Клас на пране на пералня по ефективност

Клас на пране на пералняНека започнем статията, като си припомним системата за оценяване в нашите училища и други образователни институции. Както всички знаете, оценяваме се по петобална система. В други страни обаче системата за оценяване е напълно различна. В много страни оценките се дават като процент или като буква. Например, в страни като Англия и САЩ алтернативата на нашата „петица“ е буквата „А“. И след това по азбучен ред. Колкото по-далеч е буквата, толкова по-нисък е резултатът.

В статията ще научите какви са класовете на пране, сушене, центрофугиране и енергийна ефективност. Също така за принципите на четирите класа. Потребителят обръща внимание не само на капацитета на пералнята, но и на четирите класа. Има общо 7 класа на ефективност на пране:

  • а,
  • IN,
  • С,
  • Д,
  • д,
  • Е,
  • Ж.

Всеки клас се определя за дадена машина чрез сравняване на показателя на тестваната пералня с показателя на референтната машина, за която ще говорим по-долу.

Сега нека да разберем кои перални машини получават най-високата оценка - "А".

Клас на пранеИдеално изпраната дреха е тази, от която са отстранени всички замърсявания. В този случай всякакъв вид замърсяване от всякакъв вид тъкан. Много домакини знаят колко трудно е понякога да се измие нещо; В същото време те разбират, че колкото по-бързо хвърлите дрехите в пералнята, толкова по-лесно ще ги изперете. Ако пералнята се справи успешно със задачата си, тя получава оценка "А". Въпросът сега е как производителите оценяват пералните машини.

Всяка пералня се подлага на пробно пране. За това пране използвайте сертифицирана машина, малко замърсено парче плат и прах за пране (използвайте 180 g).

За всяка машина едно и също парче плат с прах. Прането е с продължителност 60 минути, температура 60 градуса по Целзий.А след измиване качеството на резултата се тества от машината. В самия край производителите сами изчисляват коефициента, по който получават таблицата. Тази таблица показва класификацията на оценките за качество. Благодарение на тази таблица, както и на самата процедура за тестване, производителят оценява ефективността на измиване на машината.

Някои хора твърдят, че лесно могат да направят разликата между клас на пране „А“ и „В“. Това обаче е мит. Факт е, че разликата между двата класа е изключително малка. Не всеки човек с отлично зрение ще може да го хване. Ако машината е близо до клас „А“, тогава не може да се каже, че мие лошо. Разликата обаче се вижда в спалното бельо и белите дрехи.

Първата стандартна машина е създадена през 1995 г.

Тези машини са произведени от оторизирани производители. Характеристиките на тези машини отговарят напълно на всички европейски стандарти за качество. Тези машини все още се произвеждат по същата технология, както преди. Но, както при всички технологии, прогресът продължава и то с много бързи темпове, така че благодарение на новите технологии можем да изберем пералня много по-ефективно и по-евтино. Това вече се забелязва: в наши дни машина от клас „А“ пере дрехите 1,03 пъти по-добре от стандартната машина. Така че е по-добре да купувате перални машини от клас "A" и "B", ако вашите финанси ви позволяват. Възможно е също така да има клас "C", въпреки че това не е желателно, но не и по-ниско.

Сега нека разгледаме друг клас - консумация на енергия и консумация

Клас на пералняАко вземем средна статистика, машината работи от 3 до 5 часа седмично. Разликата между това време е само 9 kWh/kg на година (за 1 kg). Сега опитайте да го умножите по количеството пране, с което сте свикнали. Може да се отбележи, че качеството на измиване и консумацията на енергия зависи не само от класа на пералната машина.

Тук най-много зависи от обема на пране.Ако претоварите пералнята, качеството на прането ще се влоши и ще има голям разход на енергия. Това също трябва да се има предвид при измиване.

Но все пак пералните машини от клас А са много по-изгодни, защото консумират най-малко енергия. И ако мислите логично, става ясно, че колкото по-нисък е класът, толкова по-висока е консумацията на енергия. И между другото, беше добавен още един клас, за да се посочи нормата на консумация на енергия - A+.

И последното нещо, което ще разберем, е как машината получава висока оценка въз основа на нейния клас на въртене.

Всичко тук е много логично и просто: първоначално производителят претегля прането преди да започне прането, след което прането се изпира при нормални условия. След измиване производителят просто разделя масата, получена след измиване, на масата, която е била преди измиването. Ефективността на центрофугирането зависи от скоростта на въртене и диаметъра на барабана на машината. Ако вземем за пример пералня от клас „А“, нейната скорост на въртене достига 1500 оборота.

Ако обичате да сушите дрехи на сушилня или линия, тогава можете спокойно да закупите машина от клас "G". По принцип тези машини дори не центрофугират дрехите, а само ги перат. Ако все пак предпочитате сушенето да е кратко и лесно, купете си пералня от първите три класа. И все пак, защо да губите свободното си време за нещо, което една пералня може да направи за вас? Освен това за машина с много добро въртене няма да платите толкова много - само няколко десетки долара.

В статията говорихме за всички предимства на избора на пералня от клас „A“, както и „B“ и „C“. Надяваме се, че статията е била полезна за вас. Тези знания ще бъдат полезни не само при избора на правилната машина, но и за да можете да идентифицирате класовите несъответствия в пералнята, ако има такива.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня