Класификация на пералните машини

Класификация на пералните машиниДнес производителите произвеждат различни модели перални машини, които се различават един от друг по дизайн, размери, набор от функции и т.н. Класификацията на машините включва групирането им според един или повече характеристики. Разделението ще бъде многостепенно.

Например, всички машини са предназначени или за домашна употреба, или за корпоративна употреба. В същото време както битовите, така и индустриалните перални машини се разделят според вида на инсталацията, максималното натоварване, мощността и функционалността. Нека се опитаме да разберем основната класификация на пералните машини според първия и втория критерий.

Първо ниво на класификация?

За да се разбере ясно по какви критерии се прави многостепенно групиране на шайби, е необходимо да се изясни какви критерии за класификация ще се използват за разделяне на устройствата на първо ниво, второ и т.н. Определянето на критериите за избор е много субективен процес. В представената класификация цялото автоматично перално оборудване е разделено на първо ниво на машини за битови и промишлени цели.

Индустриалните перални машини се монтират в перални, големи предприятия, хотели и медицински заведения. Предназначени са за ежедневна обработка на големи количества пране и непрекъсната работа в продължение на няколко часа. Машините от тази група се отличават с висока устойчивост на износване, голямо допустимо тегло на натоварване, специални програми за пране и удължен експлоатационен живот (при навременна поддръжка - до 20-30 години).

Домакинските автомати трябва да бъдат инсталирани в апартаменти, за да обслужват едно семейство.За разлика от индустриалните, такива машини обикновено имат по-богат набор от програми, различни опции и добавки. В същото време „домашните помощници“ са по-малко устойчиви на износване, средният им експлоатационен живот е 7-10 години. Те не са предназначени за дълги часове непрекъсната работа или за измиване на голяма маса неща едновременно. Корпусът на SMA е частично изработен от пластмаса, същото важи и за резервоара. Индустриалното оборудване е почти изцяло изработено от метал.машините са битови и индустриални

Друг признак за разделяне на първо ниво е видът на пералните машини. Те се делят на активаторни и барабанни. Също така, критерият за избор може да бъде степента на автоматизация на оборудването, тук те подчертават:

 • автоматични перални машини. Оборудван с основен електронен модул, който управлява системата. Устройството не само ще контролира обема на изтеглената вода, ще стартира основното пране, ще дава команди за изплакване, центрофугиране, източване на отпадъчна течност, но също така ще оцени степента на зареждане на барабана, дозировката на препарата, независимо ще изчисли оптималния обем вода за измиване и други характеристики.
 • полуавтоматични агрегати. Потребителят много по-често участва в процеса на пране: той трябва самостоятелно да налива вода до желаното ниво, да стартира цикъла на центрофугиране в края на прането, след това да източи използваната течност и да добави нова течност за изплакване.

Днес автоматичните машини практически са заменили полуавтоматичните съоръжения. По този начин полуавтоматичните устройства сега се срещат по-често в производството, отколкото в ежедневието.

Второ ниво

Какви критерии са подходящи за класифициране на пералните машини на второ ниво? Тук ще говорим за допустимия обем на натоварване, размерите на оборудването и методите за инсталиране на устройства. В зависимост от максималното тегло на прането, разрешено за еднократно пране, машините за домашна употреба се разделят на три вида:

 • с малък товар от 2 до 3,5 кг. В повечето случаи такива модули се купуват специално за монтаж на стена, под мивка или в специален шкаф. „Бебетата“ ви позволяват значително да спестите място, но няма да можете да перете обемисти дрехи в тях;
 • със средно тегло от 4,5 до 7 кг. Най-популярните и работещи модели. Всички световни производители, с изключение на американските марки, се фокусират върху производството на точно такива единици. Машините са в състояние да обслужват голямо семейство и са подходящи за пране на връхни дрехи, одеяла, спално бельо, меки играчки;
 • с максимално натоварване над 8 кг. Такова оборудване може да побере до 14 кг сухо пране. Машините се отличават с висока цена, впечатляващи размери и обикновено се купуват от семейства от 6 или повече души.

Подобен критерий за класификация може да се приложи и за промишлени машини. В зависимост от натоварването има машини с допустимо тегло от 6,5 до 11 кг, от 12 до 36 кг и над 36 кг. Също така към второто ниво на групиране можете да приложите разделянето на машините според дълбочината на корпуса.

 1. Супер тесните модели са с дълбочина от 33 до 40 см.
 2. Тесното оборудване заема от 40 до 45 см пространство.
 3. Стандартните машини имат дълбочина над 45 см.

Според експерти, поради близкото подреждане на елементи в супер тесни и тесни машини, такива модели ще издържат много по-малко. Има обаче много малко практическа основа за потвърждаване на подобни мисли.

Перилното оборудване може да бъде групирано и според други характеристики, например метод на монтаж (свободно стоящ, напълно или частично вграден), метод на зареждане (челен или вертикален) и др.

Ефективност на пералната машина

Извън общоприетата класификация можем да разгледаме една много интересна характеристика, която ни позволява да групираме машините според тяхната степен на ефективност. Тези показатели ще бъдат от значение както за домашни, така и за промишлени перални машини. Струва си да се обърне голямо внимание на ефективността на миещото оборудване при избора и закупуването на оборудване. Говорим за три основни класа:

 • консумация на енергия;
 • качество на измиване;
 • ефективност на въртене.

Според степента на енергоспестяване пералните се делят на 5 основни групи. Първите редове са заети от най-печелившите модели, принадлежащи към класовете “А", "A+", "A++", с консумация съответно от 0,17 до 0,19 kW/h, под 0,17 kW/h и под 0,15 kW/h. Клас "В" включва перални машини, които абсорбират повече от 0,19 единици енергия, "С" - от 0,23 до 0,27 киловата на час. По-високата консумация практически не се среща в съвременните автоматични машини.енергийни класове

Класът на ефективност на пране се определя от производителя на машината след сравнение с определен стандарт. Ако устройството измива не по-лошо от стандарта, му се присвоява клас „А“. Следват групите "B", "C", "D", "E", "F". Клас "G" показва най-ниското качество на почистващите неща.

Моделите се различават според степента на ефективност на центрофугиране въз основа на остатъчната влага на предметите, центрофугирани при максимална скорост на въртене на барабана. Клас "А" показва, че прането се характеризира с влажност под 45%, "В" - от 46 до 54%.Най-неефективният клас е маркиран с буквата „E“, в този случай нещата ще бъдат доста мокри, с ниво на влажност до 81%.

Класовете "F" и "G", срещани по-рано, не се приписват на съвременните автоматични машини.

Има много признаци за класифициране на перални машини. Мащабът на такава работа е огромен, могат да се намерят стотици причини за многостепенно групиране на машини. Опитахме се да представим основните критерии, по които е лесно да се класифицира оборудването. Надяваме се, че описаните примери ще ви помогнат да разберете значението на класификацията.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня