Как да перете ски костюм

пране на ски костюмАко сте привърженици на здравословния начин на живот и не можете да си представите зимния, а може би и летния сезон без каране на ски и сноуборд, добре сте наясно с характеристиките на ски облеклото. Удобният и топъл ски костюм превръща спорта в чисто удоволствие, поне докато не се чудите как да перете ски костюм в пералня? И наистина, един добър ски костюм струва много, не искате да го изхвърлите след първото пране. За да предотвратите това да се случи, прочетете тази статия, ние ще ви помогнем да разберете какво е какво!

Общи правила за пране и грижа

Не е нужно да миете ските много често. Нормалната честота на пране на това облекло е приблизително 1-2 пъти на сезон и ако не карате твърде често, можете да минете с химическо чистене веднъж в края на сезона. Но в средата или в края на втория сезон е необходимо да изперете костюма, дори и да изглежда чист.

Ако постоянно се грижите за вашия ски костюм, сушите го и го съхранявате правилно, няма да ви се налага да перете това облекло често.

В крайна сметка честотата на пране ще зависи от вашата спретнатост, спортна активност, метеорологични условия, качеството на вашия ски костюм и други фактори. Но това не е особено важно, основното е да знаете какво да правите и какво да не правите, ако вашият ски костюм, ски ръкавици и други подобни дрехи се изцапат.

 1. Можете дори да използвате автоматична пералня за пране на ски дрехи, но трябва да изберете само нежни програми. Интензивното пране и високоскоростното центрофугиране ще съсипят костюма.продукти за химическо чистене на ски костюми
 2. Когато перете ски костюм в пералня, изключете центрофугата или поне намалете скоростта до 300-500 в минута.
 3. Ако сте перели костюма си на ръка, избягвайте центрофугиране. Оставете излишната вода да се отцеди и след това изсушете дрехите естествено.
 4. Недопустимо е да сушите ски костюма си в близост до мощни източници на топлина, в пералня с функция за сушене или в сушилня. Изключение може да се направи само за сушилен шкаф и то само ако има вграден режим на щадящо сушене. Освен това не трябва да сушите костюма си на открито слънце, дори през зимата.
 5. Избягвайте избелващите и хлорсъдържащите гелове за пране, а за пудрата няма какво да кажем. Този вид перилен препарат не е подходящ в никакъв случай - никакви прахове!
 6. Не бъдете мързеливи да третирате ски костюма си с различни защитни съединения. Първо, те ще предпазят тъканта от излишна мръсотия и второ, ще ви помогнат по-късно при химическо чистене на дрехите ви.

Как и с какво да перете ски дрехите?

Как да перете ски дрехи? В този случай експертите предпочитат да дадат предпочитание на ръчното пране, тъй като ръчното пране осигурява най-внимателното отношение към тъканта. Но от друга страна, ако имате модерна автоматична пералня с изобилие от различни функции, би било грях да не ги използвате, но трябва да го направите разумно.

Като цяло методът на пране и нюансите на този процес до голяма степен ще зависят от характеристиките на материала, от който се състои костюмът, и от неговия пълнеж. Но ще говорим за това малко по-късно. Първо, нека решим как да перем ски костюма, защото има много продукти за пране, но не всички са подходящи за този случай.

 1. Ecowoo, гел за пране на спортни дрехи.Много добър течен продукт, който е подходящ за ски костюми от неопрен и ликра. Нежно измива мембранните тъкани, предпазвайки ги от увреждане. Този гел е подходящ за пране на костюми, термо бельо, спални чували и дори спортни обувки. Веществото е екологично чисто и евтино, средната цена е 3 долара 10 цента.
  Ecowoo, гел за измиване на ски
 2. Котико. Гелът е специално създаден за пране на спортни дрехи от високотехнологични материи. Тестван от нашите специалисти. Подходящ както за машинно, така и за ръчно пране. Те перат костюми като този, палатки, надуваеми матраци с велурено покритие, спални чували и много други. Гелът не уврежда мембранната тъкан. Цената на 1 литър продукт е 5 долара 30 цента.
  Cotico за спортно облекло
 3. Бурти Спорт. Специален шампоан за ръчно или машинно пране на спортни облекла с мембрана, полар, както и пълнежи от пух и пера. Той се справя добре с различни петна, включително вкоренени следи от пот. Шампоанът Burti Sport не съдържа балсам. С този инструмент можете лесно да отговорите на въпроса: как да перете ски костюм. Средната цена е около $6 за 753 мл.
  Бурти гел за спортни облекла и обувки
 4. SODASAN Active Sport. Гел за различни спортни облекла от най-високо качество. Произведено в Германия. Специално предназначен за пране на ски костюми и други спортни облекла, изработени от микрофибърни и мембранни тъкани като Gortex и Sympathex. Не нарушава способността на мембранната тъкан да диша, екологична. Гелът може да се използва както в пералня, така и за ръчно пране. Освен това могат да се използват за пране на спортни обувки. Средна цена $16.
  SODASAN Active Sport
 5. Шампоан NORDLAND за пране на различни спортни облекла. Продуктът е произведен в Германия.Подходящ за пране на ски костюми, термобельо, тъкани с високотехнологични импрегнации, пухени якета, гащеризони и др. Не уврежда мембранните тъкани. Екологично чист продукт, който не предизвиква алергии. Цената е около 11 долара.
  Nordland балсам за пране на спортни дрехи

Всички горепосочени препарати за пране на спортни дрехи не образуват прекомерно количество пяна, така че могат да се използват при пране на ски костюми в автоматична пералня.

И така, разбрахме как да перем ски костюм. Сега ще опишем процеса на ръчно и машинно пране на такъв костюм. Описанието на този етап ще бъде приблизително и ще направим всички необходими пояснения в следващите параграфи, когато говорим за пране на ски костюми от специфични материали. Как да перете ски дрехи на ръка?

 • Ние внимателно изучаваме информационния етикет и определяме нюансите на пране на ски костюм. На такъв етикет има много полезна информация, така че определено трябва да я проучите. Ако имате проблеми с разпознаването на информацията, съдържаща се на етикета, прочетете публикацията Обозначения върху дрехи за пране (знаци, икони и символи).
 • Налейте достатъчно количество вода с температура 40 градуса в леген с подходящ размер и разтворете в него малко гел или шампоан (според инструкциите на бутилката). Поставете легена във ваната.изпра ски костюма
 • Обърнете костюма отвътре и го поставете в леген за 10-15 минути.
 • Свалете костюма до дъното на ваната и след това използвайте дунапренена гъба, за да избършете мръсните зони.
 • Напълнете ваната със студена вода и изплакнете ски костюма си. Това ще трябва да се направи поне три пъти, тъй като дори лесно разтворимият гел се измива от ски костюма доста слабо.
 • Изпразнете ваната и оставете излишната вода, останала в костюма, да се отцеди.
 • Разстелете няколко хавлиени кърпи върху равна повърхност (например върху повърхност за сушене) и поставете костюма легнал отгоре. Докато изсъхва, изгладете бръчките, които са се образували по него.

Костюмът трябва да се суши естествено на сянка на добре проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина или източници на топлина.

Как да перете ски костюм на ръка стана повече или по-малко ясно. Сега нека поговорим за машинното пране. Без предварително накисване, поставяме ски костюма в пералнята. След това изсипете няколко капачки гел в кюветата за прах. Задаваме програмата за пране, подходящи са програмите „деликатно пране“, „ръчно пране“, „пухено яке“. Регулираме температурата на 40 градуса и задаваме скорост на центрофугиране на не повече от 500 оборота в минута. Настройте двойно изплакване или още по-добре повторете двойното изплакване. Изсушете костюма по същия начин, както след ръчно пране.

Ски дрехи от пух и полар

Как да перете ски панталони и други елементи от поларен ски костюм. Тук няма сериозни характеристики. Поларените дрехи могат да се перат както машинно, така и на ръка, но не трябва да се използват агресивни прахове за пране, балсами или избелители. Трябва да сушите нещата върху руно само в естествени условия, без радиатори, пряка слънчева светлина или други източници на топлина. Най-добре е да изсушите костюма си в топло време на сянка със слаб вятър.

Пухените ски дрехи трябва да се перат много внимателно и е препоръчително да изключите напълно центрофугата. Можете да използвате само добре изплакнати измиващи гелове или шампоани. Подходящи са средствата, които изброихме в предишния параграф.Трябва да изсушите пухените ски дрехи по същия начин, както описахме по-рано, само че по време на процеса на сушене трябва да ги разклащате и обръщате по-често, така че пухът да не се слепва.

Пране на ски дрехи с мембранен плат

За да изперете ски костюм с мембранна тъкан, трябва да изберете само деликатен цикъл и не забравяйте да изключите цикъла на центрофугиране. Също така трябва внимателно да изберете шампоана за измиване, най-добре е да вземете онези шампоани и гелове, за които писахме по-горе. Изплакването изисква много внимание. За да сте сигурни, направете 3-4 изплаквания с много вода, в противен случай продуктът няма да се изплакне задоволително от мембраната.

Гладенето на ски костюм с мембранна тъкан е строго забранено. В краен случай можете да използвате параход, като окачите костюма на закачалка, но е по-добре да не правите това. Костюм с мембранна тъкан трябва да се суши в хоризонтално положение при топло време на вятъра.

В заключение отбелязваме, че ски костюмът не трябва да се пере често, освен това честото пране може значително да го повреди. Прането обаче е задължително и ако се направи правилно, костюмът ви ще издържи дълго време. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня