Какви критерии използвате, за да изберете съдомиялна?

Какви критерии използвате, за да изберете съдомиялна?Ако автоматичната пералня твърдо навлезе в живота ни и замени миенето на ръцете, то съдомиялната машина все още се смята за недостъпен лукс. Много домакини мечтаят за това, но се страхуват да не направят грешка, когато купуват скъпо оборудване и губят пари. Лесно е да изберете съдомиялна машина и да избегнете надплащането: просто се запознайте с нейните плюсове и минуси и научете основните критерии за избор на практичен и надежден модел. Ще ви разкажем за това.

Заслужава ли си да купите съдомиялна?

Въпросът дали да си купите съдомиялна е чисто индивидуален: някои го смятат за скучна работа и не могат да се примирят с необходимостта да мият две чаши на ден, други са щастливи да прекарват часове в почистване на приборите, след като имат голямо семейство. Но мнозина са на кръстопът и не могат сами да решат дали си струва или не. Подробното разглеждане на всички плюсове и минуси на закупуването на още един уред, който улеснява живота, ще ви помогне да се ориентирате. Нека формулираме аргументите "за" машината.

 1. Спестява време - машината прави всичко вместо вас. Освен това можете да стартирате цикъла и да излезете от вкъщи или да използвате отложен старт и да получите чисти съдове, когато се върнете от работа.
 2. Загрява водата. Студената вода е достатъчна, тъй като машината сама ще я загрее до необходимата температура.
 3. Консумира по-малко вода. Изчислено е, че средната съдомиялна машина харчи 14-17 литра на цикъл, което е 3-5 пъти по-малко, отколкото при ръчно миене.
 4. Защитава ръцете на собственика. Човек вече няма нужда да влиза в контакт с битовата химия, особено когато става въпрос за агресивни почистващи препарати.
 5. Почиства по-добре.Технологията на почистване, изплакване, варене и пара позволява на машината да отстрани старателно всички замърсявания и да изплакне вредния препарат от повърхността.

Но има и сериозни контрааргументи. Някои от тезите са спорни, но все пак трябва да се имат предвид.

 1. Съдомиялната заема допълнително място в кухнята, особено свободностоящите модели.
 2. Новото устройство ще натовари сериозно електрическата мрежа. Ще трябва да помислите за надеждна връзка с мрежата със стабилизатор на напрежението, отделен контакт и заземяване. Високата консумация на енергия също ще повлияе на увеличените комунални услуги.

За да се намали консумацията на енергия, е разрешено свързването на съдомиялната машина директно към топла вода, за да не се губи електроенергия за отопление.

 1. Не е подходящ за всички съдове, тъй като е забранено да се зареждат нетермоустойчиви, напукани или залепени чинии и чаши в работната камера. Табуто върху съдомиялната машина се отнася за съдове от ръждясала стомана, мед, калай и дърво, до наличието на малки дървени вложки и елементи върху предметите. Не можете да миете чупливи сребърни, кристални и фаянсови съдове в машината, без да включите специална деликатна програма.
 2. Висококачествените и интелигентни единици са много скъпи. Мнозина обаче твърдят, че похарчените пари си заслужават.
 3. Не всички модели поддържат функцията за половин зареждане, така че трябва да „спестите“ съдове, за да напълните машината.
 4. Съдомиялните машини изискват специални почистващи продукти под формата на таблетки, капсули или прах. По правило те струват с порядък по-високи от стандартните гелове за съдове.

Предимствата и недостатъците на съдомиялната машина са това, което трябва да знаете, преди да отидете до магазина. Тогава няма да има риск да се изкушите и скоро да съжалявате за новата придобивка.Сега е много по-лесно да решите дали да го вземете или не. Остава само да разберете как да изберете добра машина и да не плащате повече за безполезни устройства.

Вид оборудване, размер и капацитет

Съвременният пазар предлага стотици варианти за съдомиялни машини и понякога не е толкова лесно да изберете единствената. Първата стъпка е да определите вида на оборудването – свободностоящо, изцяло или частично вградено, в зависимост от това къде планирате да инсталирате новия асистент. След това избираме размера и капацитета, подходящи за кухнята и според вашите нужди:

 • Пълноразмерните модели са с размери 60/60/85 см и могат да побират от 12 до 14 комплекта съдове наведнъж. Те са по-скъпи, по-функционални и надеждни, имат отлично качество на почистване и са подходящи за големи семейства.
 • Тесните машини имат ширина 45 см, поради което могат да „приемат“ не повече от 9 комплекта. Качеството на почистване не страда, машините имат две стелажи и почистват мръсотията перфектно. Счита се за оптимален за малки кухни.
 • Компактните са няколко пъти по-малки и са с размери 45/55/45 см, монтират се на рафт или плот и са подходящи за максимум 3 човека. Побира не повече от 8 устройства наведнъж. Има ниска цена, поради което качеството на измиването страда значително.

размери на съдомиялна машина

Рядко се срещат нестандартни модели, които не се вписват в типичната размерна гама. Затова винаги обръщаме внимание на размерите, посочени в маркировките. В идеалния случай трябва да измерите наличното пространство в кухнята и да се основавате на него, когато избирате съдомиялна машина.

Клас на енергопотребление и оборудване

Консумацията на енергия е едно от нещата, които е важно да имате предвид, когато купувате съдомиялна машина.Показва се на фабричния етикет под формата на клас, определен за оборудването в буквеното обозначение от A до G. Моделите от ниво А се считат за най-икономични, сред които има и по-модерни модели от тип A+++. Такива машини консумират около 0,8-1,05 kWh на цикъл, докато категория B - 1,06-1,09 kWh, а категория C - 1,1-1,49 kWh. Логично е, че колкото по-близо до G, толкова по-скъпо струва всяко пране.

класове на енергийна консумация на съдомиялни машини

Що се отнася до оборудването, има стандартен комплект: дозатор, две нива на решетките, тава за прибори и филтър. Но броят на устройствата се увеличава с увеличаване на цената на оборудването и може да включва:

 • регулатори на положението на кошницата;
 • осветление на работната камера;
 • външен индикатор;
 • многостепенно фиксиране на вратата;
 • топлообменник;
 • повишена шумоизолация;
 • държачи за чаши.

Съдомиялните често са оборудвани с регулируеми „крака“, които ви позволяват да инсталирате машината на неравна повърхност. Някои машини имат и дисплей, който ви позволява да проследявате етапа на измиване и да регулирате процеса на почистване.

Какво може да направи машината?

За семейство от 2 души ще бъде достатъчна стандартна съдомиялна машина с основни възможности. Тази техника първо ще почисти предварително, след това ще помогне с гореща вода и продукт, ще изплакне и изсуши. Но ако искате повече, ще трябва да обърнете внимание на по-„напредналите“ модели, които могат да предложат:

 • интензивно пране при температура до 75 градуса;
 • деликатно почистване на чупливи прибори;
 • експресно измиване, бързо и повърхностно.

Но това не е границата.Новите съдомиялни машини позволяват многостепенна филтърна система за предотвратяване на запушвания, вградена трошачка за отпадъци за незабавно отстраняване на остатъците от храна от чиниите и стартиране в определен час благодарение на таймера за отложен старт.

Някои модели могат да се похвалят със защита срещу течове, капацитет на половин товар и заключване от деца.

Марката има ли значение?

много компании произвеждат съдомиялни машиниДруго нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато купувате машина, е производителят. Признати лидери в производството на надеждни и висококачествени съдомиялни машини са марките Miele, Bosch и Siemens. Whirpool и Zanussi са следващи в класацията, следвани от Beko, Gorenje и Indesit. Не на последно място, трябва да купувате машини от китайски компании.

Но по-важното е не марката, а спазването на правилата за работа с устройството. За да може машината да издържи по-дълго и да произвежда по-добър сапун, не трябва да забравяте някои препоръки:

 • Кошниците трябва да се почистват редовно, поне 2 пъти месечно;
 • след 2-3 цикъла избършете тялото и уплътнението на вратата с влажна кърпа;
 • почистете филтъра, когато се замърси;
 • Ако по стените на камерата се натрупат мазни отлагания, третирайте със специални средства.

За да изберете най-добрия модел съдомиялна машина, ще трябва предварително да обмислите нуждите си и внимателно да проучите етикета. Основното нещо е да не пестите от важното и да не плащате надплащане за безполезното.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня