Кодове за грешки на пералня Gorenje

Кодове за грешки на пералня GorenjeЗа съжаление кодовете за грешки на пералните машини Gorenje не са унифицирани. Има две групи модели перални машини, всяка от които има собствена независима система за самодиагностика. Това не е много удобно, защото за да може потребителят да разбере декодирането на кода за грешка, който се появи на дисплея на неговата пералня Gorenye, той първо трябва да разбере към коя група модели принадлежи, след това да намери декодиране на грешките от тази група и едва тогава ще бъде възможно да се получи надеждна информация за конкретна грешка. Решихме да опростим задачата ви, като съберем цялата необходима информация в една статия.

Горене със система за управление PG1-PG5

В този параграф ще представим един по един кодовете за грешки на пералните машини Gorenje, като първо ще им дадем кратко и след това подробно обяснение. Тук ще дадем някои причини за тези грешки.

F1. Този код ни казва, че веригата е прекъсната или е възникнало късо съединение в електрическата верига на температурния сензор. Това означава, че или кабелът, захранващ температурния сензор и свързващ го с електронния модул и нагревателния елемент, е счупен, или контактите са изгорели.

Обикновено тази грешка се появява веднага след като пералнята се напълни с вода, преди измиване.

F2. Контролният модул не получава сигнал за затваряне на вратата на люка. Това означава, че управляващият модул на пералнята Gorenye не получава управляващ сигнал от люка UBL, което означава, че модулът генерира грешка и спира програмата за пране. В по-голямата част от случаите това се причинява от дефектен UBL, но може да има отворена верига между UBL и контролния модул.

UBL се провали

F3. След два опита необходимото минимално количество вода не е събрано. Това означава, че пералната машина се е опитала да напълни резервоара с вода в продължение на поне 4 минути и не е успяла.След това тя опита отново, като прекара още 4 минути, след което контролният модул спря да опитва и издаде код F3. Най-често причините за това са:

 • ниско налягане във водоснабдяването (отсъствието му);
 • проблеми с клапана за пълнене (запушен, счупен);
 • в много по-редки случаи - пресостат.

F4. Тази грешка показва прекъсване на комуникацията между сензора на Хол и контролния модул на пералнята Gorenje. В този случай или тахометърът просто изгоря, или контактите му изгоряха, или окабеляването се счупи. Възможно е също да има проблем с електронния модул, който не може да разпознае сигнала от датчика на Хол. Грешката възниква 3 минути след изчезване на сигнала от оборотомера. След това машината спира да изпълнява програмата за пране, напълва резервоара със студена вода и след това я източва, след което издава код F4. При моделите на перални с инверторен двигател приблизително същото се случва и с инвертора.

F5. Повреда на полупроводниковия елемент (триак), който управлява двигателя. В този случай, поради съответния полупроводников елемент, контролната платка не може да регулира работата на двигателя. Причините за това може да са късо съединение или прекомерно нагряване на двигателя. Същата грешка се появява при модели с инверторен двигател.

F6. Тази грешка се появява, ако водата в резервоара се загрява твърде бавно или изобщо не се загрява. Когато нагревателният елемент е активиран, контролният модул, използвайки температурен сензор, следи повишаването на температурата на водата и проверява спрямо индикаторите, определени от програмата. Ако индикаторите се разминават с повече от 150C, пералнята показва грешка F6 след завършване на програмата за пране. Особеността на тази грешка е, че пералнята при всички случаи ще завърши прането, изплакването и центрофугирането, едва след това ще издаде посочения код. Възможни причини:

 • Температурният сензор е повреден;
 • нагревателен елемент е изгорял;
 • Електронният модул е ​​повреден.

проверка на нагревателния елемент и температурния сензор на Gorenye

F7. Този код ще се появи, ако пералната машина не може да изпомпва отпадъчната вода и нивото й не спадне под знака „минимум“. Нивото на водата в резервоара може изобщо да не намалее или да намалява много бавно. За разлика от пералните машини на други марки, Gorenje повтаря процедурата за източване, ако това не даде ефект, се появява грешка F7. Причините за грешка F7 могат да бъдат разгледани:

 • неизправност или сериозно блокиране на помпата;
 • филтърът за боклук е запушен;
 • загуба на захранване на дренажната помпа;
 • превключвателят за налягане е неуспешен;
 • Контролният модул е ​​счупен.

F8. Тази грешка означава, че скоростта на въртене на барабана е по-ниска от зададената в програмата за центрофугиране. С други думи, ако модулът открие, че барабанът се върти със скорост под 100 rpm по време на центрофугиране, F8 ще изскочи. При нормални условия машината не показва такава грешка; може да се открие само при извършване на сервизен тест. Защо възниква тази грешка? Двигателят изгоря, електронният модул се повреди, инверторът се счупи (за някои модели перални) и задвижващият ремък се разхлаби.

F9. Тази грешка възниква при перални машини Gorenje, оборудвани със система Aqua Stop и означава, че водата е влязла в тавата за пране. Факт е, че такива машини имат специален тиган, оборудван със сензор за откриване на течове. Ако резервоарът на машината Gorenie или тръбата започнат да изтичат, водата неизбежно ще попадне в тигана, сензорът за изтичане ще работи и работата на пералнята ще бъде спряна.

В същото време системата Aqua Stop изключва нагревателния елемент и спешно източва водата от резервоара на машината.

Gorenje WA 101, 121, 132, 162, 162P

Е, сега нека изброим и дешифрираме кодовете на диагностичната система за перални машини Gorenje WA 101, 121, 132, 162, 162P. Моля, имайте предвид, че кодовете и тяхното декодиране се различават значително от горната система, така че бъдете внимателни.

F1.Няма да описваме този код за грешка, тъй като това вече беше направено в предишния параграф. Декодирането му е абсолютно същото.

F2. В рамките на 8 минути пералнята не успя да напълни минималното количество вода в резервоара. През определеното време пералнята Gorenje прави два опита да изтегли вода; ако не успее, се появява код F2. Може да има много причини за този проблем:

 • филтърната мрежа, монтирана пред клапана за пълнене, е запушена;
 • няма вода във водопровода;
 • налягането на водата е твърде ниско;
 • клапанът за пълнене не работи;
 • Превключвателят за налягане е повреден.

проверка на клапана за пълнене

F31. Няма връзка между оборотомера и контролния модул. Ако връзката между датчика на Хол и електронния модул е ​​прекъсната, системата спешно спира двигателя. В рамките на 4 минути модулът се опитва два пъти да рестартира двигателя и ако комуникацията не се установи, се издава код F31. Тази грешка може да бъде причинена от дефектен сензор на Хол, подходящи за него електрически комуникации или самия контролен модул.

F32. Електронният регулатор на двигателя е повреден. При някои модели перални машини Gorenye е инсталиран специален електронен блок, който регулира двигателя; ако изгори, ще се появи посочената грешка.

F4. Температурният сензор регистрира несъответствие между действителната температура на водата в резервоара и стойността, посочена в програмата. Ако нагревателният елемент не загрее водата в резервоара до необходимата температура в рамките на определеното време, тогава в края на измиването показва се програмен код F4. Допустима грешка +-150C. Причини: нагревателен елемент или контролен модул.

F41. Температурният датчик засече силно прегряване на водата в резервоара. В този случай нагревателният елемент загрява водата в резервоара до максимална температура, дори ако това не е определено от програмата за пране.За да избегнете прегряване и повреда на нагревателния елемент, системата спешно го изключва и на дисплея се показва грешка F41. Причината най-вероятно е в полупроводниковия елемент (реле) на контролния модул.

Някои хора свързват този код с дефектен температурен сензор. Този подход често е неправилен, тъй като в този случай температурният сензор успява да открие прегряване, но в много редки случаи грешката е в температурния сензор.

F43. Нагревателният елемент се нагрява твърде бързо. В този случай системата спешно спира програмата за пране и съответно работата на нагревателния елемент, за да предотврати повреда на тази част и възможен пожар. Това може да се случи, ако електронният модул е ​​активирал нагревателния елемент, когато в резервоара има твърде малко или никаква вода. Причини: превключвателят за налягане е повреден, резервоарът изтича, контролният модул е ​​счупен.

F5. Подобна грешка може да се види, ако пералнята Gorenje не е успяла да източи напълно водата от резервоара при 2 опита в рамките на 4 минути. След това потребителят може да натисне бутона за стартиране на програмата и машината ще се опита отново да източи водата, ако този опит е неуспешен, пералнята ще замръзне напълно. Какво можеше да се случи?

 1. Помпата не работи и е запушена.
 2. Захранването на помпата е прекъснато.
 3. Филтърът за боклук, дренажната тръба или маркучът са силно запушени.
 4. Тръбата на пресостата е запушена или просто е изгоряла. Възможно е също кабелите, захранващи сензора за ниво на водата или съответните контакти да са повредени.
 5. В редки случаи е виновен електронният контролер.

ремонт на помпа на пералня Gorenje

F61. Когато се върти, барабанът се върти твърде бавно. За да се изясни обяснението на грешката, трябва да се каже, че преди модулът да покаже код F61, той трябва да определи несъответствието в скоростта на въртене на барабана с най-малко 100 rpm и за това трябва да проведете сервизен тест.При нормална работа на пералнята тази грешка няма да се появи. Причини: повреден двигател, контролен модул, разхлабен задвижващ ремък.

F63. Електронният блок, който регулира двигателя, не може да комуникира с контролния модул. Кодът се появява веднага след възникване на неизправност. Причини: неизправност на електронния блок, неговите електрически комуникации или контролен модул.

Опции за отстраняване на неизправности

Говорили сме за грешките, техните кодове и обяснения; остава само да обсъдим накратко как да премахнем причините за тези грешки. За по-лесно разбиране на материала ще изброим гореописаните компоненти и модули на машини Gorenje и ще ви кажем как да ги ремонтирате.

 1. Термичен сензор. Температурният датчик за перални Gorenje се намира директно в тялото на нагревателния елемент между левия му контакт и централния болт. За да го проверите, трябва да настроите мултиметъра да тества съпротивлението, да изключите проводниците и да направите измервания. Изгорял сензор не може да бъде ремонтиран; трябва да се смени. Окабеляването на температурния датчик също се проверява.
 2. Устройство за заключване на люка. UBL, за разлика от температурен сензор, в някои случаи може да бъде ремонтиран или просто заменен. Можете да прочетете как най-добре да направите това в публикацията Устройство за заключване на люка на пералната машина - как да смените ключалката на вратата?Пресостат на пералня Gorenje
 3. Клапан за пълнене. Клапанът за пълнене регулира потока вода в пералната машина. Ако не успее, машината или не може да изтегли вода, или, обратно, не може да я изключи. Можете да стигнете до клапана за пълнене, като премахнете горния капак на CM, но първо трябва да почистите неговия филтър. Филтърът е разположен в основата на корпуса на SM, в точката на свързване на входния маркуч; издърпва се с обикновени клещи и се измива на течаща вода. Можете да проверите самия клапан за пълнене с мултицет.
 4. Сензор за нивото на водата. Превключвателят за налягане на пералня Gorenje също е леснодостъпен.Той се намира в горната част на задната стена на корпуса на машината, директно под горния капак. Ремонтът на превключвателя за налягане трябва да започне с почистване на тръбите му, след което можете да проверите съпротивлението му с мултицет. Едва след това се проверяват електрическите комуникации, подходящи за тази част.

За да не претоварваме тази статия с информация, решихме да прекъснем описанието на опциите за ремонт на различни модули на пералнята Gorenje, особено след като вече направихме това по-рано в статията Отстраняване на повреди на пералня Направи си сам Gorenje. В него ще намерите описание на ремонта на всички компоненти, които представляват интерес, което означава, че лесно можете да намерите как да отстраните причината за конкретна системна грешка. Имайте предвид обаче, че в някои случаи е по-добре да поверите ремонта на професионалист, за да не навредите допълнително на „домашния помощник“. Късмет!

   

24 читателски коментара

 1. Граватар Саня Саня:

  Всички индикатори мигат и няма старт, какво не е наред с това, кажете ми.

  • Граватар Петя Петър:

   Проверете дали люкът е правилно заключен. Ако да, тогава може да има проблем с водоснабдяването и дали режимът на пране е избран правилно.

  • Граватар Виктор Виктор:

   Заключване за деца. Натиснете и задръжте двата клавишни бутона.

 2. Граватар Владимир Владимир:

  Имам същия проблем.

 3. Граватар Инна Ина:

  Предишната програма за пране остава и не се превключва към друга. И не се включва. Как да го нулирам?

 4. Граватар Татяна Татяна:

  Дава грешка 3, какво е това?

 5. Граватар Юлия Джулия:

  Костта от сутиена се озова зад барабана и се трие много силно по време на цикъла на въртене. Как да го получите?

 6. Граватар Анонимен Анонимен:

  Код E3 - какво е това?

 7. Gravatar Hope надежда:

  E3 и звукови сигнали. Какво е това?

 8. Граватар Наталия Наталия:

  Моят „Горюша“ е на 13 години и все още не съм намерил достоен заместител. Два пъти сменихме четките на двигателя. Грешка F4, след като нагревателният елемент. Грешка F6 и едновременно с мъртъв нагревателен елемент. Пусках програми докато машината заби, а след това платката изгоря - вината е изцяло моя! Трябваше само да смените нагревателния елемент навреме! Но имах късмет със занаятчиите, засега работи! След още 13 години активна употреба една панта на вратата на люка провисна - майсторът каза, че „седяха отгоре“ - може би неволно са докоснали вратата, тъй като „проветрявах резервоара“ през нощта. За първи път от 13 години помпата умря, машината не даде никакви грешки, точно в края на прането течеше вода от прането. Последният път, когато четките на двигателя бяха сменени, майсторът каза, че нещо по мотора беше силно износено поради неправилна предишна смяна на четките и моторът не ставаше за следващ ремонт. Искам само Burning! Моля, дайте съвет кое е по-добро, с инвертор или с конвенционален двигател? Правя между 3 и 7 измивания всеки ден.

 9. Граватар Ваня Ваня:

  Името SE се появява на пералнята

 10. Граватар Павел Пол:

  Показва F на екрана по време на цикъла на центрофугиране, не знам какво да правя...

 11. Граватар Стела Стела:

  Кодът на дисплея е E!0. Какво стана?

 12. Граватар Иван Иван:

  На панел "9". Какво стана?

 13. Граватар Бел бел:

  Най-лошо горят перални машини. Не го препоръчвам на никого

 14. Граватар Александър Александър:

  Грешка e22, какво да правя?

 15. Граватар Бенджамин Бенджамин:

  Два звукови сигнала при стартиране и изключване. Какво е това, кажи ми?

 16. Граватар Сергей Сергей:

  Подобна ситуация. Грешка 09.Техникът съобщи за повреда на контролния модул. След смяната му с използван модул работи година и три месеца и отново излиза Error 09. Нищо не работи!

 17. Граватар Сергей Сергей:

  Подобна ситуация. Грешка 09. Техникът съобщи за повреда на контролния модул. След смяната му с използван модул работи година и три месеца и отново излиза Error 09. Нищо не работи!

 18. Nizzandeya gravatar Низзандея:

  Грешка E30. Какво означава и как да го поправя? Просто започва да източва чиста вода, въпреки че я загрява.

 19. Граватар Олга Олга:

  Грешка E5 Прането спира и започва да източва вода. Кажи ми какво да правя?

 20. Граватар Евгений Юджийн:

  Какво да направите, ако грешка f13? Gorenje WT62113 вертикален.

 21. Gravatar Vasj Vasj:

  Какво означава грешка E07?

 22. Граватар Мария Мария:

  При избор на програма "Сушене", грешка F 16. Какво да правя?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня