Кодове за грешки на пералня Miele

Кодове за грешки на пералня MieleПо време на продължителна работа дори и най-надеждните домакински уреди могат да претърпят някои повреди, причинени от износване на компоненти или външни влияния върху устройството. Автоматичните машини Miele имат способността да извършват самодиагностика на неизправностите и ако се открият дефекти в работата на системата, показват код за грешка на дисплея. За да улесним разбирането на потребителя какво означава показаната комбинация от букви и цифри, ще предоставим подробно описание на кодовете за грешки за пералните машини Miele.

Проблеми с отоплението

За да извършите ремонт и да отстраните неизправност, трябва да знаете какви действия да предприемете в случай на определена грешка. Първо, нека да разгледаме кодовете, които се показват, когато термостатите и нагревателите се повредят.

 1. F01 показва, че сензорът за температура на сушене е повреден. Това може да се случи поради късо съединение в термистора, който контролира температурата в сушилната камера. Решението на проблема се постига по два начина - чрез пълна подмяна на детайла или чрез ремонт на повредени участъци от окабеляването.
 2. F02, F03, F04 показват, че има проблеми със сензора за температура на сушене. Свързващите кабели на термостата може да са прекъснати, късо в свързващата верига или сензорът да е повреден. За да коригирате ситуацията, трябва да тествате всички контакти между термистора и модула, ако работата с връзките не помогне, сменете елемента с работещ.
 3. F20 сигнализира, че е имало повреда в системата за отопление на водата в резервоара. Необходимо е да проверите функционалността на нагревателния елемент и температурния сензор на пералната машина. Ако се открие дефект в една от частите, тя трябва да бъде заменена.
 4. F29 казва, че нагревателният елемент за сушене не работи. Необходима е спешна смяна на нагревателния елемент.
 5. F83 показва, че температурата в сушилната камера е надвишила допустимата стойност. Термисторът и нагревателният елемент трябва да бъдат проверени за функционалност и ако се установи неизправност, сменете частите.

Преди да започнете да ремонтирате вашата пералня Miele, не забравяйте да изключите захранването на устройството и да го изключите от домашните инсталации.

Проблемите с температурните сензори или нагревателните елементи в автоматичните машини могат лесно да бъдат коригирани със собствените ви ръце. Преди да предприемете ремонт, не забравяйте да прочетете подробните инструкции за действие.

Проблеми с водопоемането и отвеждането

В някои случаи могат да възникнат проблеми с черпенето на вода от водопроводната мрежа или източването на отпадната течност. Следните кодове за грешка ще ви уведомят за това:кодове за грешки, свързани с пълнене с вода

 • F10 открива проблем при наливане на вода в резервоара. Причината за това може да е запушен маркуч за подаване, проблеми с главния контролен модул или блокиран спирателен вентил. В зависимост от причината, решението може да бъде отваряне на входящия клапан, почистване на маркуча или диагностика на контролната платка.
 • F11 сигнализира, че водата не се източва. Това може да се случи поради запушен дренажен маркуч, филтър или помпа или ниско налягане във водопроводната система. Проверете налягането във водоснабдяването; ако е нормално, почистете дренажната тръба, помпата и филтъра.
 • F15 показва, че в резервоара се пълни гореща вода. Проверете дали входният маркуч е свързан правилно.
 • F19 показва неизправност на сензора за ниво на водата. Проверете превключвателя за налягане; възможно е в него да е попаднал чужд предмет.
 • F51 показва необходимостта от смяна на превключвателя за налягане.
 • F96 предупреждава, че алтернативното водоснабдяване не е включено. Можете да разрешите грешката, като проверите съответните елементи.

След като идентифицирате причината за неизправността на AMS и се справите с основната причина за неизправността, можете сами да възстановите функционалността на устройството, без да каните професионалист за извършване на ремонт.

Проблеми с вратата на люка

Два символа показват проблеми с отварянето и пълното затваряне на люка. F34 показва, че люкът не е плътно затворен. Причината за това може да е износване на частите на вратата: брава, дръжка или език или повреда на заключващото устройство на люка. Сменете счупени части.

F35 показва, че люкът не може да се отвори. Най-вероятно се е образувало запушване в отвора за ключ или електронната платка е неизправна. Внимателно отворете люка и почистете ключалката. Ако това не е така, поправете контролната платка.

Ремонтът на главното табло за управление изисква определени умения и знания, така че е по-добре да поканите специалист, който да извърши работата.

Електрониката е дефектна

Ако възникне някаква електронна неизправност във вашата пералня Miele, следните цифрови комбинации, показани на дисплея, ще ви уведомят за това:

 • F39, F41, F43, F45, F50 показват повреда на главния контролен модул. Проблемът може да бъде решен чрез ремонт или подмяна на контролния блок.Проблеми с електрониката
 • F46 предупреждава, че връзката на дисплея не е направена правилно. Проводниците може да са скъсани или контролната платка да е повредена. Проблемът може да бъде разрешен чрез ремонт или подмяна на елементи.
 • F47, F48 показват проблеми с интерфейса BAE/SLT.
 • F55 предупреждава, че елементът, който контролира времето за работа на пералната машина, не функционира правилно.За да се справите с проблема, струва си да смените частта.
 • F62 показва, че копчето за превключване на програмите за пране не работи и изисква инсталиране на нов селектор.
 • F65 показва, че лампата на барабана е дефектна.
 • F93 сигнализира за дефект в релето на допълнителното устройство, което предполага необходимост от ремонт или подмяна на частта.
 • F100 показва нарушение или пълно прекъсване на комуникацията с IK6. Необходима е диагностика и ремонт на свързващите елементи.

Като вземете предвид кодовете за грешки в работата на електрониката на SMA, можете самостоятелно да разберете причината за неработоспособността на машината. И ако имате достатъчно умения за ремонт на перални машини, можете сами да ремонтирате устройството.

Други кодове

Когато работите с автоматичната машина, следните символи могат внезапно да се появят на дисплея:

 • F16 показва голямо количество пяна в барабана. Това може да се случи поради прекомерна доза прах за пране или неправилна работа на дренажната система. Проверете маркуча, отговорен за източване на отпадъчни води и помпата за запушвания. Можете да премахнете пяната, като стартирате режим „Изплакване“.
 • F53 показва повреда на сензора за скорост на барабана. Частта ще трябва да бъде заменена.
 • F56 ще покаже, че скоростта на барабана е силно намалена, броят не достига 400 пъти в минута. Най-вероятно тахометърът на двигателя е счупен, проверете този елемент.
 • F63 казва, че системата, която контролира траекторията на водата, не функционира правилно. Системата трябва да се провери и ремонтира, ако е необходимо.
 • F64 показва повреда на сензора за траектория; необходима е подмяна на частта.
 • F92 предупреждава за висока вероятност от увреждане на „вътрешностите“ на устройството от гъбички.Необходимо е възможно най-скоро да стартирате режима, отговорен за самопочистването на повърхността на барабана, или да го почистите ръчно.

Знаейки какво означава конкретен код за грешка на вашата автоматична машина Miele, вие ще сте добре запознати с неизправността, която се е появила в системата. Някои повреди могат да бъдат отстранени сами, но за ремонт и подмяна на сложни и сериозни части е по-добре да поканите специалист.

   

1 читателски коментар

 1. Gravatar на Said Саида:

  Какво означава F 49, моля, кажете ми?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня