Как да перете вещи от велур

изперете велураВелурът е една от луксозните и скъпи материи, която изисква специални грижи. Модерният велур може да бъде различен, например естествен или изкуствен, което го прави достъпен за мнозина. Но в същото време, за да могат вещите от велур винаги да остават привлекателни, те трябва да бъдат измити или почистени правилно и това ще бъде обсъдено по-нататък.

Общи правила за измиване

Преди да поставите нещо във вода или да го хвърлите в пералня, проучете следните правила:

 • Преди пране прочетете етикета на дрехите; съдържа цялата необходима информация за измиване;
 • В повечето случаи велурена рокля и други предмети, изработени от тази тъкан, могат да се перат не само на ръка, но и в автоматична машина;

  Не носете предмети, изработени от драперен велур, като якета и сака, във вашата пералня. По-добре е да почистите такива дрехи.

 • за пране на такива неща използвайте само нежни перилни препарати, предимно течни прахове за деликатни тъкани от типа „Село“ или „Невестулка за цвят“;велурено яке
 • Не добавяйте белина или химически активни вещества при пране на велур;
 • велурът не може да се накисва, трябва незабавно да се измие;
 • за да премахнете петно, по-добре е да не го накисвате, а леко да измиете продукта със сапунена вода с помощта на мека четка;
 • Когато перете на ръка, не усуквайте и не изстисквайте дрехите;
 • Също така не трябва да гладите велур; ако е необходимо, продуктът се изпарява, за да му придаде спретнат вид след измиване.

Ние перем нещата в машината

Не знаем как да перем правилно велура, така че да не загуби цвета си или да загуби външния си вид? Прочетете повече за това по-долу.

 1. Подгответе дрехата за пране, като я обърнете наопаки и затегнете циповете, ако има такива;бебешки гащеризон от велур
 2. Изперете предварително всички трудни петна, например, ако е бебешки велурен комбинезон.
 3. Поставете предмети в барабана на машината, които съответстват на цвета. Една рокля, разбира се, не трябва да се пере в машина; в барабана трябва да има поне три предмета със среден размер.
 4. След това изсипете перилния препарат в отделението за основно пране или го изсипете в контейнер и го поставете в барабана с дрехите си.
 5. Задайте режим на деликатно пране на 30 градуса и центрофуга не повече от 600 оборота в минута, можете също да използвате "Лесно гладене".
 6. След измиване изправете продукта и го окачете да изсъхне на открито, но не на пряка слънчева светлина.
 7. Ако косъмът на продукта се набръчка след пране и сушене, срешете го с мека четка по посока на косъмчето или го задръжте над гореща вода. Можете също да използвате уред за пара, но не и ютия.

  Детските велурени дрехи могат да се гладят отвътре навън с топла ютия, като се внимава да не се смачкат мъхчетата.

Почистване на връхни дрехи и тапицерия

велурена тапицерияКак да перете велурена рокля е повече или по-малко ясно, но сако, панталон и дори тапицерията на стол или диван могат да бъдат велурени. Не винаги е възможно да се перат в пералня, така че в този случай те прибягват до почистване.

Местата, които са лъскави от дългото носене, могат да се държат над пара за около 3-4 минути, след което купчината ще се изправи. Замърсените зони трябва да се измият леко с мек сапунен разтвор с четка. След това изсушете продукта, като го окачите на закачалка. Можете да използвате сешоар, само не го доближавайте.

Велурената тапицерия трябва редовно да се почиства с прахосмукачка със специална приставка. Тогава измиването на продукта може изобщо да не е необходимо. Особено внимание трябва да се обърне на местата, където се срещат шевовете; там най-често се запушват прах и мръсотия.

Надяваме се, че сега разбирате как да перете велур. Но ако се съмнявате, че нещата няма да се развалят след пране у дома, занесете скъпите си вещи на химическо чистене. Там професионалистите ще направят всичко необходимо. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня