Клас на центрофуга B за пералня

Режим центрофуга B в пералнятаКогато избират нова автоматична машина, бъдещите собственици гледат на много показатели: производител, софтуер, външен вид, размери на тялото, цена, енергийна ефективност. Той също така оценява колко вода консумира пералнята и колко добре центрофугира нещата. Въз основа на това се дава предпочитание на определен модел.

Какво означава клас на въртене B? Дали машина с този рейтинг ще центрофугира ефективно изпрани дрехи? Нека да разгледаме нюансите.

Защо е необходим този индикатор?

Преди да закупите автоматична пералня, по-добре е внимателно да проучите техническите характеристики на модела, който харесвате. Един от основните показатели е класът на въртене. Какво означава?

Класът на центрофугиране, зададен на модела, информира колко мокри ще останат дрехите в края на програмата за пране.

Какво означава това? Класът на въртене показва до каква скорост машината може да върти барабана, за да изсуши нещата. Колкото по-висока е скоростта на центрофугиране, толкова по-малко влажни ще бъдат изпраните дрехи.клас центрофугиране и пране

Има общо седем класа на въртене, като за оптимални се считат A, B и C. Разликата тук ще бъде в максимално допустимата скорост на въртене на центрофугата. Те ще бъдат съответно 1600, 1400 и 1200 об/мин.

Нека сравним класовете един с друг

За много домакини е важно пералнята да центрофугира добре дрехите. Ето защо, когато купуват „домашен асистент“, бъдещите собственици гледат на класа на въртене. Всяка категория се различава по скоростта, с която се върти барабанът в последния етап от цикъла.

  • Клас „А” – максимум. Такива перални машини могат да въртят дрехи със скорост до 1600 оборота в минута. Остатъчната влажност на дрехите ще бъде само 45%.Сушенето в този случай ще отнеме минимум време.
  • Spin клас B е най-продуктивен. В такива перални машини нещата остават мокри с 45-54%. Тоест „домашният асистент“ може да изсуши дрехите повече от половината. Устройството върти барабана до 1400 оборота в минута.
  • Клас C – приемливо. Процентът на влажност на прането в края на програмата за пране е на ниво 54-63%. Пералнята върти барабана до 1000-1200 оборота. Това е средно за качествено перално оборудване.Възможно ли е центрофугиране на вълнени дрехи в пералня?

Като цяло разликата между първите три категории не е съществена. Днес рядко можете да намерите в продажба перални машини с рейтинг по-нисък от „C“. На повечето перални машини е присвоен клас на въртене B, като най-производителен.

Най-оптималния клас

И така, коя пералня е по-добре да купите - такава, която ще центрофугира дрехите максимално, или по-слаба машина? Много е важно да помислите какви дрехи ще се перат в пералня. Препоръчителната скорост на центрофугиране се избира в зависимост от вида дрехи, които се зареждат в барабана на пералната машина:

  • спално бельо и хавлиени кърпи могат да бъдат "усукани" със скорост от 1200-1500 оборота;
  • якета, пухени якета и други обемисти предмети - 1000-1200 об / мин;
  • памук – 1200-1400;
  • сатен, копринени продукти - не повече от 800 оборота в минута;
  • синтетика, детски дрехи, ежедневни артикули - 1000-1400 об./мин.

За хора, които перат предимно деликатни и „капризни“ предмети, не е препоръчително да купуват машина с максимална скорост на центрофугиране 1400-1600 об./мин.

Грешка е да се вярва, че колкото по-нисък процент на влажност осигурява пералнята, толкова по-добре. Да, прането ще бъде по-сухо, но ще се износи много по-бързо. Честото въртене на барабана с висока скорост (1400-1600 об/мин) е вредно както за дрехите, така и за самата пералня.прането излиза по-мокро

Ако постоянно принуждавате пералнята да центрофугира нещата на максимална скорост, това ще се отрази на състоянието на някои от вътрешните й части: амортисьори, лагери, противотежести. Те ще се провалят много по-бързо.

Следователно не винаги има смисъл да купувате пералня с висока скорост на центрофугиране. Оптимално е да закупите машина с клас центрофугиране B или C. Пералнята трябва да отстранява най-малко 40-45% влага от дрехите, което се осигурява и от двете категории.

Енергийната ефективност на една пералня зависи и от класа на центрофугиране. Колкото по-високо е, толкова повече киловати ще „изяде“ устройството. Тъй като двигателят ще трябва да върти барабана повече и това ще изисква повече енергия.

Поради това центрофугата от клас B се счита за най-продуктивна. Потребителите могат да въртят груби, тежки предмети при 1400 оборота в минута, ако е необходимо, като същевременно намаляват скоростта до 1000, когато в барабана се зареждат по-деликатни тъкани. Можете да разгледате машините, класифицирани като категория „C“ - те също се считат за оптимални за домашна употреба.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня