Кой барабан е по-добър за пералня?

Кой барабан е по-добър за пералня?Барабанът в пералнята заема почти цялото пространство, така че повечето въпроси, които потребителите имат, са свързани с него. Освен това някои хора го бъркат с резервоар, което създава още по-голямо объркване. Нашата статия ще постави точка на всички i и ще обясни кои материали са по-добри, дали активно рекламираните иновативни пчелни пити са полезни и как да тествате барабана на етапа на планиране на покупка.

Най-добрият материал за резервоар за пералня

Първо, нека да определим за какви елементи на пералнята говорим. Резервоарът е основният контейнер на пералната машина, където се доставят вода и перилни препарати и се намират нагревателният елемент, сензорите и барабанът. Последният от своя страна е с цилиндрична форма и е предназначен за зареждане на пране.

Сега нека да разгледаме материалите. Барабанът както в бюджетните, така и в скъпите перални машини винаги е изработен от неръждаема стомана. Резервоарите се предлагат в различни разновидности и потребителят ще трябва да избира от три опции.

  1. Емайлирана стомана. Практически не се използва, въпреки своята надеждност, устойчивост на корозия, температурни промени и разцепвания по време на транспортиране. Стоманените резервоари имат един голям недостатък - при най-малкия чип или пукнатина емайлът не може да се справи със защитната си функция, материалът ръждясва и става неизползваем. Този резултат може да бъде причинен както от продължителна употреба, така и от случайно навлизане на чуждо тяло в резервоара.Някои хора бъркат резервоар и барабан
  2. Неръждаема стомана. Контейнерът от неръждаема стомана, напротив, ще продължи до 100 години поради високата си якост, надеждност, устойчивост на износване и агресивна среда. Има и някои недостатъци: висока цена, голямо тегло, повишен шум и вибрации. Сред "против" е ниската топлоизолация, поради което машината харчи много електроенергия, постоянно загрявайки водата.Освен това има голяма вероятност да попаднете на фалшификат и да платите за евтин и краткотраен метал вместо висококачествена обработена стомана.
  3. Полимери. Говорим за пластмасови резервоари, които имат добри експлоатационни характеристики. Те са ценени от потребителите заради ниската цена, абсорбирането на шум и вибрации от въртящ се барабан, висока топлоизолация, лекота и абсолютна устойчивост на корозия и химикали. Единственото нещо, което поражда съмнения, е здравината, поради която пластмасата с експлоатационен живот до 30 години е очевидно по-ниска от стоманата. Въпреки това се извършват постоянни разработки за подобряване на състава и този период съвпада с експлоатационния живот на цялата перална машина като цяло. Друг отрицателен нюанс е крехкостта на полимерите при небрежно транспортиране или когато чужди предмети попаднат вътре.

важно! Всеки производител има своя собствена „пластмаса“, която включва всякакви композитни материали.

Освен това марките активно разработват свои собствени видове материали, допълвайки стандартната форма и им присвоявайки име на марката. Така Whirlpool промотира fibran, Candy - silitech, VEKO - carferron, Bosch и Siemens - polynox резервоари, Gorenje използва carbotech и polytenax, а Electrolux - carboran. Други производители, включително добре познатия ARDO, предлагат компромис: пластмасов резервоар със задна стена от неръждаема стомана. Такива машини са здрави, издръжливи и евтини.

Няма ясен отговор на въпроса кой е най-подходящият материал за резервоар. Всичко зависи от финансовите възможности, марката, качеството на изработката, условията на транспортиране и желанието на купувача. По-добре е да се съсредоточите върху техническите характеристики на пералнята и да изберете „домашен помощник“ въз основа на капацитет, класове на енергопотребление и ефективност.

Барабан с пчелни пити: каква е уловката?

Многобройни експерименти потвърдиха, че "ефектът на рендето" всъщност не работи.Изпъкналите и груби барабани не измиват мръсотията по-добре, но развалят прането, така че все повече и повече производители се опитват да постигнат най-малко въздействие върху тъканта. Приемлив стандартен вариант включва малки дупки, силно полирани и с вдлъбнати ръбове. Има и нова тенденция - така наречените пчелни пити.Барабан за пералня Miele

Барабанът с пчелна пита е патентован от Miele и се различава от обичайните с наличието на издутини под формата на шестоъгълници на стената и страните на цилиндъра, които външно приличат на пчелна пита. Благодарение на тях се образува воден филм между зареденото пране и метала, което подобрява приплъзването и предпазва структурата на тъканта. И, според разработчика, нежността на измиването се допълва от издръжливост и ниска консумация на енергия.

Уловът с изискан барабан е едно - високата цена не е оправдана. Много обикновени повърхности, добре направени, предлагат еднакво ефективно почистване. Ако изберете машина мъдро, можете да намерите по-модерна единица за исканата цена.

Нека инспектираме барабана, преди да закупим оборудване

Ако решите кой барабан е най-подходящ за машината, ще започнем да го тестваме в магазин. Изключително неразумно е да се доверявате само на реклама или препоръки на продавач-консултант. Затова се приближаваме до модела, който харесваме, и започваме визуален преглед с палпация.

  1. Отворете вратата на люка и прокарайте дланта си по вътрешната повърхност на барабана. Въпреки неравностите и дупките, пръстите ви не трябва да се захващат за остри издатини или микровръзки. Особено в областта на шевовете и дупките. Ако има поне една следа, подминавайте, тъй като има некачествена изработка в нарушение на технологията.

Има и по-надежден начин - да поставите найлонови чорапогащи или чорапи на ръката си. Чорапогащникът със сигурност ще се захване за микро-борта.

  1. Внимателно опипваме ребрата - пластмасови елементи на барабана, които приличат на остриета или прегради. Тук също усетете барабана, преди да купите машинанеобходима е абсолютна гладкост, а самите ограничители трябва да се държат здраво в предвидените жлебове. Ако те висят дори малко, машината не преминава теста.
  2. Завъртаме барабана, проверявайки колко лесно, безшумно и гладко се върти. Допуска се леко разтягане, но не трябва да има външни скърцания или свирки.
  3. Разклатете контейнера нагоре и надолу, като обръщате внимание на кръстовището с тялото. Получената голяма празнина ясно показва износени лагери.
  4. Оценяваме разстоянието от ръба на барабана до началото на маншета на люка. Дължина от 5 мм би била идеална, но повече от 8 мм би било рисковано. Рискът е, че през такава празнина малки неща, детски чорапи, бикини или ръкавици могат да излетят в резервоара. Още по-лошо е, когато монети или други твърди дребни предмети, оставени в джобовете, попаднат в пералнята през отвора. Те могат да причинят повреда.

Самата проверка на барабана е основният аргумент при избора на пералня. Ако няма неравности, разхлабени ребра или страшни пукнатини вътре в машината, тогава видът и материалът, използвани за направата на елементите, ще избледнеят на заден план. Не забравяйте, че има концепция за „прекомерно качество“ и дори бюджетна пералня с обикновеният барабан ще издържи много години, ако се използва правилно.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня