Грешки на пералня Asko

Грешки на пералня AskoАвтоматичните перални машини на марката Asko са в състояние самостоятелно да откриват повреди, възникнали в системата, и да уведомяват потребителите за тях. Ако контролният модул забележи, че някоя част от пералната машина не функционира правилно, съответният код за грешка веднага се показва на дисплея. Остава само да отворите инструкциите за оборудването и да дешифрирате обозначението. По този начин ще стане ясно каква повреда е възникнала в системата и как да върнете машината към функционалност. Нека изброим основните кодове за грешки на пералните машини Asco и да разгледаме какви проблеми може да показва оборудването.

Какви грешки разпознава техниката Asco?

Системата за самодиагностика, с която са оборудвани съвременните перални машини, много често помага на потребителите, като им помага да идентифицират причината за повреда на оборудването. Обяснението на всички кодове за грешки е дадено в инструкциите за пералната машина. Аско. Ако забележите грешка на дисплея, трябва незабавно да погледнете книжката с ръководството.

При моделите на Asko едни и същи грешки могат да бъдат обозначени с различни кодове.

Например, за да информирате, че резервоарът не се пълни, на някои модели Asko ще има код E02, на други - F12. На трето може просто да се изведе фразата: „Неизправност на водоснабдяването“, на английски – „Повреда на входа на водата“. Ето защо е толкова важно да гледате инструкциите. За тези, които нямат ръководството за употреба, ще анализираме основните кодове за грешки, записани в паметта на автоматичните перални машини Asco.

 • E01/Мотор/Моторна повреда. Причината за показването на грешка е проблем във веригата на задвижващия механизъм. Ще трябва да проверите дали коланът е на място, да извършите диагностика на двигателя, датчика на Хол, релето за заден ход и да се уверите, че кабелите в района не са повредени.Ако се окаже, че всички изброени елементи са изправни, остава само да прегледаме таблото за управление.
 • E02/F12/Повреда на входа на водата/Невъзможност за подаване на вода. Появява се на дисплея, ако резервоарът не може да се напълни до необходимото ниво. Първо, трябва да се уверите, че водоснабдяването в къщата не е изключено. Вижте дали спирателният вентил е отворен. По време на по-нататъшната диагностика не забравяйте да обърнете внимание на входящия клапан, входящия маркуч, мрежестия филтър и превключвателя за налягане. Разбира се, повреден контролен модул също може да бъде причината.
 • E03/F11/Грешка в източването. Кодът показва, че няма дренаж. Помпата не може да изпомпва вода от резервоара. В такава ситуация си струва да проверите дали филтърът за боклук, дренажната тръба или дренажният маркуч са запушени. Също така е необходимо да проверите помпата - може да е „изгоряла“ или да е запушена с отломки. Причината може да бъде и счупен превключвател за налягане, който неправилно определя нивото на течността в резервоара.
 • E04 Грешката информира, че водата се подава към системата бавно и в недостатъчни количества. Кодът се показва на дисплея, ако резервоарът не се напълни до маркировката в рамките на определено време. Проверете дали налягането във водопровода е нормално. Ако да, почистете входния маркуч, входния филтър и връзките.проявление на грешки на Asko
 • E05 Появява се, когато водата в резервоара се затопли повече от необходимото. Причината може да е дефектен нагревателен елемент, неправилно работещ термостат или повредена платка.
 • E06 Тази грешка, напротив, уведомява, че водата не се е затоплила до определената степен. Трябва също да проверите нагревателния елемент, температурния сензор и окабеляването в района. Накрая се проверява контролният модул.
 • Дисбаланс. Показва се на дисплея, когато барабанът е небалансиран, например когато прането се натрупа на кичури. Достатъчно е просто да разпределите нещата равномерно в машината.
 • F10/Превишен поток/Препълване. Грешката информира за преливане на вода. В този случай ще трябва да проверите входящия клапан и превключвателя за налягане. Ако помпата не стартира, когато резервоарът е пълен, също е необходимо да го проверите. Точно както в други ситуации, контролният модул може да е виновникът.
 • Грешка на термистора. Показва, че температурният сензор е повреден. Термисторът ще трябва да се смени. Ако кабелите се разхлабят, просто ги свържете отново.
 • Грешка на сензора за налягане. Показва проблеми с превключвателя за налягане. Необходимо е да се диагностицира сензорът за ниво.
 • Повреда в заключването на вратата. Информира, че вратата не е затворена плътно. Люкът трябва да бъде притиснат към тялото. Ако това не помогне, тествайте UBL.
 • Разпенване. „Мозъкът“ спира измиването поради голямо количество пяна в резервоара. За да отстраните грешката, трябва да стартирате цикъл на изплакване и в бъдеще да не превишавате дозата на препарата.

Ако пералнята Asko все още е в гаранция, не трябва да се опитвате да ремонтирате оборудването сами. По-добре е незабавно да се обадите в сервизния център и да поканите специалист за безплатна диагностика и ремонт.

Съвети за отстраняване на проблеми

Чрез дешифриране на кода за грешка, показан на дисплея, можете да решите дали е реалистично да извършите ремонта сами или ще трябва да поканите специалист. Няма нищо трудно да почистите елементите на дренажната система от запушвания, да смените превключвателя за налягане или нагревателния елемент и да затегнете задвижващия ремък. Пералните Asko имат типични неизправности. Нека да разберем с какви повреди най-често се сблъскват собствениците на оборудване от тази марка и да дадем препоръки, които ще ви помогнат сами да ремонтирате машината.

 1. Входящият клапан е повреден. Тази част регулира потока вода в резервоара.Когато устройството се повреди, машината не може да се напълни или, напротив, се налива твърде много течност. За да стигнете до електромагнитния клапан, трябва само да свалите горния панел на корпуса. Сензорът не може да бъде ремонтиран, ще трябва да го смените с нов.вентилът за подаване на вода е счупен
 2. Входящият филтър е запушен. Това е мрежа, монтирана в точката на свързване на входящия маркуч, пред входящия вентил. Трябва да издърпате филтърния елемент с клещи, след това да го почистите и изплакнете и след това да го поставите обратно.проверете филтъра на входящия клапан
 3. Превключвателят за налягане е дефектен. Също така се намира точно под горния капак на кутията. За да проверите устройството, трябва да изключите тръбата от сензора за ниво и да духате в нея. Ако чуете щраквания, това означава, че елементът работи. „Мълчание“ ще покаже, че превключвателят за налягане е повреден. Диагностиката се извършва и с помощта на мултиметър. „Изгоряла“ част не може да бъде ремонтирана; само подмяната й ще помогне.пресостат под горния капак
 4. UBL не функционира. В такава ситуация вратата на машината не се заключва и машината не може да започне да пере, тъй като системата не е херметична. Можете да опитате да поправите заключващия механизъм или незабавно да инсталирате ново устройство.Ще трябва да проверя UBL
 5. Нагревателният елемент е повреден. Натрупването на котлен камък по повърхността на елемента нарушава неговата топлопроводимост. Прегрява и изгаря. Смяната на тръбния нагревател е много проста, трябва да премахнете задната стена на корпуса и да намерите нагревателния елемент (Asko го има на нестандартно място - отстрани на резервоара). След това трябва да премахнете всички захранващи кабели от него, да разхлабите гайката и да извадите частта. След това се поставя работеща резервна част.отстранете нагревателния елемент SM
 6. Термостатът спря да работи. Температурният сензор се намира на нагревателния елемент, можете също да го проверите с мултицет. Термисторът не може да бъде ремонтиран; частта ще трябва да бъде заменена.

В повечето случаи можете сами да поправите „домашния асистент“.

Основното нещо е стриктно да следвате инструкциите за действие и да спазвате правилата за безопасност. Трудности могат да възникнат при по-сериозни ремонти, като смяна на лагери. По-добре е да се доверите на диагностиката на контролния модул само на специалисти, не се препоръчва сами да „ровите“ в електрониката.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня