатор. И наистина има много конкретни причини да го кажем.

 1. Ако изсипете праха директно върху тъмни предмети в барабана, има риск гранулираната концентрирана субстанция да започне да се разтваря директно върху дрехите и в резултат на това да се появят бели петна по тях.
 2. Ако поръсите праха под нещата на стената на барабана, тогава при стартиране част от праха ще изплува в канала заедно с водата, която помпата ще изпомпва от резервоара. В крайна сметка в резервоара винаги има останала вода от предишни измивания.
 3. Някои програми за измиване са проектирани така, че прахът да се измие от кюветата постепенно, на части, а не наведнъж. Ако изсипете прах в барабана, тогава такива програми няма да могат да изпълняват напълно своята функция.

От друга страна, при по-старите модели перални, кюветите за прах са проектирани изключително зле. Много често по-голямата част от препарата остава в дозатора, какво е качеството на прането? Какво да направите в този случай, как да смекчите горните недостатъци от наливането на прах директно в барабана?

Първо трябва да се снабдите със специален пластмасов контейнер за праха, който се поставя в барабана на машината. Между другото, такива контейнери често се доставят с пералня, но дори и да ги нямате, няма значение. Чифт от тези контейнери струва само 1 USD, така че купете и използвайте. В същото време, за да подобрите качеството на измиване, можете да използвате специални топки за пране.контейнер за прах

Забележка! Контейнерът има едно отделение, където трябва да изсипете праха. А капакът му има специални отвори, през които водата влиза в контейнера и разтваря праха, измивайки го в резервоара на машината.

И така, къде трябва да поставите праха за пране в машината, за да се разтвори добре - разбира се, в специален дозатор. Това е в повечето случаи. Но, както се казва, в изключителни случаи можете да използвате специален контейнер за праха, който трябва да се постави директно в барабана, като не забравяте да излеете продукта в него. При никакви обстоятелства не трябва да изсипвате прах директно в барабана върху нещата - това може да доведе до повреда на нещата, особено черните.

   

4 читателски коментара

 1. Gravatar Wack Уак:

  Все още не съм разбрал в какви пропорции да изсипя праха в секции I и II на дозатора?
  LG машина автомат 6 кг.

 2. Граватар Люба Люба:

  Не можах да намеря в какви пропорции да добавя прах за пране към LG за 7 кг?

 3. Граватар Наташа Наташа:

  Имам Атлас.

 4. Граватар Сергей Сергей:

  Къде да сипя течната пудра? Доколкото разбирам, отделения 1 и 2 се измиват веднага, тъй като се оттичат в общ контейнер.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня