Какъв кран да избера за моята пералня?

ъглов адаптерТрябва не само да използвате правилно автоматичната машина, но и да спазвате предпазните мерки. Пералните машини имат директен контакт с вода, подавана през маркуч за подаване на вода. За да се предотврати наводнение в апартамента, причинено от неочаквана повреда на устройството и други извънредни ситуации, между него и тръбата е монтиран кран. Препоръчително е да се покрива между изпиранията. За да бъдат ефективни предпазните мерки, кранът за свързване на пералната машина трябва да бъде висококачествен и надежден.

Възможно ли е да се направи без кран?

Водопроводните спирателни вентили са предназначени да затварят водата към домакински уред. Ако маркучът е свързан директно към пералната машина, в аварийни ситуации ще трябва да изключите общото водоснабдяване, което не винаги е възможно или удобно. Кранът ви позволява да направите това бързо и лесно, дори дете може да се справи с него и това ще предотврати сериозни щети от наводнение. В крайна сметка не само неговите собственици, но и жителите на етажите, разположени по-долу, често страдат от внезапно спукани тръби или повредено оборудване.машината може да причини наводнение

Друго предимство на припокриването е възможността за блокиране на водоснабдяването по време на ремонтни дейности или при смяна на домакински уреди. Експертите не препоръчват да пренебрегвате инсталирането на кран: цената на устройството е ниска, няма специални проблеми с инсталирането му и може да ви спести от много сериозни проблеми.

Какъв тип кран да търся?

За да изберете правилния кран, трябва да разберете какви видове идват и какви са разликите между тях.Основната разлика във фитингите е видът на механизма, който предотвратява изтичането на вода при завъртане на дръжката. Той може да бъде:

 • сферична - вътре има метална топка, чието движение предотвратява движението на водата;
 • клапан - течността се затваря с помощта на метална лента вътре в устройството.кранове за пералня

Вторият тип кран се препоръчва за собственици на тръби с голям диаметър, необходим е и в помещения с гореща пара (душове, бани, вани). Ако пералнята е монтирана в кухнята, сервизното помещение, балкона или други подобни помещения, трябва да се даде предпочитание на сферично заключващо устройство.

важно! Сферичният кран не трябва да се оставя полуотворен или затворен.

Това се дължи на факта, че при слабо водоснабдяване в междинно положение, частиците мръсотия във водата се утаяват около топката. Под въздействието на солите и металите, също присъстващи в течността, те се втвърдяват и „вкисват“, което води до затруднения в работата на крана и последващата му повреда, поради което той трябва да бъде обърнат докрай в положение „Отворено/Затворено“.ъглови кранове за пералня

Спазвайки това основно изискване, сферичният кран ще продължи много години. Според експерти това е най-надеждният заключващ механизъм с много предимства.

 • Лесен е за използване и инсталиране.
 • Има повишена стегнатост.
 • Издръжлив поради простия си дизайн;
 • Лек е и е компактен.

Също така, кранове за перални машини се разделят в зависимост от мястото на монтаж:

 • преминаване - инсталирано след свързване на пералнята към водопровода;
 • ъгъл - необходим на места, където тръбите се огъват;
 • трипътни (тройници) - удобни, когато е необходимо да свържете два или повече домакински уреда към една водопроводна тръба.

Препоръчително е да поверите избора на такъв кран на специалист, който впоследствие ще инсталира оборудването.

Кранът трябва не само да е качествен и надежден, но и да отговаря напълно на размера и вида както на водопроводната тръба към машината, така и на вида на маркуча на монтирания домакински уред.

Избор на кран

Изборът на добър кран е изключително важен, защото безопасността на стаята зависи от това. При избора на затварящо устройство е важно да се вземат предвид следните параметри на крана:

 • материал на производство (месинг, силумин, прахови сплави);
 • тип дизайн (топковите механизми са по-надеждни);
 • диаметърът на водопровода (трябва да съответства на диаметъра на изхода на самия кран);
 • тип резба (външна или вътрешна) - изборът зависи от това кой вече присъства на тръбата;
 • тип връзка (избира се индивидуално и зависи от местоположението му).качествен месингов кран

Що се отнася до материала на производство, месинговите кранове се считат за най-издръжливи, но цената им е много по-висока от по-евтините и по-крехки колеги, изработени от прахообразни сплави или силумин. Въпреки това, те не са податливи на пукнатини и счупвания, причинени от удари или грубо механично въздействие, и такава инвестиция ще бъде по-изгодна и надеждна.

Също така си струва да обърнете внимание на външния вид на затварящото устройство: важно е въртенето на дръжката на крана да не се намесва от стени, самите тръби или близкото оборудване или мебели. Освен това дръжката не трябва да се плъзга в ръцете ви, да е удобна за използване и да не създава затруднения при завъртане.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня