Кодове за грешки за различни съдомиялни машини

Кодове за грешки в съдомиялната машинаМодерната съдомиялна машина е доста сложно устройство, в което десетки компактно разположени модули и сензори работят гладко. Такива устройства не могат да работят без електронна система за самодиагностика, която може бързо да открие неизправност и да изключи съдомиялната машина, за да предотврати влошаване. Задачата на системата е не само да спре работата на дефектна съдомиялна машина, но и да информира потребителя за проблема с помощта на специален код - код за грешка. Това са кодовете за грешки на съдомиялни машини от различни марки, които ще разгледаме в тази статия.

Грешки в съдомиялната машина Siemens

Кодовете за грешка на съдомиялната машина на Siemens обхващат най-важните неизправности, които потенциално могат да възникнат в съдомиялна машина от всеки модел от тази марка. Нека да разгледаме тези кодове, да ги дешифрираме и да дадем кратки препоръки за отстраняване на проблемите, довели до появата на тези кодове.

 • E1, E2, E9, E11 - показват, че съдомиялната машина не може да загрее водата до необходимата температура или изобщо да загрее водата. Причините за това са следните: нагревателният елемент е повреден, нагревателният елемент е повреден, температурният сензор е повреден, сензорът за нивото на водата е счупен. Как да поправите: проверете съпротивлението на нагревателния елемент и сензорите, ако е необходимо, почистете контактите или сменете нагревателния елемент и сензорите.
 • E3, E5 – съдомиялната машина не се пълни правилно с вода. Причини: клапанът за пълнене е счупен, филтърът за пълнене е запушен, системата за защита от течове е работила, сензорът за ниво на водата е счупен. Какво да направите: деактивирайте системата за защита срещу течове, като същевременно отстраните причината за теча, сменете превключвателя за налягане, сменете пълнителния клапан, почистете входния филтър.
 • E4 – проблеми с регулатора на налягането. Причини: не се подава захранване към сензора за поток или сензорът за поток е повреден. Решението на проблема с грешката E4 е да смените сензора за потока, да премахнете счупеното окабеляване или да почистите контактите.Съдомиялна машина Siemens
 • E8 – много малко вода в резервоара. Причини: дренажният маркуч е свързан неправилно (причинява ефект на сифон), много ниско водно налягане поради запушване или водоснабдяване. Какво правим: премахнете запушването, свържете дренажния маркуч стриктно според инструкциите, как най-добре да направите това е написано в статията Как да свържете съдомиялна машина към водопровод и канализация?
 • E15 - грешка с подобен код възниква при модели на съдомиялни машини с пълна или частична защита срещу течове. E15 изскача, ако се задействат вътрешна и външна защита. В редки случаи възниква теч на кръстовището на маркуча Aqua Stop и тялото на машината, тогава E15 няма да работи. Решение на проблема: подмяна на повредения маркуч и отстраняване на теча на корпуса.
 • E16, E17 – водата се излива в съдомиялната машина самостоятелно (гравитационно). Причини: сензорът за потока е счупен, клапанът за пълнене е счупен или вътре в машината се е образувала твърде много пяна. Решение на проблема: смяна на датчика за потока, клапана за пълнене, физическо отстраняване на пяната от машината.
 • E21, E24 – проблеми с оттичането на вода. Причини: дренажният маркуч е притиснат или запушен, помпата е запушена или счупена. Отстраняване на неизправности: смяна на помпата, почистване на дренажния маркуч, помпа.

За ваша информация! Декодирането на кодове за съдомиялни машини Siemens е подобно на дешифрирането на кодове за съдомиялни машини марка Bosch.

Грешки в съдомиялни Krona и Hansa

Сега ще разгледаме набързо системните грешки на съдомиялните Krona и Hansa. Ще дадем примери за грешки, техните обяснения и също така накратко ще говорим за това как да ги отстраним. Да започнем със системните грешки в съдомиялните машини Hansa.

Системата за самодиагностика на съдомиялни машини Hansa е в много отношения подобна на системата за самодиагностика на съдомиялна машина Siemens, но все пак има някои разлики. Код E1 ни казва, че машината не може да налее достатъчно вода за определеното време. Причини: запушен или счупен пълнителен клапан или филтър, недостатъчно налягане. Можете да коригирате грешката, като използвате методите, посочени по-горе, а именно да почистите филтъра, да смените клапана или да отворите водата по-силно.

корона за съдомиялна машинаГрешка E4 на съдомиялна машина Hansa означава, че напротив, в нея има твърде много вода. Причини: вентилът не се затваря, сензорът за ниво на водата не работи. В този случай проверката и замяната на един от тези елементи ще помогне за решаването на проблема. Сега нека да разгледаме системните грешки на съдомиялните машини Crohn, които също започват с буквата E. Няма да описваме причините и методите за отстраняване на грешките, тъй като те са подобни.

 1. E1 – системата за защита от течове на съдомиялната е активирана.
 2. E2 – отпадъчните води отиват в канализацията твърде дълго.
 3. E3 – събраната вода се нагрява твърде дълго до зададената от програмата температура.
 4. E4 – твърде много чешмяна вода е излята в съдомиялната машина.
 5. E5 - термисторът е счупен или няма захранване.
 6. E6, E7 – нагревателят е изгорял или няма захранване към него.

важно! Декодиране на грешки E9, E10, E11, E12, E14, E15, E17 на съдомиялната машина Krona съответства на декодирането на кодовете на съдомиялната машина Siemens.

Грешки в съдомиялната Miele и Kaiser

След това, според плана, ще разгледаме системните грешки в съдомиялните машини Kaiser.Тези грешки също започват с буквата E и също вървят в цифров ред, но декодирането на кодовете е различно, така че е лесно да се объркате тук - бъдете внимателни. E1 – Съдомиялната машина прекарва твърде много време в събиране на вода в резервоара. E2 – съдомиялната не може да източи мръсна вода за определеното от програмата време. Останалите кодировки (E3, E4, E5 и т.н.) са същите като за съдомиялната машина Krona (вижте предишния параграф).

важно! При някои модели съдомиялни Kaiser грешки E1, E2, E3, E4 и др. идентични с грешки E01, E02, E03, E04 и др.

Кодовете за системни грешки за съдомиялни машини Miele се различават от тези, обсъдени по-горе. Нека да ги разгледаме.

 • F01 - нагревателният елемент е късо или температурният датчик е изгорял.съдомиялна Кайзер
 • F02 – предпазителят на нагревателния елемент е задействал. Необходимо е да проверите съпротивлението на нагревателния елемент и неговата електрическа част, да откриете и отстраните повредата и след това да смените предпазителя, е написана статия за подробни ремонти Ремонт на съдомиялна Miele.
 • F04 – датчикът за температура (NTC сензор) е повреден.
 • F11 – Съдомиялната Miele се опитва да отстрани водата, но тя не излиза или излиза много бавно.
 • F12 - водата от чешмата или изобщо не тече в резервоара, или го прави, но изключително бавно.
 • F13, F14 – налягането на водата, която влиза в съдомиялната е изключително ниско и налягането на водата, която циркулира в машината е ниско.
 • F1E - няма сигнал от сензора за воден поток, най-вероятно кранът е спрян или няма вода във водопровода.
 • F3E – прекъсвания в работата на превключвателя за налягане или нагревателния елемент.
 • F78 – циркулационната помпа е задръстена поради блокиране. В редки случаи причината за грешка F78 е повреда на контролната платка.

За ваша информация! Появата на системна грешка в съдомиялните Miele е придружена от неприятен звуков сигнал, след което съдомиялната спира да работи.

Грешки в съдомиялната машина Fagor

Испанският производител на съдомиялни Fagor е предоставил и диагностична система. Кодовете за грешки за тези съдомиялни имат следното значение:

 • F1 – грешка, показваща, че вратата на съдомиялната не е затворена.
 • F2 - няма вода в камерата на съдомиялната машина, струва си да проверите дали кранът за подаване на вода е отворен и дали водоснабдителната система е запушена.
 • F3 – водата не се оттича от машината, проверете дренажната система за запушвания и помпата за функционалност.
 • F4 – има твърде много вода в камерата. Струва си да проверите клапана за пълнене и налягането на водата в крана.
 • F5 – прегрята вода над зададената температура. Проверяваме температурния сензор и нагревателния елемент.
 • F6 – водата не се нагрява. Необходимо е да проверите нагревателния елемент, триака на нагревателния елемент на контролния модул и температурния датчик.
 • F7 - прекъсвания в работата на температурния датчик.
 • F8 – алтернативната програма за пране не работи
 • F9 – неправилна работа при изтегляне на вода, пресостатът може да се счупи.
 • F10 – неизправност на таблото за управление.

Грешки в съдомиялната машина Electrolux

Съдомиялните Electrolux имат специфични грешки, които се различават от обсъдените по-горе. Нека ги изброим накратко:

 • i 10 – проблеми с навлизането на вода в машината;
 • i 20 – проблеми с източването на вода от машината;
 • i 30 – активиране на защита срещу препълване на машината с вода, някои тълкуват грешката i 30 като активиране на системата Aquastop. Във всеки случай, за да елиминирате код за грешка i 30, ще трябва да изпразните водата от тавата на съдомиялната машина;
 • i 50 – късо съединение на триак на циркулационната помпа;
 • i 60 – прекъсване на нагряването на водата поради повреда на нагревателния елемент или температурния датчик;
 • i 70 – счупване на датчика за температура;
 • i 80 – неизправност на паметта на контролния модул;
 • i 90 – неправилна работа на таблото за управление.

Подробно описание и пълен списък с грешки можете да намерите в статията Кодове за грешки в съдомиялната машина Electrolux.

Грешки в съдомиялната машина Whirlpool

Като за начало, все още имаме системни грешки за семейни съдомиялни Whirlpool. Самодиагностиката на машини Whirlpool е една от най-модерните, особено при съвременните модели с дисплеи. Ето кодовете за грешки и тяхното тълкуване.съдомиялна Whirlpool

 1. E1, F2 - защитата от течове се усети.
 2. E2 – проблеми с напрежението на електрическата мрежа.
 3. E3, F3 – прекъсване на захранването на нагревателния елемент.
 4. E4 - датчикът за температура е изгорял.
 5. E5, F6 – наливането на вода в машината отнема твърде много време. Най-често причината може да е повреда на клапана за пълнене на съдомиялната машина Whirlpool или превключвателя за налягане. Понякога причината е, че потребителят е забравил да отвори крана за подаване на вода.
 6. F5 – кобилицата е блокирана. Струва си да проверите дали съдовете са поставени правилно.
 7. E6, F4 – оттичането на водата е значително затруднено или липсва напълно.
 8. F1 – термисторът работи с прекъсвания, лош контакт.
 9. F9 – водата се излива в съдомиялната без спиране.
 10. FC – сензорът, който определя твърдостта на водата, се повреди, тази грешка се програмира само в съвременните модели съдомиялни Whirlpool, тоест рядко се среща.
 11. FA – не работи светлинният индикатор, определящ чистотата на водата.

В заключение отбелязваме, че всички съвременни съдомиялни машини на Bosch, Siemens, Hansa и други имат програма за самодиагностика, която съдържа приблизително същия списък с грешки. Това предпазва оборудването от фатални повреди. Благодарение на тази програма потребителят може сам да идентифицира и отстрани проблема, макар и не във всички случаи.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня