Как да смените вентила за подаване на вода в съдомиялна машина

смяна на клапана за пълнене в PMMАко вашият любим „домашен помощник“ отказва да мие чиниите, защото водата не тече в него, най-вероятно клапанът за подаване на вода в съдомиялната машина трябва да бъде сменен. Вентилът е проста част, която често се монтира директно от производителя на входния маркуч, но дори и да извършите ремонта сами, това може да струва доста пари. В тази публикация ще ви кажем как можете сами да смените този клапан, като отделите само 20 минути за него. Освен това ще ви кажем как да намалите разходите за ремонт, като спестите нови резервни части. Остани с нас.

Правим замяна

Смяната на клапана, който ни интересува, е прост ремонт дори по стандартите на начинаещ и няма за какво да се притеснявате. Преди да започнете, трябва да се подготвите малко. Вземете набор от отвертки и мултицет. Ще ни трябва измервателно устройство, за да проверим клапана. Трябва да се уверите, че наистина е счупен или може би някаква друга „хитра“ неизправност е прикрита като счупен клапан. Да започнем работа.

 1. Демонтираме съдомиялната за по-лесна работа.

Ако имате свободностояща съдомиялна машина, тогава можете да направите без демонтаж, основното е да стигнете до необходимата част.

 1. След това трябва да стигнете до вентила. Някои машини, като съдомиялната машина Hansa, имат клапан, прикрепен директно към маркуча за подаване на вода и той се намира извън корпуса. Намерете пластмасова кутия в основата на маркуча - това е вентилът. При други модели съдомиялни вентилите се намират в долната част на корпуса в тавата. Намирането им също не е трудно, тъй като входните маркучи са свързани към тях.
 2. Ако вентилът е разположен в тавата, тогава, за да улесните достигането до него, наклонете съдомиялната машина малко напред и подпрете нещо, така че тялото да не падне.
 3. Вземете мултиметър и проверете намотката на клапана. След като се уверите, че частта е дефектна, отстранете я, като първо проверите дали водата е изключена. Когато отстранявате проводниците, запомнете кой контакт е на кой проводник или направете снимка на бобината на клапана.
 4. Инсталираме нов на мястото на стария клапан и свързваме съдомиялната машина.

В общи линии така изглежда целият ремонт. Ако смятате, че сме описали хода на работата твърде подробно, не бързайте със заключенията. Опитайте се да свършите цялата работа сами и ще видите, че всичко в живота е още по-просто. Единственото, от което не съм доволен е цената на резервните части.

Например на някои долнопробни съдомиялна Hansa ZIM4677EV вентилът може да се достави само заедно с маркуча, включен в комплекта и този комплект струва около $70. Малко скъпо според нас. Клапаните за други машини са малко по-евтини, но тези разходи са депресиращи. Възможно ли е да се направи нещо по въпроса? Сега със сигурност ще разберете за всичко.

Как да намалим разходите за ремонт?клапан за пълнене

Вентилът за подаване на вода в съдомиялната машина е доста прост. Но дори това не е най-важното. Всички клапани имат различен дизайн, но принципът на работа е един и същ и, ако желаете, можете да го „настроите малко“, за да адаптирате евтин всмукателен клапан вместо скъп. Като необходима резервна част можете да вземете входния клапан от използвана автоматична пералня. Ще извършим ремонта, използвайки примера на клапан, свързан към входния маркуч на съдомиялна машина Hans.

Така че, развийте стария маркуч с входящия клапан. Отрязахме счупения клапан с нож без съжаление. Взимаме двоен клапан от автоматична пералня.Поставихме гумена запушалка на единия изход и на втория свободен край на входния маркуч, точно от страната, където преди това стоеше „оригиналния“ клапан. По-добре е да затегнете точката на свързване със скоба.

Сега нашата задача е да свържем новия вентил към захранването. За да направите това, проводниците, захранващи вентила, трябва да бъдат опръстенени, за да се определи кой проводник към кой контакт да се свърже. Поправяме вентила, свързваме окабеляването и тестваме съдомиялната машина. Оказва се, че не е нужно да харчите пари за нов клапан; добре, ако нямате стара съдомиялна машина в гаража си, купете клапан за разглобяване. Ще струва не повече от 3-4 долара.

В заключение, ако всмукателният клапан не работи, не се отчайвайте. Можете да го замените сами, като използвате минимум инструменти, основното е да не се страхувате да запретнете ръкави. Късмет!

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Миша Миша:

  Ако почистването на филтъра не накара съдомиялната да работи нормално, значи с нея се е случило нещо по-сериозно. Нека да го разберем заедно!

 2. Граватар Максим Максим:

  Пъхнах се под мивката (там имам водопровод). Откачих маркуча с вентила, след което внимателно отрязах стария клапан с нож на мястото с кабелите, маркуча и външната оплетка. Взех използван клапан от пералнята на приятел. Изхвърли го, счупи се. Свързах го от машината към клапана със скоба, продава се във всеки магазин за техника.От вентила до тройника със стар маркуч от пералня, хвърлих кабелите на случаен принцип, не знам дали трябва да спазвам полярността или не :)

 3. Граватар Евгений Юджийн:

  Супер, всичко работи, благодаря!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня