Как да проверите дренажната помпа на пералня

проверка на дренажната помпаПроверката на помпата на модерна автоматична пералня не изглежда толкова трудна, но не всеки го прави правилно. В резултат на това „бъдещите майстори“ сменят работеща дренажна помпа, губят време и пари и в крайна сметка се оказва, че причината за повредата е съвсем друга. Ако проверите помпата правилно, ще избегнете много проблеми и ще можете сами да намерите и поправите неприятна повреда.

Какво ще ви трябва?

Какво трябва да ви мотивира да проверите помпата си? Нищо повече от косвени признаци на повреда, които можете да наблюдавате в поведението на пералната машина. Какви са тези знаци?

 • Код за грешка, който се появява благодарение на системата за самодиагностика на модерна пералня машината е заседнала с водаавтоматични машини Ако дешифрирането на кода за грешка ви доведе до проблем с помпата, първо проверяваме дренажната помпа.
 • Преди да бъде подадена команда за източване на вода от резервоара, машината спира и виси с пълен резервоар с вода.
 • Дренажната помпа на пералната машина не издава никакви звуци и не показва никакви признаци на работа.

Ако в главата ви са се прокраднали разумни предположения за повреда на помпата, по-добре е да не оставяте въпроса на заден план, а започнете да избирате инструмент, който ще ви помогне да диагностицирате повредата. Няма да имаме нужда от много инструменти, така че не се тревожете, че не ги намираме. Задължително:

 1. мултиметър;
 2. кръстати и плоски отвертки;
 3. клещи;
 4. шило.

Вземете работещ електронен мултиметър. Ако нямате такова устройство във вашето домакинство, не забравяйте да го вземете - ще ви бъде полезно.

Да преминем към подробностите

В автоматична пералня можете да видите дренажната помпа дори без да разглобявате тялото. Освен това, това се случва при повечето модели.За да бъде дренажната помпа под ръка, трябва: да изключите пералнята от мрежата и комуникациите, да източите водата през дренажния филтър, да извадите кюветата за прием на прах, да поставите кърпа на пода и да поставите прането машината от дясната й страна.

Факт е, че много машини нямат дъно, а частите, разположени отдолу, са обществено достояние. От една страна, това не е лошо, защото е възможно да се достигне както до помпата, така и до двигателя отдолу. Но от друга страна, долните части крият риск от повреда при пренасяне на пералнята или в резултат на излагане на голямо количество прах и мръсотия.

помпа в пералнята

В тази ситуация, веднага щом погледнете през дъното на пералнята в тялото, помпата ще бъде пред очите ви. Монтира се срещу корпуса на дренажната помпа, който периодично развивате и почиствате от мръсотия. Много е трудно да не я забележиш.

Може би вашият модел автоматична пералня има дъно под формата на специален капак. В този случай също поставяте пералнята настрани, но в същото време вземете кръстата отвертка и развийте винтовете, които държат дъното. Повдигате капака с плоска отвертка и го издърпвате, след което се отваря достъп до вътрешностите на кутията.

Ако пералнята е напълно защитена от течове, тогава тя има специална тава със сензор, която трябва да бъде премахната. За да видите дренажната помпа на такава машина, направете следното:

 • изключете пералнята от вода, канализация и електричество;
 • източете останалата вода от резервоара през маркуча за аварийно източване или филтъра за източване;
 • изваждаме пералнята в средата на стаята и поставяме парцал на пода;
 • отстранете кюветата с прах;
 • поставете пералнята от дясната страна;
 • повдигнете го с плоска отвертка и издърпайте 4-те ключалки на палета;
 • леко преместете палета, за да изключите проводника, идващ от сензора, монтиран на палета към тялото;

Сензорът, прикрепен към тавата, не е нищо повече от сензор за течове, който, ако водата попадне в тавата, спира водата и спира работата на пералната машина, като помага да се избегне наводняване.

 • Изваждаме тавата отстрани и получаваме достъп до частите вътре в кутията.

Ние изследваме електрически и механични части

След като намерите помпата на пералната машина, трябва незабавно да я проверите. Основната грешка на начинаещите занаятчии е, че се опитват незабавно да проверят помпата с мултицет, вярвайки, че електрическата й част е изгоряла. Всъщност най-честата причина вашата помпа да спре да работи е мръсотия, косми и други отпадъци.

Като цяло дренажната система на пералната машина е проектирана по такъв начин, че по-голямата част от боклука, който случайно попадне в резервоара заедно с нещата, в крайна сметка се утаява в дълбините на филтъра за боклук. Но дори малко парче отломки, докосващо работното колело на помпата, може да причини много проблеми. Същата човешка коса, навита около перката, може лесно да я спре. В тази ситуация няма смисъл да спорите, трябва да действате.

помпа в пералнята

Ремонт на помпа на пералня, както и да го проверим, започваме с демонтирането на частта. Помпата се сваля много лесно.

 1. Снимаме местоположението на проводниците.
 2. Отстранете всички кабели от детайла.
 3. С помощта на клещи разхлабете скобите, държащи маркуча и тръбата към помпата.
 4. Издърпваме маркуча и тръбата.
 5. Вземаме тялото на помпата с ръка и правим половин оборот обратно на часовниковата стрелка, помпата ще бъде премахната.

След това ще трябва да извадим специални ключалки и да разглобим тялото на помпата, но дори преди това можем да проверим работното колело. Ако около него се увие коса, веднага ще се забележи. Когато проверявате механичната част на помпата, трябва да проверите целостта на механизма, гумените уплътнения и в същото време да почистите цялата мръсотия, която е попаднала там от частта.

демонтаж на дренажна помпа

Ако сте успели да проверите помпения механизъм на пералнята, но все още не сте намерили нищо, можете да преминете към проверка на електричеството. Настройваме мултиметъра, за да проверим напрежението, довеждаме сондите на устройството към контактите на помпата. Ако дисплеят на устройството показва нула или единица, най-вероятно двигателят на помпата е изгорял и частта трябва да бъде сменена. Виждате трицифрено число на дисплея, което означава, че трябва да търсите по-нататъшна повреда, но най-вероятно не е помпата, може би триак на контролната платка, трудно е да се каже набързо.

Обобщавайки, отбелязваме, че проверката на дренажната помпа на автоматична пералня не изглежда като сложна процедура, особено ако първо получите инструкции от специалисти. За да стигнете до помпата, пералната машина почти не трябва да се разглобява и проверката на самата част ще отнеме много малко време. Късмет!

   

16 читателски коментара

 1. Граватар Иван Иван:

  По-лесно е да изключите клемите от помпата и да подадете напрежение.

  • Граватар Андрей Андрей:

   Какво е напрежението на помпата?

 2. Граватар Коля Коля:

  Помпата се върти, но не изтласква вода.

 3. Граватар паша Паша:

  Ами ако, напротив, помпата не се изключи? Какво би могло да бъде?

 4. Граватар Женя Женя:

  „Настройваме мултиметъра, за да проверим напрежението...“ коригирайте го за съпротивление.

 5. Граватар Александър Александър:

  Моят мултиметър показва десети, стотни и хилядни от мерните единици.И когато видя трицифрената стойност 00,xxx, трябва да съм щастлив. Ура! Помпата няма съпротивление!

 6. Граватар Антон Антон:

  Имам 268 ома.

 7. Граватар ционист ционист:

  Нормалното съпротивление е 160-260 Ohm +-5%.

  • Граватар Павел Пол:

   Съгласен. Имам 216 Ома, оказа се работеща помпа. За да проверите, свържете ~220 V.

 8. Граватар Андрей Андрей:

  Какво напрежение може да има на свалена и изключена от захранването помпа!? Съпротива!!

 9. Граватар на Андите Андите:

  Благодаря ти! На достъпен руски език, без непохватни показности.

 10. Граватар Анонимен Анонимен:

  Махнах помпата и не гледах кой проводник към коя клема отива. Има ли полярност на помпата?

 11. Gravatar Mototonya Мототоня:

  Няма полярност!

 12. Граватар Михаил Майкъл:

  Имам 337 ома. Това е добре?

 13. Граватар Николай Николай:

  Защо показва 170 ома, ако по формулата трябва да е 1200 ома?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня