Как работи пералнята Gorenje

Как работи пералнята GorenjeДори за опитни потребители е трудно да разберат съвременните перални машини, защото всяка година те стават по-сложни и по-функционални. Но това не означава, че е безсмислено да се опитвате да разберете как работи пералнята Gorenje. Това полезно знание ще ви позволи не само самостоятелно да диагностицирате повредите на „домашния асистент“, но и сами да се справите с проста повреда, спестявайки семейния бюджет при обаждане на специалист от сервизен център. Ето защо днес ще анализираме подробно дизайна на домакинските уреди от марката Gorenje.

Работа на машината Gorenje

Само отвън принципът на работа на съвременна пералня може да изглежда сложен, но след като го проучите малко, въпросите ще изчезнат сами. Процесът на всяко пране започва със зареждане на мръсно пране в барабана SM и дори на този етап могат да се направят много грешки, например, ако не вземете предвид минималния и максималния капацитет на барабана. След това трябва да добавите домакински химикали към контейнера за прах, обикновено прах за пране или гел, както и омекотител. Накрая остава само да изберете подходящия работен цикъл, да конфигурирате допълнителни опции и да стартирате измиването с бутона „Старт“. Какво се случва след това в автоматичната пералня?

 • След стартиране на работния цикъл, таблото за управление на устройството захранва UBL, така че вратата на машината се заключва не само с механична ключалка, но и с електронно устройство за заключване на люка. Блокът, използващ UBL, няма да позволи на потребителя случайно да отвори вратата по време на работа.издърпайте UBL
 • След това ще се активира дренажната помпа в устройството, която ще елиминира цялата останала отпадъчна течност от резервоара, което няма да позволи на мръсната вода, останала от последното пране, да попадне върху дрехите ви.

За всеки случай помпата ще работи дори ако в системата не е останала мръсна вода от предишния работен цикъл.

 • След това контролният модул активира клапана за пълнене, така че той да се отвори и по този начин позволява чиста вода да започне да тече в системата.намерете всмукателния клапан
 • След това водата ще навлезе в барабана през резервоара за прах, за да вземе перилния препарат, необходим за ефективно пране.
 • В същото време барабанът ще започне да се върти бавно, за да може прането да се намокри равномерно.изсипете праха в тавата Gorenie
 • Водата ще спре да тече в системата само когато специален сензор за ниво покаже, че има достатъчно течност за избрания работен цикъл.
 • На този етап превключвателят за налягане ще информира контролния модул, че течността е напълнена, така че клапанът за пълнене може да бъде затворен отново.за какво е пресостат?
 • След това контролният модул не само ще затвори клапана за пълнене, но и ще стартира електрическия мотор да работи напълно, така че барабанът да започне да се върти с пълна скорост.

Всеки работен цикъл на пералня Gorenje е предназначен за специфични задачи, поради което въртенето на барабана винаги ще бъде различно - променяйки или посоката на въртене, или скоростта.

 • Принципът на работа на барабана на съвременната перална машина се основава на технологията за директно задвижване. Инверторният електродвигател на автоматичната скоростна кутия е свързан към барабана не чрез задвижващ ремък, а директно. Ето защо, след сигнал от таблото за управление, двигателят веднага започва да работи с барабанната ролка.Ремъчно или директно задвижване е по-добре
 • Веднага след като фазата на основното измиване приключи, устройството ще изпрати цялата отпадъчна вода в канализацията с помощта на дренажна помпа, която ще получи съответния сигнал от контролния модул.водна помпа
 • След това клапанът за пълнене ще получи друга заповед за изтегляне на чиста вода от водопровода, което е необходимо за бързо промиване на резервоара и след това отново да източи мръсната течност в канализацията.
 • Следващата стъпка е още едно добавяне на вода, този път в по-големи количества, за ефективно изплакване на дрехите, върху които е останал перилен препарат след пране.вода остава в барабана
 • Машината ще премахне домакинските химикали от влакната на тъканта и след това ще изпрати мръсната течност обратно в канализацията.
 • Когато няма останала вода, управляващият модул ще стартира цикъла на центрофугиране, чиято скорост зависи не само от настройките на работния цикъл или потребителя, но и от характеристиките на домакинския уред. Така скоростта на въртене може да започне от 800 оборота в минута и веднага да достигне 2000.

Високата скорост на центрофугиране означава не само бързо отстраняване на влагата, но и висок риск от разваляне на артикула, особено ако е изработен от деликатни тъкани, затова експертите съветват да центрофугирате артикули от крехки материали на минимална скорост.

 • Дрехите се изцеждат с помощта на центробежна сила, която буквално изтласква течността от прането. Поради високата скорост на въртене на барабана по време на фазата на центрофугиране, пералнята може да издава много шум, да се клати и дори да подскача на място, което никога не се случва по време на пране, ако машината работи правилно и е монтирана правилно.Модул за управление на пералня Gorenje
 • Веднага след като нещата се отърват от излишната влага, контролният модул активира отново помпата, за да елиминира отпадъчната течност.
 • Накрая контролното табло ще покаже завършване на работата с характерен звуков сигнал и ще изключи устройството.

Потребителят ще трябва само да изчака, докато ключалката на вратата бъде освободена. Това обикновено отнема няколко минути, през които биметалната плоча вътре в UBL се охлажда.

Защо „камъкът“ е завинтен към резервоара SM Gorenje?

Често потребителите искат лично да разгледат ключовите компоненти на пералнята Gorenje, за да получат впечатление за нейния дизайн. Разбира се, за да направите това, трябва да отворите горния панел на кутията SM, което не представлява никаква заплаха, ако гаранционният срок вече е изтекъл. Въпреки това, ако гаранцията все още е валидна, тогава е по-добре да не разглобявате „домашния асистент“ със собствените си ръце, в противен случай подобно действие ще анулира гаранцията на производителя.

На първо място, след демонтиране на горния капак на пералната машина, потребителят ще види клапана за пълнене, приемника за прах, превключвателя за налягане, контролния модул, както и голяма противотежест, изработена от бетон, което значително увеличава теглото на домакинския уред. . Обикновено именно този „камък“ повдига най-много въпроси за начинаещите, защото на пръв поглед изглежда, че не прави нищо. Всъщност бетонната противотежест е тази, която потиска повишените вибрации по време на пране и центрофугиране, като не позволява устройството да се люлее и подскача твърде много на място.отстранете противотежестта, за да олекотите шайбата

По този начин, ако такъв елемент не съществуваше в пералните машини, тогава поради центробежната сила те просто биха паднали на една страна по време на работа или се движат в стаята с високи скокове.

Ето защо голямата противотежест е по-скоро плюс за устройството, отколкото минус. За съжаление, напоследък това предимство често се изоставя, например по време на производството на тесни перални машини, в които е просто невъзможно да се настанят големи бетонна противотежест, така че те инсталират малък, който не е в състояние ефективно да потуши вибрациите.В този случай трябва да решите кое е по-важно за вас лично - стабилността на пералнята или компактните й размери.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня