Коя компания да изберете и да купите съдомиялна машина

марки съдомиялни машиниКоя марка и фирма да избера съдомиялна? Всеки, на когото му е омръзнало да мие чинии на ръка, си задава този въпрос, но не всеки успява да вземе правилното решение. Съвременните търговски центрове са пълни с капацитет от различно оборудване и не всеки специалист, да не говорим за обикновен потребител, може да разбере разликата между един или друг модел. Решихме да разберем проблемите с избора на марки и модели съдомиялни машини и да представим на вашето внимание тази статия.

Какво да търсите при избора на "съдомиялна машина"

За да изберете и купите добра съдомиялна машина, първо трябва да обърнете внимание не на марката и външния вид, а на нейните характеристики. Има толкова много „чипове“, вградени в съвременна съдомиялна машина, че дори ако добросъвестно прочетете характеристиките в инструкциите, едва ли ще разберете всичко и като цяло не е необходимо. Основното е да обърнете внимание на най-важните параметри.

 1. Размери. Когато отивате в магазина, за да купите съдомиялна машина, трябва предварително да си представите какъв ще бъде размерът й и ако трябва да вградите машината в мебел, тогава трябва незабавно да определите размерите на „съдомиялната машина“ с точност до сантиметър.
 2. Тип. Съдомиялните могат да бъдат свободностоящи, вградени, частично вградени или плотни. Свободностоящите съдомиялни обикновено са най-вместимите, но и най-големите, докато съдомиялните с плот са най-компактните, но и най-малко просторните. Можете да прочетете повече за компактните съдомиялни в статията за малки съдомиялни машини.
 3. Кошници и тави. Обърнете внимание от какъв материал са изработени кошниците и тавите за прибори. За предпочитане е неръждаема стомана; ако позволявате пластмасова кошница, уверете се, че пластмасата е по-дебела и по-надеждна. Долната кошница трябва да е достатъчно дълбока и просторна, за да побере големи прибори.
 4. Цена.Най-важният параметър за много потребители. Ние обаче ви призоваваме да не сте прекалено съобразени с цените. Атрактивните ценови етикети понякога крият продукти с ниско качество. Ако купувате оборудване със значителна отстъпка, проверете го особено внимателно.

За ваша информация! Ако известни търговски центрове масово организират сезонни разпродажби на оборудване, тогава няма от какво да се страхувате. В този случай добра съдомиялна машина може да се купи на практика безценица.

 1. Шум. Доста често потребителите започват да мислят за този параметър едва след закупуването и инсталирането на устройството. Най-добрите съвременни съдомиялни машини трябва да произвеждат шум в диапазона от 40-54 dB, ако не можете да понасяте силни външни звуци, тогава шумът до 40-45 dB ще се толерира нормално.
 2. Дизайн. Трябва да обърнете внимание на този параметър само ако съдомиялната машина, която купувате, е настолна или свободностояща. Съдомиялната за вграждане е затворена от всички страни, включително отпред, така че няма значение как изглежда.
 3. Брой и състав на програмите за миене на съдове. Не трябва да преследвате модели съдомиялни машини, които имат десетки програми за измиване. Всъщност имате нужда само от 3-4 програми, основното е, че производителността на тези програми е най-добрата и за това ще трябва да прочетете потребителските отзиви.
 4. Има функция за бързо изсъхване. Някои съвременни съдомиялни машини са оборудвани с функция за турбо сушене. Съдовете в тях изсъхват много бързо благодарение на горещия въздух, подаван към резервоара. Решете сами дали имате нужда от тази функция или не, но имайте предвид, че ще трябва да платите солидна сума за нея.

Преглед на компаниите, произвеждащи "съдомиялни машини"

Има доста компании, които произвеждат съдомиялни машини, но няма толкова много компании, които произвеждат най-добрите продукти днес. Нека ги изброим и опишем съвсем накратко.

 • AEG - тази немска компания е била и остава един от лидерите в производството и продажбите на домакински уреди (включително съдомиялни) в Европа в продължение на много години.В Русия също заема едно от водещите места. Съдомиялните на AEG се отличават с високо качество на частите и изработката, но цената отблъсква потребителите.
 • ARDO е добре позната италианска компания, която също произвежда бюджетни съдомиялни машини. Машините ARDO се отличават със своя прост дизайн и евтини компоненти., въпреки това, компанията успява да гарантира качеството на своите продукти на високо ниво.
 • BOSCH е друга немска компания, която няколко поредни години е лидер в производството на съдомиялни машини, като в Германия техниката на Bosch остава най-купуваната и до днес. Сглобените в Германия съдомиялни машини Bosch могат, ако се използват правилно, да издържат десетилетия.
 • ELECTROLUX е добре позната компания, произхождаща от Швеция, но в момента производството се намира в много страни, включително Русия. Когато избирате съдомиялна машина от Electrolux, трябва да обърнете внимание на мястото на сглобяване. Европейският монтаж е за предпочитане и е по-добре изобщо да не купувате китайски „съдомиялни машини“.
 • INDESIT - тази италианска марка произвежда доста голям брой различни съдомиялни машини. Тяхното качество може да се прецени от мястото на сглобяване. Изглежда, че те са едни и същи резервни части, но европейският монтаж е много по-добър от, например, китайския, въпреки че напоследък има положителни тенденции в Китай.
 • MIELE - общоприето е, че тази компания произвежда изключително елитно оборудване. Всъщност компанията присъства и в други ценови сегменти, по-специално в средния и ниския. Качеството на пералните машини е постоянно много високо, материалите са най-добрите, а дизайнът е много, много впечатляващ. Ако търсите добра вградена съдомиялна машина, обърнете внимание на продуктите, произведени под марката Miele.

На нашия уебсайт има и други полезни статии за избора на съдомиялни машини. Ще ги намерите в съответния раздел.

Топ 5 на най-добрите съдомиялни машини

Коя съдомиялна машина е по-добра, коя компания произвежда най-добрите съдомиялни машини? На този въпрос е много трудно да се отговори, тъй като всички производствени компании работят в конкурентна среда и в различни пазарни сегменти. По един или друг начин, ние съставихме рейтинг, който включва петте най-добри съдомиялни машини, въз основа на данни, получени от експерти и потребителски мнения. Надяваме се, че нашият рейтинг ще ви помогне да изберете най-добрата съдомиялна машина.

Bosch SPV40E40RU. Този тесен вграден модул от Германия зае първо място в нашата класация. В резултат на тестването на този модел специалистите трябваше да изберат трите най-мръсни чаши с вкоренени остатъци от чай, след това да изберат таблетки за пране (едни и същи бяха използвани във всички тестове - Eonit 5 в 1) и да извършат пробно измиване. Машината се справи с този тест по-добре от други, освен това изми чиниите и тиганите по-добре от прясна и изгорена мазнина.

Също Нивото на шума беше измерено - устройството показа максимум 49 dB, въпреки факта, че производителят посочи 48 dB, резултатът е отличен. От моя личен опит „съдомиялната“ работи много тихо (въпреки факта, че я тествахме като свободностояща). Ако си представите, че корпусът на Bosch SPV40E40RU ще бъде затворен от стените и вратата на шкафа, шумът ще бъде още по-малък.

 • Съдомиялната машина е с размери 44,8 x 55 x 81,5 cm и може да побере 9 комплекта различни съдове.
 • Програмите за пране са най-често срещаните; между другото, има програма за измиване на крехки съдове.
 • Машината е способна да оценява качеството на водата и да показва съответната информация на контролния панел.
 • Има защита срещу течове и деца и отложен старт.
 • Също така отбелязваме много ниската консумация на вода, средната цена на модела е 25 000 рубли.

За ваша информация! Потребителите оцениха този модел с 99,6 точки, като най-високата оценка беше 100. Отзивите са изключително положителни.

BOSCH SPV 40E 40RU

HOTPOINT/ARISTON ELTF 11M121C EU. Много тиха пълноразмерна съдомиялна за вграждане от реномиран производител.Потребителите ни казаха да изберем този модел за тестване. Извършени са 4 пробни измивания. Първо мръсни чаши с остатъци от чай, след това чинийки със засъхнал крем, след това чинии с пресни мазни остатъци и тигани със загоряла мазнина. Машината изми перфектно чаши, чинийки и чинии, но имаше някои оплаквания от тиганите, в крайна сметка беше солидна четворка. Използвани са таблетки за миене на съдове Еонит 5 в 1.

В същото време бяха тествани твърденията на потребителите, че съдомиялната машина почиства добре бебешките бутилки. Тестът показа отлични резултати, въпреки че химикалите, съдържащи се в таблетките за пране, едва ли ще бъдат полезни за бебето. Измерването на нивото на шума показа 43 dB при 41 dB, обявени от производителя.

 • Машината с размери 59,5 х 57 х 82 см може да побере 14 комплекта съдове, повече от достатъчно за семейство от 4-5 души.
 • Предлагат се 11 програми, но основно 6 са търсени от потребителите: накисване, нежно измиване, бързо измиване, подобрено измиване, измиване на стъкло, стандартно.
 • Машината има възможност за свързване към топла вода, а също така определя чистотата на водата.
 • Има защита срещу изтичане.
 • Разходът на вода е един от най-ниските в този клас - само 9 литра на пране при пълен товар. Средната цена на модела е 28 000 рубли.

Тази съдомиялна машина заема второ място в нашия рейтинг въз основа на резултатите от тестовете и отзивите на потребителите - 98,8 точки.

HOTPOINT ARISTON ELTF 11M121C EU

Bosch SKS41E11RU. Дадохме трето място на компактна, свободностояща съдомиялна машина от известен производител. Както и в предишния случай, потребителите помогнаха да изберат тестовия модел. Машината премина отлично нашия тест с чаши, чинийки и чинии, но голям тиган със загоряла мазнина просто не влезе в нея. Средно голям тиган се измива добре (ние използвахме Еонит 5 в 1).

Експертите отбелязаха основния недостатък - шума. С 54 dB, декларирани от производителя, „съдомиялната машина“ произвежда всичките 60 dB, което е доста шумно за съдомиялна машина. Предимства: висококачествен монтаж, компактност, висококачествено миене на съдове, пестене на вода.

 • Съдомиялната машина с размери 55.1x50x45 cm може да побере 6 пълни комплекта съдове.
 • Има 4 основни програми за пране - всичко е просто и ясно.
 • Машината е в състояние да открие как резервоарът е зареден със съдове, както и да разпознае продукти 3 в 1.
 • Съдомиялната машина е защитена от течове.
 • Консумира малко вода - само около 7-7,5 литра. Средната цена за модел е 22 500 рубли.

Забележка! Потребителите оцениха съдомиялната машина Bosch SKS41E11RU с 95,4 точки.

BOSCH SKS41E11RU

BOSCH SMS 53N12. Свободностояща пълноразмерна съдомиялна машина, която според единодушното мнение на експертите заема четвърто място в нашия рейтинг. Потребителите помогнаха при избора на модела. Пералнята премина отлично 2 теста от 4 и два теста добре. Продуктът е използван Eonit 5 в 1. Измерванията на шума показват 46 dB, същата цифра е посочена от производителя; Като предимство може да се подчертае и забавянето на старта с цели 24 часа.

 • Размери 60 х 60 х 84 см, побира 13 сервиза.
 • Има 5 програми за пране, но са избрани най-необходимите и важни.
 • Има пълна защита от деца и течове.
 • Консумацията на вода е около 10 литра. Средна цена $580

Потребителите оцениха съдомиялната BOSCH SMS 53N12 с 92,1 точки.

BOSCH SMS 53N12

Miele G4960SCVi. Напълно вградена първокласна съдомиялна машина, която зае пето място в нашия рейтинг. Потребителите ни помогнаха да изберем модел. В резултат на тестовете машината изми идеално крема и мазнината, но изненадващо не се справи добре с премахването на петна от чай върху чаши. Измерванията на шума показаха пълно съответствие с декларираните от производителя показатели - 46 dB. Пералнята има много предимства:

 • качествени материали;
 • супер икономичен, това важи както за вода, така и за електричество;
 • побира 14 комплекта съдове;
 • има отложен старт от 24 часа.

Като основен недостатък потребителите изтъкват цената на модела, която е $700.Оценка на потребителите: 89,9 точки.

Miele G4960SCVi

Както може би сте забелязали, нито една съдомиялна машина от руски производител не беше включена в нашия рейтинг. Първо, защото много малко домакински съдомиялни машини се произвеждат в Русия, и второ, качеството на тяхното сглобяване оставя много да се желае!

В заключение отбелязваме коя компания да избере „съдомиялна машина“; трудно е да се намери отговор на този въпрос. Според нашите данни най-добрите съдомиялни машини днес са тези, произведени в Германия под марката Bosch, това се потвърждава от резултатите от тестовете и отзивите на потребителите. Опитахме се да определим това с най-голяма степен на надеждност.

   

4 читателски коментара

 1. Граватар Елена Елена:

  Всичко беше написано добре. По работа. Имаме съдомиялна Indesit у дома, не знам за страната на производство. Съпругът ми е по-добър в това, но работи страхотно, вече го разбирам.

 2. Граватар Павел Пол:

  Добро описание в сайта, изглежда отговаря на действителността. Моят PMM Indesit побира съдове за цялото семейство. Почиствам го редовно, затова ни служи дълго време.

 3. Граватар Марина Марина:

  За мен е важно съдовете да са чисти, а размерът на съдомиялната не е особено важен. Моята съдомиялна Hotpoint мие перфектно чинии, не се оплаквам :)

 4. Граватар Олга Олга:

  Използваме Indesit и е най-добрият вариант като съотношение цена/качество. И има добър товар, поне за нашето семейство.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня