Коя съдомиялна е по-добра, 45 или 60 см широка?

съдомиялна 60 и 45смКогато мислят за закупуване на съдомиялна машина, домакините веднага си представят как ще лежат на дивана, докато уредите мият съдовете и тенджерите вместо тях. Пълни предимства: цял маникюр, здрава кожа на ръцете и не е нужно да стоите до мивката половин час, играейки си с гъба и кърпа. Всичко би било наред, но идва моментът, когато трябва да изберете съдомиялна машина и тук възниква въпросът: коя съдомиялна машина е по-добра? На първо място, ние се интересуваме от размера, 45 или 60 см? Нека да разберем заедно какво мислят експертите и опитните домакини по този въпрос.

Нека помислим за критериите за избор

Опитни домакини, които използват съдомиялна машина от няколко години, ви съветват да помислите много внимателно за размера на бъдещия си „домашен помощник“. Да приемем, че все още не сте предприели никакви стъпки, а просто обмисляте закупуването на съдомиялна машина, за какво трябва да помислите първо? Разбира се, за това къде ще поставите новото си оборудване и как да го свържете.

Много хора имат малки кухни в своите апартаменти и къщи, така че трябва да спестят място. Доста често просто няма къде да поставите пълноразмерна 60 см съдомиялна машина и в този случай дилемата ще се разреши от само себе си, защото 45 см съдомиялна машина е по-тясна и е по-лесно да се намери място за нея. Ако има потенциално място за 45 или 60 см машина, ще трябва да вземете решение по други критерии за избор.

 • Колко души сте в семейството и колко често приемате гости? Много важен критерий, който определя интензивността тигани в пълноразмерна съдомиялна машиназаредете съдомиялната машина. Тук всичко е просто. Ако често миете огромно количество съдове, тогава имате нужда от съдомиялна с максимално възможно натоварване, а това са 60 см машини.
 • Състав на ястия. Доста често се налага да миете не само чинии, чаши и лъжици с вилици.Мръсните съдове включват големи купи за салата, тави за печене, големи тенджери и тигани. За големи съдове е по-подходяща съдомиялна машина с пълен размер.
 • Консумация на вода и консумация на енергия. Бих искал да закупя функционална, но същевременно най-икономична машина. За да направите това, ще трябва да разгледате информационните листове на конкретни модели съдомиялни машини и да намерите там информация за консумацията на енергия и вода.

Консумацията на вода и енергия зависи не толкова от размера на съдомиялната, колкото от вградените в нея програми и функции.

 • Поставяне на кошници за съдове. Качеството на измиване зависи от това как подреждате съдовете в кошници; съответно, колкото по-удобни са тези кошници, толкова по-лесно се борави със съдомиялната. Производителят обръща голямо внимание при проектирането на кошници за съдомиялни машини и много модели вече са оборудвани с регулируеми кошници. Сега потребителят може да ги настрои според нуждите, така че съдовете да пасват правилно.
 • Състав на програми и функции. Всяка съвременна съдомиялна машина трябва да има впечатляващ набор от полезни програми и функции. По-специално, режимът на половин зареждане, когато съдомиялната машина използва наполовина по-малко вода и енергия за по-малко съдове.производители на съдомиялни машини
 • Шум. Ако съдомиялната машина произвежда шум над 55 dB по време на работа, по-добре е да не купувате такава съдомиялна машина. Нормалният диапазон на шума е 45-52 dB.
 • производител. За мнозина марката на съдомиялната машина и страната на сглобяване са от голямо значение. В този смисъл на първо място са германските марки и съдомиялни машини, сглобени в Германия, на последно място са „домашните помощници“, сглобени в Русия. Сега Китай е някъде по средата. Ако сериозно мислите по въпроса, съдомиялна от коя марка да купя, прочетете едноименната статия.
 • защита. Добрите съдомиялни машини са защитени от течове и намеса на деца. Те са оборудвани с филтри, които ще предпазят машината, ако към водопровода се подаде вода с ниско качество.Според нас не трябва да се отказвате от такива приятни добавки; освен това са много полезни.

Ето основния списък с критерии, на които можете да разчитате при избора на съдомиялна машина. Разбира се, не всички критерии са подходящи за въпроса: 45 или 60 см съдомиялна машина е достойна за избор, но ако разгледате тези критерии заедно, ще получите картина на идеалната машина, която ще търсите по рафтовете на магазините .

Предимства и недостатъци на машината 45 см

Сега всичко, което трябва да направим, е да подчертаем накратко предимствата и недостатъците на всяка от представените „размерни гами“ съдомиялни машини, така че да получите още по-пълна представа на какъв тип оборудване да дадете предпочитание. Ще започнем с плюсовете и минусите на съдомиялна машина с ширина на тялото 45 см.

Не се изненадвайте, ако някъде в текстовете на останалите точки се повтарят изложените по-рано мисли. Ще направим това умишлено, за да поставим правилно акцентите и да представим материала в по-нагледна форма за по-лесно усвояване от читателя. И така, предимствата, които има 45 см машина.

 1. Компактно и ергономично тяло. В този случай говорим не толкова за спестяване на място, въпреки че това е много важно, а за ергономичността на поставяне на оборудването в кухненското пространство. В малка кухня 45-сантиметрова съдомиялна машина с тясно тяло изглежда много по-органична и също така е малко по-лесна за интегриране в мебели, отколкото в пълен размер.

Тясната съдомиялна се побира лесно в шкаф със стандартен размер. Дори не е нужно да измисляте нещо специално.

 1. По-разнообразна моделна гама. Маркетолозите отдавна са забелязали, че тесните съдомиялни машини се продават по-добре, така че производителят, реагирайки на този факт, непрекъснато разширява предлагането на машини с ширина на шкафа 45 см. Оттук и заключението: тесните съдомиялни машини имат по-широка гама от модели, по-голям избор, което означава, че ще бъде по-лесно да изберете „идеалния помощник“ за себе си.гама от тесни съдомиялни машини
 2. По-лесно е да изберете готова фасада.Поради факта, че вградените съдомиялни машини с ширина на шкафа 45 см са много по-популярни, те имат готови фасади в почти всеки цвят и текстура. За съдомиялна 60 см трябва да поръчате фронт, а това е допълнително главоболие.

Нека добавим към горните предимства възможността да спестите допълнителни 15 см пространство в кухнята си и се оказва, че има много в полза на закупуването на 45 см модел. Нека обаче не бързаме със заключенията; нека поговорим за недостатъците на тесните перални машини.

 • Някои ястия наистина не се вписват в него. Опитайте да напъхате лист за печене със стандартна ширина или огромна тава в тесен бункер? Дори и да успеете, няма да можете да поставите нищо друго там. Но големите, мазни тави за печене, тенджери и тигани са много трудни за миене на ръка. Изводът се налага сам.
 • Срок на експлоатация и технически решения. В тесния корпус на съдомиялната машината частите са подредени по-компактно. Използват се технически решения, които са насочени повече към натъпкване на повече елементи в малко тяло, отколкото към удължаване на експлоатационния живот на машината. Статистиката е неумолима; тесните перални машини издържат средно 2-2,5 години по-малко от тези с пълен размер.
 • Не е подходящ за големи семейства. Една тясна съдомиялна машина побира много по-малко съдове от машина с пълен размер - това е факт. Ако в къщата ви живеят повече от 4 души, тясна машина няма да ви подхожда.

Плюсове и минуси на 60 см съдомиялни

С тесните модели всичко е ясно. Въпреки че производителите и търговците никога не се уморяват да ги хвалят, такива съдомиялни машини също имат очевидни недостатъци, които трябва да се вземат предвид. Какво ще кажете за стандартните съдомиялни? Според нас фактът, че съдомиялните машини с ширина 60 см се считат за стандартни и традиционно използвани в целия свят, говори много. Те имат редица безспорни предимства.

 1. Голям капацитет. Ако трябва да напълните цяла планина от чинии и чаши, моля, няколко тигана и тава за печене – също няма проблем.В същото време дори не е нужно да си блъскате мозъка как и какво да сложите, за да го почистите по-добре.

Пълноразмерна съдомиялна машина побира 16 или повече комплекта.

 1. Висококачествено миене на съдове. Колкото по-рехави са съдовете, толкова по-високо е качеството на измиване. Трудно е в тесен бункер планина от чисти чинииза да се постигне това, в 60 сантиметров модел е елементарно.
 2. Наличието на режими, които ви позволяват да пестите вода и електричество. В миналото големите съдомиялни машини не бяха икономични. Сега, с навлизането на електронни системи за управление, се появяват програми, които ви позволяват да заредите машината наполовина и да зададете програма за половин натоварване и това е чиста икономия.

Големите съдомиялни имат и недостатъци и те са свързани с размера на тялото на „домашен помощник“. Проблемно е да го поставите в малка кухня и няма какво да кажем за вграждането му. 60 см вградена машина ще заема много място. Но ако имате голяма кухня, тогава тези недостатъци автоматично губят своето значение.

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Олга Олга:

  На кого му пука, предполагам. Аз лично не се нуждая от 60 см; Hotpoint 45 е достатъчен. Да, по-удобно е да поставите тавите за печене в по-широка, например. Но не използвам фурната много често.

 2. Граватар на ада Ада:

  И аз имам Индезит, и то по-голям, в него е идеално да се мият обемисти съдове, иначе всичко около мивката беше във вода :)

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня