Принципът на работа на дренажната помпа в пералната машина

Принципът на работа на дренажната помпа в пералната машинаДнес в почти всеки дом има автоматични перални машини, но не всеки е наясно как работят. Много хора имат само повърхностно разбиране за това как работи дренажната помпа в пералната машина. Потребителите знаят, че частта изпомпва сапунена вода от резервоара в канализацията и това е всичко. Ще ви кажем от какви части се състои елементът и какъв е принципът на неговото действие.

Как работи помпата и къде се намира?

Потребителите на перални машини рядко се замислят какви процеси извършва оборудването след началото на цикъла. Те зареждат пране в барабана, изсипват прах в кюветата, натискат бутона „Старт“ и спокойно се занимават с бизнеса си, чакайки края на програмата. Познаването на това как работи автоматичната машина ще ви помогне бързо да реагирате на проблем и да идентифицирате причината за проблема. Следователно все още си струва да разберете как функционира „домашен асистент“. И така, след стартиране на прането в машината се случват следните процеси:

 • входящият клапан се отваря, водата под налягане започва да навлиза в системата: тя се излива в резервоара за прах през тръбите, смесва се с препарат и "отива" в резервоара;
 • Превключвателят за налягане е активиран. Измерва нивото на водата в резервоара и когато е достатъчно, изпраща сигнал до контролния модул;
 • „мозъкът“ затваря електромагнитния клапан, потокът на течността спира;
 • започва основният цикъл - пералнята центрофугира прането в сапунена вода.

Помпата се активира няколко пъти по време на стандартен цикъл - в момента, когато е необходимо да се източи водата от резервоара.

Дренажната помпа работи не само в края на цикъла, но и след предварително почистване (ако е зададена тази опция) и по време на изплакване. Без помпа автоматичната машина няма да може да изпълни нито една програма за пране. Когато модулът сигнализира за необходимостта от отстраняване на водата от резервоара, елементът незабавно започва работа. Пътят на отпадъчните води е както следва:помпата се намира близо до филтъра за боклук

 • водата от резервоара „минава“ през дренажната тръба;
 • влиза в помпата през филтърния елемент (предпазва работното колело от отломки и други предмети, които случайно попадат в канализацията);
 • тече през дренажния маркуч, свързан със спиралата в канализацията.

Процесът продължава, докато цялата отпадъчна вода бъде отстранена от резервоара. Когато превключвателят за налягане открие „нулево“ ниво на пълнене на центрофугата, той ще уведоми контролния модул за това. След това „мозъкът“ ще изключи помпата. Принципът на работа на помпата е ясен. Когато машината работи, водата е в долната част на машината, където се намира помпата и всички тръби. Ето защо е важно да се спазват правилата за закрепване на дренажния маркуч - той трябва да бъде разположен на не по-ниско от 50-60 см от нивото на пода. Това ще предотврати спонтанно изтичане на течност от системата.

Краят на дренажната гофра трябва да бъде фиксиран над нивото на дренажната помпа на пералната машина, в противен случай водата ще се оттича под действието на гравитацията.

Помпата е прикрепена към дъното на тялото на машината, под резервоара. Помпата е свързана към спиралата с три болта. Самият пластмасов охлюв е прикрепен към предния панел на машината, което позволява достъп до него при необходимост. Например, можете лесно да почистите филтъра за отпадъци или ръчно да източите останалата течност от системата само като премахнете фалшивия панел или отворите вратата на техническия люк.

Видове помпи

Ако искате да отидете по-дълбоко в този проблем, можете да разберете какъв тип помпа е инсталирана в автоматичната машина. Има само два вида. Може да е:

 • циркулационна помпа. Съчетава се със стандартна помпа на съвременни първокласни перални машини от марките Indesit, Ariston и др.В този случай водата постоянно циркулира в системата, като по този начин повишава ефективността на измиване;
 • стандартна помпа. Повечето перални машини са оборудвани с тази помпа. В този случай мръсната сапунена вода просто се източва от резервоара в канализацията.

Ако помпата, инсталирана на вашия SMA, изгори, няма да е практично да ремонтирате частта. В такава ситуация е необходимо да закупите нова помпа и да я инсталирате на мястото на старата. За щастие, сега е доста лесно да намерите и поръчате компоненти за повечето марки машини. Ако частта е просто запушена, можете да я почистите сами. За да направите това, трябва:видове помпи за СМ

 • изключете захранването на машината;
 • затворете крана, отговорен за водоснабдяването;
 • източете останалата течност от системата през филтър за боклук;
 • поставете машината настрани;
 • извадете палета, ако има такъв;
 • откачете свързаните тръби от елемента;
 • извадете помпата от тялото, като развиете болтовете, които я държат;
 • разглобете корпуса на помпата, почистете „вътрешностите“ от отломки и мръсотия, отстранете нишки, мъх и косми, навити около работното колело.

След това помпата се сглобява и монтира на първоначалното си място. Можете да отстраните остатъците от работното колело, без да изваждате помпата от корпуса. За да направите това, просто развийте филтъра за боклук и през получения отвор извадете всичко, което е увито около остриетата.

От какви елементи се състои частта?

Няма нищо сложно в дизайна на дренажната помпа. Роторът на помпата е магнит, направен във формата на цилиндър. Той е „скрит“ в пластмасов корпус. След стартиране на системата първо се активира роторът, след което работното колело, разположено на вала, започва да се върти.

На магнитопровода има изолационна намотка. Дизайнът на помпата е подобен на асинхронен двигател, който също има движещи се (ротор) и неподвижни (магнитен прът с намотка) части. Ето как работи помпата.Ако някой от компонентите му е повреден, например работното колело се счупи, ще трябва да инсталирате нова помпа. Няма смисъл да ремонтирате частта - това ще бъде само временна мярка.

Циркулярната помпа също има уплътнителна яка. Той служи за предотвратяване на изливането на вода в лагерния възел. Тези механизми са допълнително оборудвани с роторен вал, преминаващ през устна втулка, компресирана от пружинен пръстен. Стандартната дренажна помпа SMA се характеризира със следните технически параметри:от какви елементи се състои частта?

 • мощност – 25-40 Watt;
 • разположение на контактите: сдвоени или отделни;
 • тип връзка към кохлеята: винт или с помощта на фиксатори.

Ако трябва да смените помпата на автоматична машина, трябва да закупите нова част въз основа на характеристиките на старата резервна част. В противен случай закупената помпа може просто да не е подходяща и парите ще бъдат „изхвърлени в канала“.

Дренажните помпи за перални машини се различават по мощност и местоположение на контактите, както и по вида на спиралата и филтърния елемент, поставен вътре в тях. Ето защо, когато избирате резервни компоненти, не забравяйте да се съсредоточите върху модела на вашата пералня. Струва си да се има предвид, че ако филтърът за боклук е запушен, водата може да не напусне резервоара напълно. Мръсната течност, останала в системата, причинява неприятна миризма. За да разрешите проблема, трябва да почистите кофата за боклук.

Почистването на филтъра за боклук е лесно да направите сами. За да направите това, трябва да изключите захранването на машината, да затворите крана за подаване на вода и да покриете пода около пералната машина със сухи парцали. „Щекерът“ се намира в долния ъгъл на кутията, зад декоративния панел или вратата на техническия люк. Развийте елемента от машината, изплакнете с топла вода, избършете стените на отвора, отстранете натрупаните отпадъци отвътре и поставете „спиралата“ обратно.

Какво мога да направя, за да издържа помпата по-дълго?

Водната помпа е неразделна част от всяка пералня. Производителите гарантират, че ако се спазват правилата за работа на оборудването, помпата ще работи правилно 9-10 години. Дали „помпената станция“ ще издържи толкова дълго зависи до голяма степен от потребителя. Много фактори могат да съкратят живота на дадена част:

 • навлизане на остатъци (хартия, косми, мъх, конци) в дренажната система;
 • натрупване на парчета мръсотия върху дрехи, заредени в барабана;
 • падане на напрежението в мрежата;
 • получаване на кламери, фиби, опаковки от бонбони и други чужди „неща“ от джобовете на нещата в помпата.не позволявайте на опасни предмети да влизат във филтъра за боклук

За да може дренажната помпа да работи безупречно, е важно да следвате няколко правила:

 • изтръскайте прането, преди да го поставите в барабана;
 • проверете джобовете на нещата - те трябва да са празни;
 • предварително накиснете много мръсно пране в леген и едва след това го заредете в машината;
 • използвайте специални омекотители за вода, за да намалите вероятността от образуване на котлен камък;
 • Уверете се, че водата е напълно източена от резервоара след завършване на измиването.

Препоръчително е да поставите филтър пред входния маркуч на пералната машина - тогава твърдата вода, постъпваща в системата, ще бъде допълнително пречистена и омекотена.

Ако ви се струва, че машината е започнала да източва вода по-лошо, по-добре е да не отлагате диагностиката на уреда. Като идентифицирате повреда в ранните етапи, можете да я елиминирате с най-ниска цена. Ако започнете процеса, може да се наложи да смените не само една част, а цялото перално оборудване. За да поправите машината, можете да поканите специалист или да разберете структурата на устройството и да поправите пералнята сами. Важно е да не забравяте правилата за безопасност. Те трябва да се спазват при работа с електрически уреди.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня