Как да върнете съдомиялна машина

връщане на съдомиялна машинаЧесто се случва потребителят да закупи съдомиялна машина и след това да промени решението си: не е получил правилния цвят или неправилно е изчислил размерите на оборудването. Трябва да го върне в магазина, но продавачите отказват да го вземат обратно. И това се случва дори по-лошо. Човек взема съдомиялна машина и се оказва, че е дефектна. Изглежда, че обработваме връщането на съдомиялната машина и „сделката е в чантата“, но това не беше така, продавачите отново отказват. Какво да направите в този случай? Нека проучим какви права обикновено има купувачът при закупуване на съдомиялна машина.

Съдомиялната работи

Първо, нека разгледаме ситуация, при която човек иска да предаде работеща съдомиялна машина, която по някаква причина не му подхожда. Признава, че технологията няма недостатъци, но той не се нуждае от нея. В този случай няма значение дали купувачът изисква замяна на оборудване или връщането му, продавачът има право да откаже.

Факт е, че съдомиялната машина принадлежи към специален списък от стоки с технически сложен дизайн, които не могат да бъдат заменени, освен ако нямат дефекти. Продавачът ще откаже и ще бъде абсолютно прав от гледна точка на закона.

Дори няма значение дали купувачът е запазил опаковката или не. Може дори да не разопакова машината, а сам да я донесе в магазина 1 час след покупката. Все още може да има отказ.

Друго нещо е, че продавачът не иска да разваля репутацията си и се надява, че купувачът ще дойде при него отново. Можете да „натиснете леко“ върху това, да помолите продавача да влезе в ситуацията, като цяло, използвайте дарбата си за убеждаване. Колкото и да е странно, в повечето случаи продавачите се срещат по средата.Продавачът знае, че технически сложен продукт не може да бъде върнат, но също така знае как да брои пари и знае цената на репутацията. Опитайте да говорите. Ако все пак сте успели да привлечете продавача на своя страна, имайте предвид, че:

  • кутията на ПММ трябва да е напълно запазена и да няма сериозни щети по нея;
  • Трябва да има документи, потвърждаващи покупката;
  • инструкции и други предложени документи също трябва да бъдат там;
  • Свържете се с продавача относно замяна/връщане, трябва да го направите в рамките на две седмици.

Машината работи лошо или не работи

Сега нека да разгледаме ситуациите, при които машината има малки или значителни недостатъци. Тук всичко е по-просто, защото законът до голяма степен е на страната на купувача. Най-добре е да върнете съдомиялната машина в рамките на първите 14 дни след покупката. В този случай купувачът има максимален брой права. Дори ако съдомиялната машина има недостатъци, които не засягат пряко работата на уреда, продавачите, по искане на купувача, са длъжни да я заменят или да върнат парите.

Много е важно да запазите опаковката и документацията, в този случай замяната може да се извърши възможно най-бързо. Имайте предвид, че продавачът има право да поиска заключение от специалист в сервизен център, който от своя страна трябва да издаде такова заключение възможно най-бързо.

Четиринадесетдневният срок се брои от датата, следваща датата на закупуване на продукта, с изключение на почивните дни и празниците. Оказва се, че ако покупката е направена на 8 юни, тогава крайният срок за предаване на съдомиялна машина, която има дребни недостатъци, е 22 юни.

Ако продавачът отложи датата на приемане на съдомиялната машина за друга дата, поискайте той да ви предостави документ, потвърждаващ искането на купувача своевременно.Ако продавачът избягва да общува с купувача, може да му бъде изпратена рекламация. Денят на изпращане на рекламацията автоматично ще се счита за деня, в който се свържете с продавача.

По-лошо е, ако купувачът е пропуснал четиринадесетдневния срок, определен от законодателя, за да върне съдомиялната машина в магазина. В този случай продавачът ще бъде длъжен да приеме вашата машина само ако тя е неработеща или има съществени дефекти, които пречат на нормалната й работа.

  1. Продавачът няма да върне веднага парите и няма да обмени стоките.
  2. Той ще изпрати машината в сервиза за преглед.
  3. Ако прегледът потвърди значимостта на недостатъците и непрактичността на ремонта, продавачът ще върне парите или ще замени машината.
  4. Ако прегледът покаже възможност за ремонт, продавачът ще трябва да заплати този ремонт и той ще бъде извършен в разумен срок.
  5. Ако прегледът не потвърди значимостта на недостатъците, рекламацията на купувача ще бъде отхвърлена.

В последния случай купувачът може да изпрати машината за независим преглед в сервизен център на трета страна. Ако независим преглед покаже резултати, различни от тези, показани при първоначалния преглед, можете да се свържете с продавача с иск и след това да подадете иск в съда.

Струва ли си да подадете жалба?Покупка се връща

Обръщането към съд все още е крайна и доста скъпа мярка. Трябва да наемете адвокат, който да представлява вашите интереси и да напише искова молба, като на адвоката трябва да се заплати. Също така, съдебното производство отнема много време, така че преди всичко трябва да се опитате да разрешите проблема, ако не приятелски, то поне чрез искова процедура.

Започнете с устен разговор. Продавачите доста често се съгласяват на компромис и дори го предлагат сами.Най-вероятно ще успеете да постигнете споразумение. Ако продавачът не иска да слуша нищо и „натиска линията си“, опитайте се леко да го сплашите, като кажете, че вече сте започнали да изготвяте писмена жалба, която ще кацне на бюрото на старшия мениджър днес. След подобни думи някои гишета се отказват и се съгласяват да приемат стоката.

Ако заплахите не помогнат, трябва да предприемете активни действия. Първо, подайте иск. Жалбата може да бъде написана до организацията и нейния директор. Съставя се във всякаква форма. За да направите това, нямате нужда от юридическо образование; просто излагате гледната си точка в документа, дори без да се позовавате на закона. Продавачът ще трябва да приеме документа от вас.

Ако никой в ​​магазина не иска да приеме рекламацията ви, изпратете я на организацията с препоръчана поща. Не се притеснявайте за срокове, денят, в който изпратите писмото, ще се счита за ден на вашата заявка. Не получихте адекватен отговор на Вашето оплакване? Отиди до съда.

Така че разбрахме това съдомиялна Electrolux ESL95201LO или всеки друг, е сложен продукт и към него се прилагат необичайни правни норми. Но все пак подмяната и връщането на съдомиялната машина е напълно възможно, просто трябва да действате правилно. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня