Клас на енергийна консумация на перални машини и тяхната ефективност

Клас на консумация на електроенергияКласовете на енергийна консумация на пералня са обозначени с букви от английската азбука. Между другото, същите букви обозначават класовете центрофуга и пране. Също така при маркиране може да се използва знакът(ите) „+“ до буквата „А“.

Тези класове се определят чрез лабораторни тестове с перална машина. За да направите това, вземете машина, поставете в нея памучно бельо и нагласете температурата на пране на 60 градуса по Целзий.

От резултатите от прането се извличат показатели, които се дават в kW/h за килограм изпрани вещи.

Таблица с класове на енергийна консумация на пералня

Класове на потребление на електроенергия Консумация на енергия
Машина с маркировка "A++" е най-икономичният в момента. Стига й по-малко от 0,15 kW/h на kg предмети, които могат да се перат.
Следващият най-икономичен клас ще бъде "А+". Той ще ни угоди с нуждата, която ще има По-долу 0,17 kWh на килограм дамско бельо.
Следващи в таблицата са пералните с обозначението "А". Тези проби от домакински уреди са ограничени 0,17-0,19 kW/h на килограм.
Ако видите знак за консумация на енергия на стикер „В“… Това означава, че машината може да "яде" от 0,17 до 0,19 kW/h на килограм вещи.
Следващ клас - "СЪС". Единиците, които отговарят на него изискват 0,23-0,27 kW/h всички на едно и също килограм бельо
Маркиране «д» ще ви информира, че... Пералнята ще работи усилено при използване 0,27-0,31 kW/h на килограм переща се материя.
Какво ни казва иконата? "Е"? Само че 0,31-0,35 kW/h на кг неща - това е нормална нужда за това устройство.
Клас «F" намира се на етикета... Ще ни информира, че за тази пералня нормата е - 0,35-0,39 kW/h за всеки килограма.
Клас «G" последната и най-разточителна от съществуващата класификация. Такива машини ще изискват повече от 0,39 kW/h на килограм бельо, което може да се пере.

Малко вероятно е да намерите домакински уреди, произведени в наше време и на които е присвоен клас „G“. В края на краищата повечето съвременни производители се стремят да намалят консумацията на произведени електрически уреди.

Как се появи класификацията на потреблението на енергия?

Клас на енергийна консумация на перални машини

Още двадесет години преди края на миналия век купувачите започнаха да се вълнуват все повече от въпросите не само за качеството на домакинските уреди, но и за количеството ресурси, които консумират.

Ефективността на разходите е интелигентен подход. И желанието да получите същия резултат, докато харчите по-малко пари за електроенергия, е съвсем разбираемо.

Стикер консумация на енергия от домакински уредиЕто защо много производители на домакински уреди започнаха да предоставят на продуктите си информация за консумацията на енергия. Тази информация нямаше единна класификация по това време и можеше да се различава в различните страни и между различните марки.

През 1992 г. в Европа е разработена единна класификация, спазването на която оттогава се е превърнало в норма в целия свят. Така се появи тази класова система, обозначена с латински букви от "A" до "G". Класът на пералнята, подобно на другите видове големи домакински уреди, се обозначава на специален стандартен стикер, който се залепва от външната страна на кутията.

Само преди две-три години най-икономичният клас беше този, обозначен с буквата „А“. След това се появи нов и по-икономичен клас - “A+”. И след него “A++”, в някои видове домакински уреди вече се появи нов и по-скромен клас “A+++” по отношение на консумацията на енергия. Вероятно в близко бъдеще ще има още устройства с тази маркировка.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня